Στην ψηφιακή εποχή περνά η αγορά ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2024, καθώς ενεργοποιείται ο φάκελος µεταβίβασης ακινήτου µέσω του οποίου οι αγοραπωλησίες θα ολοκληρώνονται σε λίγες ηµέρες, ανάλογα µε την περίπτωση.

Πλέον, η κυβέρνηση είναι έτοιµη και στις αρχές του επόµενου έτους θα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η µεταβίβαση ακινήτων µε λίγα «κλικ». Το έργο «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και συγκεκριµένα ο αρµόδιος υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Τα ψηφιακά συμβόλαια

Από την απόλυτη ταλαιπωρία των µεταβιβάσεων και των αναµονών στα υποθηκοφυλακεία, στις κτηµατολογικές υπηρεσίες και στους δήµους θα περάσουµε στα ψηφιακά συµβόλαια.

Με τον ψηφιακό φάκελο µεταβίβασης ακινήτων, οι συµβολαιογράφοι θα µπορούν να αντλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώνουν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τα σχετικά συµβόλαια, χωρίς να χρειάζεται να περιµένουν από τους δήµους, την Εφορία ή άλλους φορείς του ελληνικού ∆ηµοσίου να τα εκδώσουν. Ολα τα έγγραφα θα αντλούνται πλέον µέσω διαλειτουργικότητας.

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, η µεταβίβαση ακινήτου θα µπορεί να ολοκληρώνεται το αργότερο σε τρεις ηµέρες, ενώ σε µία ηµέρα θα τελειώνει και ο έλεγχος νοµιµότητας. Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα αντλούνται η φορολογική ενηµερότητα, η ασφαλιστική ενηµερότητα και ακόµα 10-15 δικαιολογητικά. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δηµιουργείται το ψηφιακό συµβόλαιο, του οποίου το περιεχόµενο δεν θα χρειάζεται να επαναλαµβάνεται σε διάφορα έγγραφα, όπως γίνεται σήµερα.

Η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, όλη η διαδικασία θα ξεκινά µε πρόσκληση συµβολαιογράφου σε αγοραστή και πωλητή µέσω gov.gr. Οταν την αποδέχονται, ο πωλητής σε συνεργασία µε τον συµβολαιογράφο θα διαλειτουργεί ή θα µεταφορτώνει τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα και η πλατφόρµα θα του δείχνει ποια είναι η πληρότητα των εγγράφων που πρέπει να συλλέξει, ώστε να έχει µια ολοκληρωµένη µεταβίβαση, χωρίς λάθη και αµφισβητήσεις.

Στη συνέχεια συντάσσεται συµβόλαιο και εκδίδεται ακριβές ψηφιακό αντίγραφο, µε ψηφιακή υπογραφή, του οποίου το περιεχόµενο διασφαλίζεται µε διαλειτουργικότητες ότι είναι το ίδιο σε κάθε στάδιο, ώστε να αποφεύγονται λάθη, που αποτελούν πολύ βασικό λόγο καθυστερήσεων. Οι συµβαλλόµενοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν σε καµία άλλη υπηρεσία, ούτε ψηφιακά ούτε µε φυσική παρουσία, καθώς ο φόρος µεταβίβασης θα εκδίδεται και θα πληρώνεται µέσα από την ίδια πλατφόρµα που θα διαλειτουργεί µε την ΑΑ∆Ε.

Επίσης, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει ο αγοραστής στο Κτηµατολόγιο για µετεγγραφή, αφού αυτό θα γίνεται ψηφιακά. Η µόνη παρουσία διά ζώσης θα απαιτείται στο στάδιο όπου ο συµβολαιογράφος εκ του νόµου πρέπει να διαπιστώνει ότι όντως ο άνθρωπος που πατάει τα «κλικ» είναι ο πραγµατικός συµβαλλόµενος και έχει δικαιοπρακτική ικανότητα.

Επίσπευση μετεγγραφών

Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την επιτάχυνση των µετεγγραφών ακινήτων. «Στέλνουµε µήνυµα προς τους επενδυτές ακινήτων ότι οι καθυστερήσεις στις µετεγγραφές θα τελειώσουν και η ασφάλεια δικαίου θα βοηθήσει τις συναλλαγές τους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται ο µηδενισµός των εκκρεµοτήτων στο Κτηµατολόγιο µέσω crowdsourcing από δικηγόρους. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είχε συνάντηση µε την Ολοµέλεια των δικηγορικών συλλόγων. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση της πλατφόρµας νοµικού ελέγχου, η οποία θα είναι έτοιµη στις 20 Οκτωβρίου και µέσω αυτής θα εισέρχονται οι δικηγόροι και θα προχωρούν στον έλεγχο πράξεων του Κτηµατολογίου, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί και εκπαιδευτεί από τους συλλόγους τους. Μάλιστα, έπειτα από εισήγηση του κ. Κυρανάκη προς το ∆.Σ. του Κτηµατολογίου, το τίµηµα ανά εισήγηση για τον νοµικό έλεγχο πράξεων από δικηγόρους προς τους προϊσταµένους που υπογράφουν µετεγγραφές διπλασιάστηκε από 8 σε 15 ευρώ.

Ετσι, ο δικηγόρος θα µπορεί να ολοκληρώνει εισηγήσεις από το γραφείο ή το σπίτι του χωρίς τους περιορισµούς ωραρίων ενός κτηµατολογικού γραφείου. «Ενας δικηγόρος που θα µπει στην πλατφόρµα και θα ολοκληρώνει κατά µέσο όρο 10 πράξεις τη µέρα θα έχει σε έναν µήνα εισόδηµα 4.500 ευρώ. Το οικονοµικό κίνητρο που δίνει το Κτηµατολόγιο είναι ισχυρό και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα να µηδενιστούν οι εκκρεµότητες», αναφέρουν πηγές του Κτηµατολογίου.

Πάνω από 1.000 δικηγόροι θα µπουν στη µάχη µηδενισµού των εκκρεµοτήτων και ξεκινούν άµεσα εκπαίδευση. Εντός της πλατφόρµας θα υπάρχουν στατιστικά σε πραγµατικό χρόνο, µε βάση τα οποία θα αξιολογούνται οι δικηγόροι και η ποιότητα των εισηγήσεών τους. Το τίµηµα αυξήθηκε για να έχουν κίνητρο οι νοµικοί, αλλά πειραµατισµοί ή προχειρότητες θα οδηγούν σε αποκλεισµό από την πλατφόρµα. Συνδυαστικά, ο φάκελος µεταβίβασης ακινήτου, το crowdsourcing και η απλοποίηση της τιµολόγησης, που έρχεται νοµοθετικά, θα αποτελέσουν τους τρεις βασικούς πυλώνες επιτάχυνσης των µετεγγραφών.

Ολη αυτή η κατάσταση που επικρατούσε εδώ και τόσα χρόνια δηµιουργούσε και ανασφάλεια δικαίου, καθώς το πρόβληµα δεν εστιάζεται µόνο στον χρόνο, αλλά και στο νοµικό κενό που δηµιουργείται µεταξύ της στιγµής που υπογράφεται ένα συµβόλαιο αγοραπωλησίας µέχρι την ώρα που θα γίνει η εγγραφή στα βιβλία του Κτηµατολογίου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 14/10/2023 / Του Νίκου Φαραντούρη