Αποτελεί κοινό µυστικό ότι πρώτιστα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και δευτερευόντως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης έχουν προχωρήσει σε σειρά επαφών σε µια προσπάθεια να βρουν επιχειρηµατίες που θα θελήσουν να συµµετάσχουν στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πέραν της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίµου µε τους καναλάρχες, ο κ. Παππάς φέρεται να έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει επιχειρηµατίες που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη νέα τηλεοπτική πραγµατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει αρκετά ραντεβού, χωρίς ωστόσο µέχρι στιγµής να έχει υπάρξει απτό αποτέλεσµα. Ακόµη και ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εσχάτως δείχνει να κρατά αποστάσεις από το Μαξίµου, αφού θεωρεί ότι έχει «αδειαστεί» σε πολλά επίπεδα. Πράγµατι, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο παρατηρούν µια απόσταση ανάµεσα στο Μαξίµου και τον οµογενή επιχειρηµατία.

Ο βασικός λόγος για τη συγκεκριµένη εξέλιξη έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να καταφθάνει σε υψηλά κυβερνητικά επίπεδα η ενόχληση της αµερικανικής πρεσβείας σε σχέση µε την ολοένα και αυξανόµενη κινητικότητα που αναπτύσσει ο κ. Σαββίδης στον χώρο των media. Επειδή οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει εδώ την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ρώσοι να διεισδύσουν στην Ευρώπη, ρίχνοντας χρήµατα -εκτός των άλλων- και σε µέσα ενηµέρωσης, έχουν διαµηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι µόνο θετικά δεν αντιµετωπίζουν τη στήριξη που παρέχει τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Άµυνας Πάνος Καµµένος στην προσπάθεια που καταβάλλει ο οµογενής επιχειρηµατίας Ιβάν Σαββίδης να διευρύνει την επιρροή του στα media. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο και περί τελεσιγράφου, το οποίο, όπως είναι λογικό, σε αυτήν τη συγκυρία προκαλεί ανησυχία στο Μαξίµου. Η παρέµβαση των ΗΠΑ, όµως, έρχεται να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς σε σχέση µε τον επικείµενο διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με βάση τα δεδοµένα που υπήρχαν µέχρι και πριν από έναν µήνα, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον κ. Τσίπρα ότι θα υπήρχε ισχυρή «εκπροσώπηση» φιλικών προς την κυβέρνηση επιχειρηµατιών στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριµένα, θεωρούσε βέβαιη τη συµµετοχή του Ιβάν Σαββίδη, του ∆ηµήτρη Μάρη, αλλά και του ∆ηµήτρη Κοντοµηνά, µε τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Τα δεδοµένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει άρδην, αφού οι δύο από τους τρεις επιχειρηµατίες δείχνουν προβληµατισµένοι µε τις γενικότερες εξελίξεις. Πάντως, το βασικότερο πρόβληµα που καλούνται να ξεπεράσουν οι Τσίπρας και Καµµένος, ενόψει του επικείµενου διαγωνισµού, είναι το πώς θα πείσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ να πάρει πίσω το ισχυρό βέτο που προβάλλει για τη συµµετοχή του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισµό.