Τις επιπτώσεις που θα έχει η διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, προκειμένου να αποφασίσουν εάν τελικά αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπως έχει ειπωθεί, ή ενόψει σεναρίων για πρόωρες εκλογές θα πάει για αργότερα.

Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει ομοφωνία στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Παρασκηνιακά γίνονται ήδη πολλές συζητήσεις, προκειμένου να αποφασιστούν ο χρόνος και οι διαδικασίες – όμως αρκετοί κρατούν μικρό καλάθι για το τι τελικά θα γίνει.

Όπως λένε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναβολής του Συνεδρίου - με πρόφαση τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα-, καθώς φοβάται την ενδεχόμενη αμφισβήτησή του και την επαναφορά του κόμματος σε κλίμα εσωστρέφειας. Και αυτό γιατί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση θα στήσει πρόωρες κάλπες τον Μάιο. Άρα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου σε κλίμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης, τότε όλα δείχνουν ότι θα βγει αποδυναμωμένος και με ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να δει λοιπόν πώς θα κυλήσει η προσυνεδριακή περίοδος, προκειμένου ν’αποφασίσει τι θα κάνει. Στην πραγματικότητα, δεν φοβάται ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταγράψει κανένα σημαντικό ποσοστό στο Συνέδριο -αφού τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ακέφαλη και αποδυναμωμένη-, δεν θέλει ωστόσο να καταγραφούν τη συγκεκριμένη στιγμή οι ενστάσεις πολλών στελεχών για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και την ιδεολογική στροφή προς το Κέντρο που επιχειρεί να κάνει ο ίδιος, με τις πλάτες της πλειοψηφίας.

Ακόμα, ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι όποιες διαφωνίες δεν έχουν να κάνουν με τις προσωπικές διαφορές των στελεχών, αλλά με την έκφραση των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων ενός κομματιού των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, γνωρίζει πολύ καλά ότι η τυχόν απομόνωση των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα έφερνε σοβαρότερα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι η αποδοχή κάποιων προτάσεών τους. Η λογική άλλωστε που επικρατεί είναι ότι «τώρα δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε κανέναν». Οι πληροφορίες λένε ότι κατ’ αρχήν υπάρχει ομοφωνία στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου - παρασκηνιακά γίνονται ήδη πολλές συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν ο χρόνος και οι διαδικασίες.

Ζητούμενο τη συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί ο αριθμός των συνέδρων που θα πάρουν μέρος, αλλά και ο τρόπος που θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Αν θα γίνει δηλαδή διά ζώσης ή διαδικτυακά. Οι προεδρικοί μιλούν για 6.000 συνέδρους, αριθμός που είναι απαγορευτικός στη διά ζώσης διεξαγωγή του Συνεδρίου, ενώ, αντίθετα, η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά να μετέχουν περίπου 2.000 σύνεδροι.