Με το... υποδεκάμετρο μετρούν πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη τις αποστάσεις που τηρούν από την κυβέρνηση σε σχέση με τις αντίστοιχες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής μελετούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων τους. Τα στοιχεία δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν, διότι το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών ψηφοφόρων τους κινούνται σε μια «αντιΣΥΡΙΖΑ» λογική, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι η ευρύτερη μάζα ψηφοφόρων που κατευθύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδεξιά σύνδρομα. Ως εκ τού-του, παράγοντες που είναι κοντά στην ηγεσία του κόμματος αντιλαμβάνονται ότι, για να επιστρέψουν στη «βάση τους», θα πρέπει να ενισχύσουν την αντιδεξιά ρητορική τους μέσα από πιο έντονη κριτική προς τη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό,όπως διαβάζουμε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά, αναζητούν το μείγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και πώς θα λειτουργούν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η «δοσολογία» της κριτικής προς την κυβέρνηση έχει αυξηθεί και την ίδια στιγμή είναι φανερή η τακτική να πέσουν οι τόνοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τακτική του Κινήματος Αλλαγής το προσεχές διάστημα θα κινείται σε διττή λογική. Θα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα. Εν πολλοίς, στα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Επιπροσθέτως, αυτός είναι και ο τρόπος για να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής κοινωνικές ομάδες με τις οποίες είχε διαρρήξει τις σχέσεις του τα προηγούμενα χρόνια.

Στη βάση αυτή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε, για παράδειγμα, πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τη στιγμή που η ίδια η Φώφη Γεννηματά ήταν αυτή που περισσότερο από όλους σήκωσε τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, για το θέμα της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Έμπειροι παρατηρητές, δε, εκτιμούν ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα μπορεί και να αποτελέσουν τη «μαγιά» για τον διάλογο μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να ψηφίσει την πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης.

Στον αντίποδα, διαβάζοντας και τα επιμέρους στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το Κίνημα Αλλαγής θα ακολουθεί πιο προσεκτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, αλλά και το Προσφυγικό. Αφενός, για λόγους θεσμικούς, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα προτάσσει τη λογική της εθνικής συνεννόησης. Αφετέρου, φαίνεται ότι μεγάλα τμήματα των πολιτών, ακόμα και αυτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν την πιο «σκληρή γραμμή» στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και την Τουρκία. Οπότε, δεν επιθυμούν στη Χαριλάου Τρικούπη να έρθουν σε σύγκρουση με τις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τους προσεχείς μήνες η Φώφη Γεννηματά και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος θα κινούνται σε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ του ΣΥ-ΡΙΖΑ και της Ν.Δ.