Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πρωταγωνιστεί σε αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Architectural Digest» για τη μερική ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν αποτελούσε διαφήμιση της ελληνικής αισθητικής.
Όπως είπε η κυρία Γκραμπόφσκι, το κτίριο κτίστηκε πριν από εκατό χρόνια, το 1921, και είχε να βαφτεί από το μακρινό 2004, όταν η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακολούθησαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η πανδημία, και η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού γραφείου φυσικα και δεν ήταν προτεραιότητα.

Το ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει δεκάρα

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήρθε η ώρα επιτέλους να φρεσκαριστεί. Η ιδέα άρεσε στον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να διαθέσει ούτε μισό ευρώ! «Κάνε ό,τι θέλεις, αλλά το ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει δεκάρα», φέρεται να είπε ο Κυριάκος στη σύζυγό του.

«Φιλοσοφία μου ήταν να είναι ευπαρουσίαστο, ενδιαφέρον και να αντιπροσωπεύει το ποιοι είμαστε. Το κτίριο αυτό αντιπροσωπεύει τους Έλληνες», αναφέρει η κυρία Γκραμπόφσκι, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός της έδωσε το ελεύθερο για την ανακαίνιση, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κόστος για το κράτος.

Ομάδα δέκα εθελοντών

Σύμφωνα με το «Architectural Digest», η σύζυγος του πρωθυπουργού συγκέντρωσε μία ομάδα δέκα εθελοντών, για να σχεδιάσουν την ανακαίνιση τριών δωματίων του Μεγάρου: μίας αίθουσας συνεδριάσεων, ενός χώρου υποδοχής, που η κυρία Γκραμπόφσκι αποκαλεί «σαλόνι», και το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμελητές τέχνης και συλλέκτες, προσέγγισε καλλιτέχνες, δημιουργούς και συλλέκτες προκειμένου να τους ζητήσει να δανείσουν έργα για ένα διάστημα δύο ετών.
«Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία των Ελλήνων καλλιτεχνών τόσο στους πολίτες όσο και στους ξένους επισκέπτες», δήλωσε η σύζυγος του πρωθυπουργού. Το σχέδιο είναι να ανοίγει ο χώρος στο κοινό μία φορά το μήνα.

Εντυπωσιακά τραπέζια

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα υλικά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας».
Ανάμεσα στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα ανακαινισμένα δωμάτια του Μαξίμου είναι ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στην αίθουσα υποδοχής και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωής και Νίκης Μοσκοφόγλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένας Ντούμα, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων. Μία σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη, έχει περίοπτη θέση στην αίθουσα υποδοχής.
Το γλυπτό «Καμένα Δένδρα» της κεραμίστριας Ελένης Βερναρδάκη στολίζει την αίθουσα συσκέψεων και ένα τμήμα της αίθουσας υποδοχής φιλοξενεί ένα υφαντό της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με θέμα το φαράγγι της Σαμαριάς.

Επόμενος στόχος η αυλή

Επόμενος στόχος της ανακαίνισης, σύμφωνα με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, είναι η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πολλοί υψηλοί καλεσμένοι παίρνουν το πρωινό τους, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Πόρκα μιζέρια…

Η σύζυγος του πρωθυπουργού «έφερε» (με μηδενικό κόστος) ευρωπαϊκό αέρα στο -σχεδόν εγκαταλελειμμένο τα τελευταία χρόνια- Μαξίμου και στους μικρόψυχους που ευδοκιμούν στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν άρεσε καθόλου το άκρως επιτυχημένο (κατά γενική ομολογία) εγχείρημα. Και εκτόξευσαν δηλητηριώδη σχόλια για ένα άψογο από πλευράς αισθητικής αποτέλεσμα! Ας μείνουν στην απόλυτη κακομοιριά που διαχέουν και στους αναγνώστες τους. Η κοινωνία γνωρίζει επακριβώς το ρόλο που τους έχει αναθέσει στο «θέατρο του παραλόγου», στο οποίο είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές. Για τη μιζέρια, δυστυχώς, δεν έχει υπάρχει ακόμα εμβόλιο…

Δείτε εικόνες απ' το ανακαινισμένο Μέγαρο Μαξίμου


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time