Εντός της εβδοµάδας αναµένεται η ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας που αφορά τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας µε οφειλές έως 100 ευρώ, γεγονός που θα δώσει πρόσβαση σε ιατροφαρµακευτική κάλυψη σε περίπου 170.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες.

Η τροπολογία, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την αρµόδια υπουργό ∆όµνα Μιχαηλίδου, αναµένεται να λάβει σάρκα και οστά εντός του Απριλίου, αφού θα έχει δηµοσιευθεί στο ΦΕΚ ο νόµος και ο ΕΦΚΑ θα έχει βγάλει διευκρινιστική εγκύκλιο για τις διαδικασίες, που χρειάζονται, προκειµένου να «πρασινίσει» η ασφαλιστική ικανότητα.

Ποιοι μπορούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα

Ειδικότερα, µε την προτεινόµενη ρύθµιση ορίζεται ότι για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον e-ΕΦΚΑ δεν λαµβάνονται υπόψη καθυστερούµενες, ληξιπρόθεσµες ή βεβαιωµένες βασικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ µέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνουν το προαναφερόµενο ποσό πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί κατά νόµιµο τρόπο µε εξόφληση ή ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, προκειµένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Οπως ορίζεται, δεν λαµβάνονται υπόψη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας καθυστερούµενες, ληξιπρόθεσµες ή βεβαιωµένες βασικές οφειλές των ασφαλισµένων, µέχρι του οριζόµενου ποσού.

Τι μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόµενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές 

  • Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστηµα του e-ΕΦΚΑ και µάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήµατα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον υπάρξει διευθέτηση, θα λάβουν άµεσα ασφαλιστική ικανότητα.
  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ελεγχος Ασφαλιστικής Ικανότητας» και να επιλέξουν «Αµφισβήτηση οφειλών». Ειδική οµάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήµατα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών. Να αναµένουν την προγραµµατισµένη αυτόµατη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόµα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται µηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδοµάδα. Επειδή παρατηρείται ότι η πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στα καταστήµατα και στην πλατφόρµα εξακολουθούν να έχουν οφειλές και προκειµένου να µην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόµενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήµατα να ελέγξουν:
  • Εάν πράγµατι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον σύνδεσµο: https://www.idika.org.gr/EfkaServices/ Account/GsisOAuth2Authenticate.aspx
  • Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον ίδιο σύνδεσµο.
  • Και εάν έχουν βεβαιωµένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθµίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσµο.

Τι ισχύει για τους μη μισθωτούς

Οσον αφορά τους µη µισθωτούς, για την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι είτε να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους είτε να έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθµιση.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι οι ασφαλισµένοι του τ. ΟΑΕΕ/e-ΕΦΚΑ ηλικίας άνω των 30 ετών και µέχρι 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον τ. ΟΑΕΕ/e-ΕΦΚΑ για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι µη µισθωτοί που έχουν εξασφαλίσει δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και τις παροχές που καλύπτει το Ταµείο µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025 πρέπει να έχουν συµπληρώσει 2 µήνες ασφάλισης κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάµηνο πριν από την ηµεροµηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές. Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά µήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθµιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων

Οσον αφορά τους µισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγµατοποίηση τουλάχιστον 50 ηµερών εργασίας, που δηλώθηκαν στην Αναλυτική Περιοδική ∆ήλωση (ΑΠ∆) από τον εργοδότη κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάµηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από µέρους του εργοδότη. Η απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης.
Ολοι οι νόµιµα διαµένοντες πολίτες στη χώρα µε ενεργό ΑΜΚΑ έχουν ανεµπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας, ήτοι σε δηµόσια νοσοκοµεία καθώς και Κέντρα Υγείας.

Ειδική µέριµνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες οµάδες πληθυσµού: ανήλικοι, άτοµα µε αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρµάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπενθυµίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024- 2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζοµένων που αντιµετωπίζουν αντικειµενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές και στους εργαζόµενους στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, Περάµατος και Ελευσίνας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»