Στα δύο θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, την ακρίβεια και τους θεσμούς στη δημοκρατία, θα πατήσουν αντιπολιτευτικά το επόμενο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι παρά τα όσα λέγονται, «το θέμα των υποκλοπών έχει κάνει ζημιά στην ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη». 

Αναγνωρίζουν ότι σαφώς η καθημερινότητα των πολιτών, η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ και η αγωνία για την ενέργεια είναι κυρίαρχα στην κοινωνία, λένε ωστόσο ότι και  τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου «ουδόλως έπιασαν πάτο, όπως προβάλλει το Μαξίμου και ορισμένες δημοσκοπήσεις: Αντιθέτως, όλα μαζί συνθέτουν μία δυστοπική πραγματικότητα και προετοιμάζουν το έδαφος για κοινωνική έκρηξη όταν η τελευταία σταγόνα θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Για την ακρίβεια

Σε ότι αφορά την ακρίβεια και το πώς θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε χαρακτηριστικά: «Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν φουσκωμένοι και το επιδοματικό αλαλούμ συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση αρνείται το προφανές: να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να βάλει πλαφόν σε ρεύμα/φυσικό αέριο. Πόσο δίκαιο και κοινωνικά αποδοτικό είναι ένα σύστημα που σου παίρνει εκατό ευρώ μέσα από την καλυμμένη ρήτρα αναπροσαρμογής και τον ΦΠΑ για να σου επιστρέψει δέκα;».

Από την άλλη, αναφερόμενα στα ζητήματα δημοκρατίας, στελέχη της Κουμουδούρου επισημαίνουν ότι «παρά την σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει την εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών στην Ευρώπη δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα».

Στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες , αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Και στις δύο συναντήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και στην κυβερνητική απόφαση να μείνουν «στο απόλυτο σκοτάδι» οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Την επόμενη Πέμπτη η  Βέρα  Γιούρεβα, θα έλθει στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεδομένης της «μεγάλης συζήτησης» που γίνεται στα ευρωπαϊκά όργανα για τα «καυτά» ζητήματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, των διώξεων δημοσιογράφων και δικαστών  και την ελευθερία του Τύπου. Στις αρχές Νοεμβρίου,  θα φτάσουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PΕGA) που διερευνά υποθέσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.