Η ψηφιοποίηση των εκατοµµυρίων φακέλων του χαρτοβασιλείου του ΕΦΚΑ, η διασύνδεσή του µε το σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ και η πρώτη αναβάθµιση των πληροφοριακών του συστηµάτων έπειτα από δεκαετίες συνιστούν κοµβικά έργα… επιβίωσης για τον πολύπαθο οργανισµό και µπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης µε πόρους από το Ταµείο Ανάκαµψης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη παρουσίαση του «Προγράµµατος για τους Πολλούς» για την αξιοποίηση πόρων 2,6 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης, δεν επέλεξε τυχαία να αναφερθεί πρώτα στην ανάγκη ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, και µάλιστα ως ξεχωριστό πυλώνα του σχεδίου του. Είναι, άλλωστε, ο δηµόσιος οργανισµός µε τα περισσότερα οργανωτικά και διοικητικά προβλήµατα στην Ελλάδα, µε τον οποίο συσχετίζονται καθηµερινά το σύνολο του ελληνικού πληθυσµού και την ίδια στιγµή καλείται να λειτουργήσει µε απαρχαιωµένα πληροφοριακά συστήµατα που στη πλειονότητα τους δεν «µιλούν» µεταξύ τους.

4_4


Παράλληλα, ο ασφαλιστικός χρόνος προ του 2001, για το σύνολο του εργατικού δυναµικού, βρίσκεται ακόµη σε φακέλους, κούτες και απέραντες αποθήκες, περιµένοντας την ώρα να ψηφιοποιηθούν. Αν το σύνολο των αρχείων υπήρχε σε ψηφιακή µορφή, το πρόβληµα των εκκρεµών συντάξεων δεν θα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς θα απονέµονταν εντός δύο-τριών µηνών.

***Στόχος είναι να δοθούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν η γραφειοκρατία και τα απαρχαιωμένα πληροφοριακά συστήματα

 

Οι πόροι από το Ταµείο Ανάκαµψης που εξασφαλίστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθµιση του οργανισµού µέσα από την ενοποίηση και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστηµάτων αλλά και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Πρόκειται για πόρους 44 εκατ. ευρώ που επηρεάζουν άµεσα τις ζωές 6,4 εκατοµµυρίων πολιτών (2,4 εκατοµµύρια συνταξιούχων και 4 εκατοµµυρίων ασφαλισµένων). Τα έργα ξεκινούν από τις αρχές του επόµενου έτους και έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2024.

3_2


*Οι τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου Χατζηδάκη για τη Ψηφιακή Αναβάθµιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οι εξής:

Μετατροπή των αρχείων

Τα έργα ψηφιοποίησης του αχανούς χαρτοβασιλείου του ΕΦΚΑ αφορούν περίπου 10 εκατοµµύρια φακέλους ασφαλισµένων για το χρονικό διάστηµα πριν από το 2001 και ο προϋπολογισµός τους ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ. Η ψηφιοποίηση του αρχείου θα µειώσει σηµαντικά τον χρόνο απονοµής των συντάξεων, καθώς θα παρέχεται άµεση, ορθή και ολοκληρωµένη πληροφόρηση για το ιστορικό ασφάλισης των πολιτών.

Η ψηφιοποιηµένη, πλέον, πληροφορία θα είναι άµεσα και εύκολα προσβάσιµη από κάθε υπηρεσία του φορέα, ενώ δεν θα κινδυνεύει από τη φυσική φθορά των εγγράφων και τον κίνδυνο κάποιας καταστροφής (πληµµύρα, πυρκαγιά κ.ά.). Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου ο ασφαλιστικός χρόνος του πολίτη είναι κατακερµατισµένος σε πολλά τ. Ταµεία, η ψηφιοποίηση του αρχείου θα εξαλείψει οριστικά το πρόβληµα και θα µετατρέψει την έκδοση της σύνταξης από υπόθεση 2-3 ετών σε υπόθεση 2-3 µηνών.

Αναβάθμιση

Στον σχεδιασµό προβλέπεται η δηµιουργία νέου Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού Συστήµατος (ΟΠΣ), µε προϋπολογισµό 13 εκατ. ευρώ, αλλά και η αναβάθµιση του ψηφιακού συστήµατος ΑΤΛΑΣ, προϋπολογισµού 4 εκατ. ευρώ. Και τα δυο έργα κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς τα σηµερινά συστήµατα ανταποκρίνονται οριακά στις αυξηµένες ανάγκες του οργανισµού. Αναφορικά µε το σύστηµα ΑΤΛΑΣ, στο οποίο βασίζεται η έκδοση της ψηφιακής αυτοµατοποιηµένης σύνταξης, µέχρι σήµερα έχουν ενταχθεί σε αυτό οι συντάξεις του ΟΓΑ και οι µεταβιβάσεις λόγω θανάτου. Εντός του Νοεµβρίου αναµένεται να ενταχθούν οι συντάξεις αναπηρίας όλων των τ. Ταµείων και εντός του ∆εκεµβρίου οι συντάξεις γήρατος των µισθωτών. Με την ολοκλήρωση του συστήµατος όλοι οι ασφαλισµένοι που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηµα συνταξιοδότησης θα µπορούν να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά και να λαµβάνουν τη σύνταξή τους εντός 2-3 µηνών (εφόσον δεν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ).

Διασύνδεση με ΕΡΓΑΝΗ

Στα έργα που θα χρηµατοδοτηθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης συµπεριλαµβάνεται η δηµιουργία του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας ΑΡΙΑ∆ΝΗ, µε προϋπολογισµό 24 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενοποιεί τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης. Ουσιαστικά, θα ενοποιεί το πληροφοριακό σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ µε εκείνο του ΕΦΚΑ και θα καταστήσει δυνατή την άµεση αντιπαραβολή των δεδοµένων για να ξέρει τόσο το υπουργείο όσο και ο ΕΦΚΑ την εργασιακή και ασφαλιστική κατάσταση του κάθε πολίτη σε πραγµατικό χρόνο και να µπορεί να ελεγχθεί αποτελεσµατικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Επίσης, το νέο σύστηµα θα τροφοδοτείται µε στοιχεία που αφορούν τον φόρο µισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).

Τα τρία αυτά έργα αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τον ΕΦΚΑ να καρπωθεί σηµαντικούς πόρους προκειµένου να εξαλείψει οριστικά το ψηφιακό χάσµα που τον χωρίζει σε σχέση µε την υπόλοιπη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, αλλά και να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Τόσο για την οριστική εξάλειψη του προβλήµατος της συσσώρευσης εκκρεµών συντάξεων όσο και για τη συνολική βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών.