Στο κυνήγι της χαμηλότερης τιμής, φαίνεται πως επιδόθηκαν και σήμερα οι καταναλωτές στη Βαρβάκειο για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την ιχθυαγορά από τις πρώτες ώρες της Κυριακής για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Για μία ακόμη μέρα η Βαρβάκειος βούλιαξε από κόσμο και η αγορά κινήθηκε, με αρκετούς καταναλωτές πάντως να μην προχωρούν στην αγορά κάποιου θαλασσινού.

«Δεν ψώνισα, απλώς κοίταξα είναι ακριβά, είναι ακριβά», έλεγαν κάποιο από τους καταναλωτές.

Οι τιμές φέτος ποικίλουν στην αγορά, με τους ιχθυοπώλες να λένε ότι κράτησαν το κόστος ώστε ο καταναλωτής να μην τα βρει ακριβότερα από πέρσι.

«Γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια έχουν την τιμητική τους με τις πωλήσεις τους σήμερα να ''χτυπούν κόκκινο''», είπε στην κάμερα του MEGA ο πρόεδρος της αγοράς, Βασίλης Σίμος.

«Στην αρχή είδαμε ότι ήταν λίγο νωχελικό, μάλλον ήταν από την έρευνα, αλλά τώρα ψωνίζουν γιατί με 50 ευρώ μπορείς να πάρεις 5 είδη και να έχεις ένα πλούσιο σαρακοστιανό τραπέζι», δήλωσε στη συνέχεια.




Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η Σαρακοστή επιβάλει θαλασσινά και οι καταναλωτές σπεύδουν να τα προμηθευτούν. Η επιλογή του φρέσκου θαλασσινού, όμως, για αρκετούς μοιάζει με άλυτο γρίφο.

Επαγγελματίες του χώρου εξηγούν στο MEGA τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

«Ένας πάγκος θαλασσινών μυρίζει θάλασσα, δεν έχει καμιά άσχημη μυρωδιά. Όλα τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα μαλάκια, πρέπει να έχουν αυτά τα άσπρα γκρίζα χρώματα, δεν έχουν κόκκινα ή βυσσινί χρώματα γιατί σημαίνει αλλοίωση
», εξηγεί ο Στράτος Μπουρνάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου.

«Δεν πρέπει να είναι απέξω βράχια, σκληρό σώμα, κόκκινα βράγχια, να έχει λαμπερό μάτι, να έχει μια γλίτσα απέξω. Το έχουν τα περισσότερα ψάρια, είναι ενδεικτικό φρεσκάδας. Αυτά πρέπει να είναι η δικλίδα ασφαλείας σας», πρόσθεσε ο κ. Μπουρνάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα κατεψυγμένα ψάρια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν στο καταναλωτικό κοινό να βλέπει τα ταμπελάκια πριν αγοράσει.

«Πρέπει κανείς να κοιτάζει τα αντίστοιχα ταμπελάκια με τις ημερομηνίες λήξης και την προέλευση και μεγάλη προσοχή να μην είναι κάτι αποψυγμένο», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Τα όστρακα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Οι επαγγελματίες λένε πως το θαλασσινό νερό που εγκλωβίζεται στα όστρακα τα διατηρεί ζωντανά.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει να αγοράσει τελευταία στιγμή τα οστρακοειδή. Να μην είναι ανοιχτά και να μην μυρίζουν», είπε ο ιχθυοπώλης, Ευθύμης Παναγιωτόπουλος.

Τα αλλοιωμένα θαλασσινά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλεργικό σοκ.

«Εμπιστευόμαστε αυτούς που έχουμε επιλέξει ξανά και δεν πειραματιζόμαστε», λένε ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων και ψαράδες.




Ουρές για χαλβά και λαγάνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι καταναλωτές φαίνεται πως θα τιμήσουν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας με χαλβά. Από νωρίς το πρωί, κόσμος περίμενε υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να αγοράσει το αγαπημένο έδεσμα.

Οι τιμές φέτος στον χαλβά ξεκινούν από 7,80 και ξεπερνούν τα 10 ευρώ ανάλογα τα έξτρα υλικά.

Ουρές είχαν σήμερα, πάντως, και οι φούρνοι με τους καταναλωτές να σπεύδουν να αγοράσουν λαγάνες για όλα τα γούστα. Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα, οι αρτοποιοί δέχονται παραγγελίες για λαγάνες με εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική ιχθυαγορά, καθώς και αρκετοί φούρνοι, θα παραμείνουν ανοιχτοί και την Καθαρά Δευτέρα. Η Βαρβάκειος αγορά, όπως και η αγορά στο Ρέντη θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι αύριο το μεσημέρι.