Γεμάτη αιχμές και «καρφιά» για συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις ήταν η ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη, χθές κατά την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ομιλία με την οποία αποχώρησε από την θέση του γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου εξελέγη ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Σκουρλέτης «φωτογράφισε» αρκετές φορές τον Αλέξη Τσίπρα στην κριτική του για παλαιότερες αποφάσεις του κόμματος και της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα για τηον χρόνο των τελευταίων πρόωρων εκλογών.

ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ

«Προσωπικά τότε, όχι μόνο σε εσωτερικές συζητήσεις αλλά και στην τότε ΠΓ στα τέλη εκείνου του έτους ή στις αρχές του επόμενου, είχα πει ότι δεν θα έπρεπε να μας βρει το Πάσχα (σ.σ του 2019) χωρίς να έχουμε κάνει εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνονταν ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι αναμέναμε ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα και με την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου δεν θα μπορούσαμε –όπως επιβεβαιώθηκε- να ανασάνουμε αμέσως μετά. Άρα, να πηγαίναμε πριν για εθνικές εκλογές ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Δεν εισακούστηκε αυτή η πρόταση. Ενδεχομένως θα οδηγούσε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα με μία πολύ μικρότερη διαφορά», τόνισε αναφορά η οποία ερμηνεύθηκε ως ευθεία «βολή» προς τον κ. Τσίπρα.

Αντίστοιχα ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας για το χρόνο των δημοτικών εκλογών αποκάλυψε ότι «τις είχαμε ορίσει να γίνουν -αλλάζοντας και τη διάρκεια της θητείας των αιρετών οργάνων- τον Οκτώβριο (...) Τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά τελευταία στιγμή και είχα δυστυχώς την ατυχία να το βιώσω προσωπικά αυτό στην Ολομέλεια αποφασίσαμε να τις κάνουμε την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές, μέσα από μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση ότι αυτό μπορεί τακτικά να μας συνέφερε. Ακυρώνοντας όλη την επιχειρηματολογία που είχα εγώ προσωπικά ως μέλος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, αλλά και οι δυνάμεις μας οι αυτοδιοικητικές, ότι θα έπρεπε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν μόνες τους», αφήνοντας άλλη μία αιχμή για τον κ. Τσίπρα.

«Καρφί» προς τον πρώην πρωθυπουργό ήταν και η αναφορά του για τον χρόνο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του 2019.

«Και εδώ είναι αλήθεια ότι είχα μειοψηφήσει στην ΠΓ, λέγοντας ότι το συνέδριο –μη γνωρίζοντας την ιστορία του κορονοϊού, ούτε ο πρόεδρος και κάποιος άλλος- θα έπρεπε να γίνει μέσα στο ‘19. Το θεωρώ ακατανόητο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία να προαναγγέλλουμε ένα συνέδριο το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γινόταν σχεδόν έναν χρόνο μετά. Αυτό είναι η τέλεια συνταγή της εσωστρέφειας».

ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις αναρτήσεις στα social media στελεχών του κόμματος «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Παύλο Πολάκη.
«Αλλά, που είναι η δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση; Ή η δυναμική αντιπολίτευση είναι όταν ουρλιάζουμε σε όλους τους τόνους, ακατάληπτα, για να πείσουμε τον στενό εκλογικό μας πυρήνα και να αποκομίζουμε χιλιάδες ή εκατοντάδες like. Από τους ίδιους και τους ίδιους και να βράζουμε στο ζουμί μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε και μία έμμεση αναφορά στην εφημερίδα Documento, με τον εκδότη της οποίας είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε σκληρή κόντρα.

«Δημοτικές εκλογές, οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα με το πρόσωπό μου. Ακόμη και σήμερα μία από τις φιλικές εφημερίδες, τις κυριακάτικες, μιλάει για τη μεγάλη ευθύνη του Πάνου του Σκουρλέτη για την αποτυχία των δημοτικών εκλογών. Επειδή θεωρώ ότι είναι μείζον αυτό το θέμα για το κόμμα, ζήτησα να γίνει συζήτηση και το τμήμα έκανε απολογισμό», τόνισε.

ΚΑΤΑ ΒΕΡΝAΡΔΑΚΗ

Από την κριτική του κ. Σκουρλέτη δεν έμεινε εκτός ούτε ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που επί διακυβέρνησης Τσίπρα και κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 είχε αναλάβει την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσει το κόμμα με βάσει τις μετρήσεις εκείνης της εποχής.

«Το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος αυτού του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο είχε χτιστεί σιγά σιγά από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την κυβέρνηση. Και ήταν ένα εμπόδιο αυτό στο να αντιλαμβανόμαστε ακριβώς την πραγματικότητα και να μπορούμε να οργανώνουμε τη δική μας παρέμβαση. Μας εμπόδισε ακόμα και να οργανώσουμε έτσι τη στρατηγική μας και την τακτική μας και σε σχέση με τις εκλογές. Πολλές φορές στο εσωτερικό μας –μου έλεγαν αργότερα, τότε δεν ήμουν στο κόμμα- ότι πηγαίναμε και κάναμε εισηγήσεις με μία αίσθηση υπεραισιοδοξίας ότι είναι δεδομένη μια δεύτερη τετραετία», ανέφερε με νόημα.