Παρά το γεγονός ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στον Αλέξη Τσίπρα -αναγνωρίζοντας ότι «Τσίπρας δίχως ΣΥΡΙΖΑ είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο»-, το φάσµα της νέας συντριπτικής ήττας που ξεπροβάλλει στον ορίζοντα ενόψει της 25ης Ιουνίου οδηγεί ουσιαστικά στη δροµολόγηση ηγετικών φιλοδοξιών και σεναρίων διαδοχής.

Φιλοδοξίες έχουν αρκετοί, τα δύο φαβορί όµως -τουλάχιστον κρίνοντας από τη δηµόσια εικόνα τους- είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και η Eφη Αχτσιόγλου. Φυσικά, αυτό δεν σηµαίνει ότι είναι οι µόνοι ενδιαφερόµενοι.

Μαθαίνω, όµως, κάτι πολύ ενδιαφέρον, που δείχνει ότι ο Τσίπρας, ακόµα κι αν επιλέξει ο ίδιος να αφήσει την ηγεσία, δεν πρόκειται να µείνει άπραγος στις εσωκοµµατικές διαδικασίες. Το πρόσωπο στο οποίο φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ποντάρει ο ίδιος, ανακατεύοντας την εσωκοµµατική τράπουλα, ως δεινός πολιτικός παίκτης, είναι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας.

Ποιος είναι

Γιος του αείµνηστου καθηγητή Νίκου Τεµπονέρα, που είχε δολοφονηθεί το 1991 κατά τη διάρκεια των µαθητικών κινητοποιήσεων, ορίστηκε συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής.

Δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και ανήκει στην εσωκοµµατική τάση «ΡΕΝΕ», που είναι η αριστερή πτέρυγα των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγετικός ρόλος που του ανέθεσε ο Τσίπρας έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία και µέσα στις τάξεις των «προεδρικών», κάποιοι εκ των οποίων προσδοκούσαν να είναι οι ίδιοι στη θέση του Τεµπονέρα.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 2 Ιουνίου 2023.