Δύο βασικά ζητήματα εκκρεμούν στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης ενόψει του επερχόμενου 14ου Συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαΐου στην Αθήνα. Το ένα είναι τοπικό και αφορά τη νέα διοίκηση της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης.

Η θητεία του Τ. Σπηλιόπουλου οδεύει προς το τέλος της και αναζητείται ο νέος πρόεδρος που θα οδηγήσει το κόμμα στη Θεσσαλονίκη στις κρίσιμες επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο Τ. Σπηλιόπουλος είναι ο τρίτος πρόεδρος επί Κ. Μητσοτάκη, καθώς είχαν προηγηθεί η Β. Ευταξά και ο Αντ. Γυφτόπουλος. Παλαιότερα, από τη θέση του προέδρου είχαν περάσει ο Αλ. Μπακατσέλος, που ήταν επιλογή του Κων. Μητσοτάκη, ο Τ. Βουδούρης (επί Μιλτιάδη Εβερτ), ο Ν. Βακάλης και ο Β. Φραντζής (επί Κώστα Καραμανλή), καθώς και οι Δ. Τσάμης, Δ. Βαρτζόπουλος και Μηνάς Σαμαντζίδης επί Αντώνη Σαμαρά.

Το γεγονός ότι η Διοικούσα αποτελεί ένα κομματικό όργανο που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού είναι για πολλούς και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει αποδεκτές εισηγήσεις που του έχουν γίνει στο παρελθόν για να καταργήσει το όργανο και η Θεσσαλονίκη να λειτουργεί όπως οι υπόλοιπες κομματικές οργανώσεις της χώρας. Με δύο ΔΕΕΠ (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης) και χωρίς κάποιο επιπλέον όργανο που θα τις συντονίζει.

Αναζητείται ο διάδοχος του Τάσου Σπηλιόπουλου, λοιπόν. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. βοήθησε σημαντικά το κόμμα να δώσει με επιτυχία τη μάχη των εκλογών του 2019, συμπλήρωσε ήδη 3,5 χρόνια στο τιμόνι της Διοικούσας, αλλά πλέον η Ν.Δ. χρειάζεται ένα νέο και πιο φρέσκο πρόσωπο. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα, ενώ η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ακούσει και τη σχετική εισήγηση από τον νέο γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τα νέα πρόσωπα της Πολιτικής Επιτροπής από τη Θεσσαλονίκη, που θα ανανεωθεί σημαντικά. Εδώ ακόμη οι συζητήσεις δεν είναι οριστικές, πάντως το παζλ θα είναι δύσκολο. Γιατί υπάρχουν κωλύματα εκλογής, αλλά και φιλοδοξίες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο,τι και να συμβεί, μετά το Συνέδριο η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη θα έχει ανανεωθεί σημαντικά...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 29/4