Μία ημέρα μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσεις.

Πλέον, κινείται στα επίπεδα του 3,51%, όταν πριν από εννέα μήνες, τον Οκτώβριο του 2022, είχε ξεπεράσει το 5%.

Όσον αφορά το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, πλέον, απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων) υποχωρούν μόλις στις 121 μονάδες βάσης, την ίδια στιγμή που τα ιταλικά spreads βρίσκονται στις 161 μονάδες βάσης, δηλαδή 40 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα ελληνικά.

Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας

Ουσιαστικά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας έχει προεξοφληθεί ήδη από τους επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα μέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης, δηλαδή οι Standard & Poor’s, Fitch και DBRS τοποθετούν σήμερα την ελληνική αξιολόγηση ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο φθινοπωρινός κύκλος αξιολογήσεων ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.