Με μια συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook η Φωτεινή Πιπιλή έκανε χθες γνωστό πως έδωσε δείγμα DNA προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο αγνοούμενος θείος της, που έχασε τη ζωή του στο Έπος του ’40. «Ένα ηθικό χρέος προς την οικογένεια του πατέρα μου, έστω κι έπειτα από πολλά χρόνια, εκπληρώθηκε. Μια ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για ένα καθήκον προς έναν άνθρωπο που ποτέ δεν γνώρισα, αλλά που το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή γράφτηκε στην ιστορία» ανέφερε η δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ.

Διευκρίνισε μάλιστα για την πρόσφατη επίσκεψη στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας: «Μιλώντας με πολλούς ηλικιωμένους Έλληνες αδερφούς εκεί, μου περιέγραφαν τις προσπάθειες -από χρόνια- συγγενών αξιωματικών και οπλιτών, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Έπους του ’40 στην περιοχή τους, για την ταυτοποίηση μέσω εξέτασης DNA των αγνοούμενων ηρώων τους.

Πολλές από αυτές τις τιμητικές προσπάθειες ευοδώθηκαν. Έτσι κι εγώ την Παρασκευή προσήλθα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπως μου υπέδειξε η αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ Β1, και ειδικότερα στο κέντρο Μοριακής Βιολογίας, για να δώσω αίμα (DNA) στο όνομα του ιατρού Χαράλαμπου Μενελάου Πιπιλή, που σκοτώθηκε, ετών 26, στη Μαλέσσοβα Αλβανίας, στις 28 Ιανουαρίου 1941. Ήταν αδερφός του πατέρα μου και βγαίνοντας από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, δεύτερος στη σειρά επιτυχίας, με το βαθμό υπιάτρου, κατετάγη στο 34ο Πεζικό

Σύνταγμα Αθηνών, κι ενώ είχε δοθεί διαταγή ως ιατρός χειρουργός, μάλιστα ως αριστούχος, να παραμείνει στην Αθήνα, αυτός επεδίωξε και αυθόρμητα ακολούθησε το Σύνταγμά του στη Βόρεια Ήπειρο. Μάλιστα, δεν παρέμεινε, όπως ήταν η θέση του, στα πρόχειρα νοσοκομεία που ακολουθούσαν το στράτευμα, αλλά έφιππος μετείχε στη μάχη και όρθιος πάνω στο άλογό του έπεσε υπέρ πατρίδος! Οι μαρτυρίες επιζώντων συμπολεμιστών του, το δάφνινο στεφάνι-προσφορά στην τραγική μητέρα του, τη γιαγιά μου, που το κρατούσε μέσα της έως τον δικό της θάνατο. Η “επιστροφή” πάντα καλύπτει το κενό. Ίδωμεν!» κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην On time στις 28/3/2023.