Νέα αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του πτωχευτικού δικαίου, ενδεχομένως και εντός 24ώρων, είναι έτοιμοι καταθέσουν η Folli Follie και οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσής της. Εδώ και μέρες οι ομολογιούχοι πιστωτές της, είναι έτοιμοι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και οι ελληνικές τράπεζες, εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει. Μεταξύ αυτών, ο σημερινός διευθύνοντας σύμβουλος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, έχει δεσμευτεί πως θα αποχωρήσει από την εταιρεία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εάν τελικά ο κ. Κουτσολιούτσος υπογράψει τη σχετική δέσμευση, τότε θα προσυπογραφεί από τους συναινούντες πιστωτές η νέα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας και θα κατατεθεί άμεσα.
Θυμίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους αλλά και τους συμβούλους αναδιάρθρωσης της Folli Follie για να στηρίξουν την αίτηση, με την εξαίρεση όμως των εξασφαλίσεών τους από την προστασία.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να κοινοποιήσουν τα έγγραφα για τον εκπλειστηριασμό της συγκεκριμένης συμμετοχής τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα τέλη του μήνα να ζητήσουν δεσμευτικές προσφορές. Ωστόσο, την ίδια ώρα έχει γίνει γνωστό στην αγορά ότι έχουν ήδη βρεθεί αγοραστές.

Σύμφωνα με νομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν ακόμα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο τα απαραίτητα έγγραφα.
Τα περιθώρια λειτουργίας της εταιρείας εν τω μεταξύ στενεύουν, καθώς η διαθέσιμη ρευστότητα δεν επαρκεί και λύσεις άμεσης χρηματοδότησης όπως με την υποθήκευση του διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ και άλλων μικρότερων περιουσιακών στοιχείων, υπό την σκιά της δυσπιστίας των δυνητικών χρηματοδοτών.

Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η νέα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να αποφύγει η εταιρεία το ενδεχόμενο άτακτων ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της αλλά και για να κερδηθεί χρόνος, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σύμφωνα πάλι με την «Καθημερινή», το μοντέλο συμφωνίας επί του οποίου έχουν δουλέψει τόσο η πλευρά των ομολογιούχων και των συνεργατών τους όσο και οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τη Folli Follie, προβλέπει τη μετατροπή των απαιτήσεων των πιστωτών, που συνολικά ανέρχονται στα επίπεδα των 430 εκατ. ευρώ, σε μετοχές πλειοψηφίας της εταιρείας, οι οποίες θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών. Το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται στην παραδοχή πως ακόμα και αφού αφαιρεθούν οι εικονικές πωλήσεις στην Ασία, ο όμιλος εμφανίζεται ικανός να έχει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 300-350 εκατ.

Επιπλέον, οι ομολογιούχοι και τυχόν νέοι επενδυτές, θα αναχρηματοδοτήσουν την εταιρεία με πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου αφού αναδιαρθρωθεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Εφόσον τώρα πουληθούν κάποιες από τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κρίνονται ως απαραίτητα για τη λειτουργία της, θα μπορέσουν πλέον οι νέοι μέτοχοι να εξετάσουν τις επιλογές αξιοποίησης των ποσοστών τους.