Τροποποιήσεις στον Νόμο 4738/2020, που προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών, με παροχή δεύτερης ευκαιρίας, και την προστασία του δικαιώματος στέγασης με τη δημιουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θα φέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο τραπεζικό πολυνομοσχέδιο το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Ανοίγει εκ νέου η πόρτα των πλειστηριασμών - Παύει να ισχύει το άτυπο όριο προστασίας για οφειλέτες με ακίνητα αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ

Φορέας Ακινήτων: Οι βελτιώσεις στο νέο νομοσχέδιο

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και εργαλείο για την αποφυγή εξώσεων. Επιπλέον, πρέπει να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, για να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Οι σκοπιμότητες αυτές οδηγούν σε αναπροσαρμογή του αρχικού θεσμικού πλαισίου, αφού οι μακρές συζητήσεις με τους υποψήφιους ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη σύσταση και λειτουργία του φορέα ανέδειξαν σημεία που καθιστούν το project, ως έχει, μη ελκυστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναμενόμενες βελτιώσεις θα εστιάσουν σε θέματα που έχουν θέσει οι επενδυτές, με τελικό στόχο για την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οφειλέτες που θα πτωχεύουν δεν πρόκειται να μένουν άστεγοι.

Φορέας Ακινήτων: Πώς λειτουργεί

Σημειώνεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα ευάλωτων οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, το οποίο θα έχει και κρατική επιδότηση. Από τα βασικότερα θέματα που έχουν θέσει οι επενδυτές είναι η τιμή στην οποία ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν ζητήσει να υπάρξει έκπτωση της τάξης του 30%- 35% στην τιμή αγοράς, όπως θα συνέβαινε αν αποκτούσαν το ακίνητο κατόπιν άγονων πλειστηριασμών. Αλλο θέμα ήταν το ποιος θα επιβαρύνεται με τα κόστη του ακινήτου κατά την επαναπώλησή του από τον επενδυτή στον οφειλέτη.

Ο νόμος προβλέπει πως ο οφειλέτης που πτωχεύει και η κατοικία του καταλήγει στον Φορέα Ακινήτων (ο οποίος παρεμβαίνει ως αγοραστής στη διαδικασία του πλειστηριασμού) θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο έπειτα από 12 χρόνια (ή και νωρίτερα, εφόσον αποκτήσει τη δυνατότητα) μίσθωσης από τον φορέα. Τα κόστη κατά την επαναπώληση του ακινήτου αφορούν κατά κύριο λόγο έξοδα για τυχόν νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών (σ.σ.: Οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν δεδομένες σε μικρά ακίνητα οικονομικά ευάλωτων πολιτών, στην προστασία των οποίων στοχεύει ο φορέας).

Φορέας Ακινήτων: Τι είναι υπό εξέταση 

Εχει ζητηθεί, αφού είναι προφανές ότι ο ευάλωτος οφειλέτης θα είναι αδύνατον να επωμιστεί τα κόστη, ο επενδυτής να μπορεί να αγοράζει και να πωλεί το ακίνητο χωρίς υποχρέωση νομιμοποίησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται να μην υπάρχουν κόστη νομιμοποίησης από τη στιγμή που το ακίνητο θα επαναγοράζεται από τον οφειλέτη. Οι επενδυτές έχουν θέσει και φορολογικά θέματα, όπως, π.χ., ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ (ο επενδυτής ή ο ευάλωτος οφειλέτης, που θα παραμένει ως ενοικιαστής στην πρώτη κατοικία του;) ή, π.χ., αν ο επενδυτής που θα «τρέξει» τον φορέα θα επιβαρύνεται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (δεδομένου ότι θα αποκτά μαζικά ακίνητα με στόχο να τα επαναπωλήσει στους οφειλέτες).

Θέμα που απασχολούσε τους επενδυτές είναι και το τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης δεν πληρώσει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο. Ο νόμος προβλέπει επιδότηση του ενοικίου από το κράτος μέχρι 210 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο ποσό του μισθώματος που θα οριστεί θα πρέπει να το καταβάλλει ο οφειλέτης/ενοικιαστής.

Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro στις 30/9/2023