Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις ένδοξες εποχές του αντιμνημονιακού αγώνα, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, είναι η μία όψη της σημερινής αντιπολιτευτικής του τακτικής.

Υπάρχουν όμως και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη γραμμή που είχε κατά την περίοδο διακυβέρνησής του και αυτές αποτυπώνονται στο πρόγραμμα που έχει συντάξει ο Γιώργος Σταθάκης ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.

Στο κείμενο του προγράμματος, που έχει πάει για διαβούλευση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται μετατόπιση στις θέσεις της Κουμουνδούρου για την ενεργειακή πολιτική και συγκεκριμένα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Όσο ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, το ζήτημα αυτό το είχε ενσωματώσει στο
 οπλοστάσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ενώ σε πολλές φάσεις το κράδαινε ως ένα χαρτί για να διαφημίσει την «πατριωτική, πολυδιάστατη και ενεργητική» πολιτική που ακολουθεί στο μέτωπο της διπλωματίας.

Το πρόγραμμα που έχει φτιάξει ο Γιώργος Σταθάκης περιλαμβάνει αναφορές που δεν είναι υπερασπιστικές αυτής της θέσης, καθώς, όπως εξηγεί και ο ίδιος, λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων «επιλέξαμε μια ενδιάμεση διατύπωση». Αν μη τι άλλο, γίνεται σοβαρή δουλειά, με κρυστάλλινες και διαυγείς θέσεις…