Στην επιβολή συμπληρωματικού φόρου σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και σε μεγάλους ξένους ομίλους που σήμερα φορολογούνται με πραγματικό συντελεστή χαμηλότερο του 15% προχωρεί η Ελλάδα, κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 80.000.000 ευρώ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που ξεπερνούν σε ενοποιημένο τζίρο τα 750.000.000 ευρώ για τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα τελευταία έτη πριν από το 2024. Σημειώνεται ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες παραμένει 22%. Θα συνεχίσει δε να επηρεάζεται από μια σειρά άλλων παραμέτρων (φορολογικά κίνητρα, μεταφορές ζημιών κ.λπ.) που οδηγούν στην αυξομείωσή του.

Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τη χώρα μας επιχειρηματικοί όμιλοι, διότι και τα υπόλοιπα κράτη έχουν επιβάλει ή θα επιβάλουν συμπληρωματικό φόρο, όπου χρειαστεί. Με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροαποφυγής, αλλά και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που προκύπτει από την υποδήλωση κερδών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, έναν ελάχιστο δηλαδή πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους. Η εφαρμογή αυτού του συντελεστή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών, εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού.