Θετικά αξιολογεί τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα η Citigroup, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε, τονίζοντας ότι έγινε ένα "μικρό βήμα μπροστά" στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται, η συμφωνία περιλαμβάνει μια αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, που θα κινείται μακριά από τη λιτότητα και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι ένα βασικό στοιχείο για το ΔΝΤ. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή χρειάζεται ακόμα "πολλή δουλειά για πολιτική συμφωνία" και ότι το Eurogroup επιθυμεί μια "ρεαλιστική" περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα "υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα" μετά το 2018, προσθέτοντας πως, αν η Ελλάδα υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς της στόχους, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης .

Σύμφωνα με τη Citi, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από το χθεσινό Eurogroup:

1) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα προς το παρόν, γεγονός που συνιστά ένα "θετικό βήμα", με την παραδοχή ότι ένα νέο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο η οριστική συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα παραμένει "εξαιρετικά αβέβαιη".

2) Το ζήτημα των υψηλών πλεονασμάτων δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά η εστίαση μετατοπίζεται σε λιγότερο πολιτικά τοξικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κανένα νέο μέτρο λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί τώρα. Η υπόθεση εργασίας παραμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος (το ΔΝΤ είχε προτείνει το 1,5% ως ρεαλιστικό στόχο) και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί για έναν ακόμη-απροσδιόριστο, αλλά "ρεαλιστικό", αριθμό ετών.

3) Η συμφωνία της Δευτέρας δείχνει τη σαφή βούληση των Ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το τρέχον ελληνικό αδιέξοδο να επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη, ιδίως τις κάλπες που στήνονται το επόμενο διάστημα στην Ολλανδία. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης επικείμενων αναγκών ρευστότητας από την Ελλάδα καθώς και το ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες να συμφωνηθεί το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, η Citi τονίζει ότι δεν περιμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου πριν από τον Ιούνιο, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από την αποπληρωμή του χρέους (τον Ιούλιο).