Μια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί προοδευτικής διακυβέρνησης ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.

Σχέσεων που βρίσκονται από τον καιρό του πρώτου μνημονίου στο ναδίρ, παρά τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που υπήρξαν κατά καιρούς για να σπάσει ο πάγος και να έρθουν πιο κοντά ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

Στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με όσα γράφονται στο ένθετο Secret, της εφημερίδας Παραπολιτικά, άκουσαν με μεγάλη ικανοποίηση την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, καθώς θεωρούν ότι η ρητορική αυτή τους βγάζει από την απομόνωση όπου βρίσκονται εδώ και χρόνια και σπάει το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», που είναι πολύ ισχυρό. Συν τοις άλλοις, η προοπτική αυτή είναι η μόνη που δίνει αφήγημα στον Αλέξη Τσίπρα και του προσφέρει έναν δυνητικό κυβερνητικό σύμμαχο λόγω της απλής αναλογικής, που επιβάλλει τις συνεργασίες.

Στη λογική υπέρ της προσέγγισης του ΚΙΝ.ΑΛ. κινούνται και μια σειρά άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη κ.ά. Στον αντίποδα βρίσκονται οι «53» του κ. Τσακαλώτου, η ομάδα Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, καθώς και η τρόικα των Φίλη, Βούτση, Σκουρλέτη.

Ούτως ή άλλως, το θέμα των σχέσεων με την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό επίδικο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οψέποτε και αν αυτό γίνει. Στη Χ. Τρικούπη υποδέχτηκαν με ψυχραιμία την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά με αφορμή τα όσα έχουν πει εσχάτως ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου σχολίαζε πως «ο ένας πρώην πρωθυπουργός λέει πόσο καλή είναι η έκθεση Πισσαρίδη και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός μιλάει για προοδευτικές συμμαχίες», κάνοντας λόγο για «τον πλούτο ιδεών του κόμματος».

Πάντως, δεν άφηναν καμία αιχμή για τον κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας στη στήλη πως «ο Γιώργος θέλει να κάνει ιδεολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις ως ο φυσικός εκφραστής των προοδευτικών ιδεών». Σε αυτό που ήταν απόλυτοι ήταν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σημείωναν πως η κ. Γεννηματά έχει κατ' επανάληψη μιλήσει για αυτόνομη πορεία του κόμματος.

«Δεν συζητάμε ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Ν.Δ.», δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ έχει σημασία η υπενθύμιση κορυφαίου συνεργάτη της Φ. Γεννηματά στη στήλη για το εν ψυχρώ άδειασμα της προέδρου του κόμματος στον Αλ. Τσίπρα στο θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου και των συγκεντρώσεων.

Παρά ταύτα, είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διακριτοί πόλοι στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τις σχέσεις που πρέπει να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια σειρά στελεχών, όπως ο Κ. Λαλιώτης, ο Χ. Καστανίδης, ο Μ. Κατρίνης, ο Κ. Γείτονας και ο Θ. Μαργαρίτης, εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ομαλοποίηση σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, στελέχη όπως ο Α. Λοβέρδος, η Ν. Γιαννακοπούλου, ο Γ. Μεϊμάρογλου και ο Σπ. Καρανικόλας σημειώνουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να ενισχύσει τα μεταρρυθμιστικά του χαρακτηριστικά και να αποκλείσει κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.