Οι επενδυτικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, η ευκαιρία που έχει να εξελιχτεί σε διακομετακομιστικό κόμβο, αλλά και νησίδα έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως και οι μεταπανδημικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist με το powergame.gr.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρέθηκε ρόλος της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδας στην έρευνα, την καινοτομία, τις υποδομές και την ενέργεια, καθώς η κομβική θέση της πόλης η οποία λειτουργεί σαν σταυροδρόμι που ενώνει Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Τουρκία αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην μεταπανδημική εποχή στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία.

«Έχουμε πολλά παραδείγματα στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια που δείχνουν πως δίνουμε τεράστια βαρύτητα στην έρευνα και την καινοτομία, προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή, να μεταβούν η Θεσσαλονίκη και η Β.Ελλάδα σε μία νέα ψηφιακή εποχή αποτελώντας ψηφίδα καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», επεσήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

«Το μέλλον είναι ψηφιακό και πράσινο, ειδικά στον δημόσιο τομέα προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό πως η Pfizer επέλεξε να επενδύσει στην Θεσσαλονίκη, σε αυτό οδήγησε ένας συνδυασμός πραγμάτων, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις καθώς η πόλη έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, καλλιεργούμε συνεχώς το ενδιαφέρον για να γίνουν πράξη», πρόσθεσε.

«Η πόλη έχει τεράστια γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει επενδύσεις, διαθέτει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που την καθιστούν πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Μπορεί να γίνει και πρωτεύουσα της καινοτομίας στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η πόλη προσελκύει τουρίστες ενώ το τελευταίο διάστημα μεγάλες παραγωγές από το Hollywood προτιμούν την πόλη για γυρίσματα. Στην ΠΚΜ οραματιζόμαστε ήδη την Κ.Μακεδονία του 2030 σαν μία πράσινη περιφέρεια πρωτοπορίας και καινοτομίας»

«Δεν είναι τυχαίο που η πόλη προσελκύει επενδύσεις, η Θεσσαλονίκη αποτελεί ενεργειακό, πολιτιστικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό κέντρο διαθέτοντας υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη η Pfizer, η Cisco και η Deloitte έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο δήμος προχωρά συνεχώς σε δράσεις αναβάθμισης των γειτονιών, αναπλάσεις, ενώ είναι συνεχώς δίπλα σε πρωτοπόρα εγχειρήματα, προσπαθώντας να καταστήσει την πόλη το δεύτερο κέντρο καινοτομίας στην χώρα, συμπληρωματικά με την Αθήνα», κατέληξε.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση The Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist: