Την ανοδική πορεία των τιµών της πρώτης κατοικίας ακολουθούν και αυτές των εξοχικών σπιτιών, αφού συνέχισαν να αυξάνονται και τους πρώτους µήνες του 2024 οι µέσες ζητούµενες τιµές πώλησης, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιµών του Spitogatos.

*Διαβάστε εδώ: Συντάξεις Ιουνίου 2024: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Βοηθά σε αυτό, άλλωστε, η ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς, ενώ η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση µειώθηκε το πρώτο τρίµηνο του 2024 κατά 4,2% -σε σχέση µε την ίδια περίοδο του 2023-, αύξηση κατά 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση.


Εύκολη πρόσβαση

Οι περιοχές κοντά στην Αθήνα αποτελούν πρώτη επιλογή για αγορά λόγω της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι µόνο. Η πλούσια ακτογραµµή της Αττικής αλλά και τα κοντινά νησιά αποτελούν συχνά ελκυστικά σηµεία για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας.

Οι υψηλότερες µέσες ζητούµενες τιµές πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται στις Σπέτσες (4.000 € ανά τ.µ.), στη Σαρωνίδα (3.000 €), στον Πόρο, στην Ανάβυσσο, τη Ραφήνα και την Αίγινα (έως 2.500 €).

Οι µεγαλύτερες αυξήσεις µέσων ζητούµενων τιµών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους µήνες του 2024 -σε σχέση µε την ίδια περίοδο το προηγούµενο έτος- σηµειώθηκαν στην Ανάβυσσο (16,7%), στη Σαρωνίδα (16,4%), στην Αρτέµιδα (17,0%) και την Αίγινα (13,8%).

Στον αντίποδα, ανάµεσα στις πιο οικονοµικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας (1.675 €/τ.µ.), η Αρτέµιδα (1.625 €), ο Κάλαµος και η Ερέτρια στην Εύβοια (1.467 €).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, στις περιοχές µε τις υψηλότερες µέσες ζητούµενες τιµές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται η Ανατολική Μάνη, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία. όπου οι µέσες τιµές κυµαίνονται στα 2.400- 2.700 ευρώ ανά τ.µ.

Οι µεγαλύτερες αυξήσεις µέσης ζητούµενης τιµής πώλησης εξοχικής κατοικίας τους πρώτους µήνες του 2024 -σε σχέση µε την ίδια περίοδο το 2023- σηµειώθηκαν: στην Ανατολική Μάνη (54,4%), στη Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και τη Ναύπακτο (28,0%). Ανάµεσα στις πιο οικονοµικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία, καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία.


Ξένοι αγοραστές

Στις πιο δηµοφιλείς περιοχές για το πελατολόγιο από το εξωτερικό κατατάσσονται το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα νότια προάστια της Αθήνας.

Το κέντρο της Αθήνας προτιµούν οι Βρετανοί και οι Αµερικανοί αγοραστές, προσανατολιζόµενοι κυρίως σε διαµερίσµατα, µονοκατοικίες και στούντιο.

Τη Χαλκιδική προτιµούν οι Γερµανοί, οι Σέρβοι και οι επισκέπτες από τα Σκόπια, που εκτός από διαµερίσµατα και µονοκατοικίες δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στις µεζονέτες.

Οι Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής, το Ηνωµένο Βασίλειο και η Γερµανία είναι οι χώρες µε το µεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι πιο δηµοφιλείς κατηγορίες κατοικιών στα νότια προάστια είναι επίσης τα διαµερίσµατα, οι µονοκατοικίες και οι µεζονέτες. Οι προτιµήσεις τους δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των Ελλήνων υποψήφιων αγοραστών: τα προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας και ο ∆ήµος Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές στις οποίες αναζητούν συχνότερα διαµερίσµατα, µονοκατοικίες και µεζονέτες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/05/2024