Οι εποχές αλλάζουν τα ιδανικά όμως, οι κοινές αξίες και οι δεσμοί παραμένουν ισχυροί και κατά καιρούς επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο και ταυτόχρονα βαθύτατα συναισθηματικό τρόπο, όπως συμβαίνει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά και τις συνεχείς επαφές του με τον Καναδό ομόλογο του Τζάστιν Τριντό και τους πολυάριθμους Έλληνες ομογενείς

Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον Καναδά ήταν τον Απρίλιο του 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πλαίσιο των διεθνών περιοδειών ενίσχυσης των συμμαχιών της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ομογενείς ήταν τόσο συγκινητική, ομοίως δε κι εκείνος ανταποκρίθηκε σε τέτοιο βαθμό που μετέβαλε το πρόγραμμα του με αποτέλεσμα ο Κένεντυ να στείλει αεροπλάνο για να τον φέρει από το Μόντρεαλ στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν μεταξύ τους στις 17 Απριλίου γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η δεύτερη επίσκεψη - την οποία επικαλείται τώρα ο πρωθυπουργος - έγινε πάλι από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ως  προεδρος της Δημοκρατίας το 1982 είχε ταξιδέψει στον Καναδά και εκεί αποθεώθηκε εκ νέου από την ομογένεια απολαμβάνοντας της σπουδαίας φιλοξενίας ενός παλαιού του γνώριμου, του Πιέρ Έλιοτ Τριντό, από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο που περιέχεται στο βιβλίο του Κ. Γουντχαουζ για τον Καραμανλή. Πρόκειται για τον πατέρα του κ. Τριντό, πρωθυπουργού κατά τις περιόδους 1968-1979 και 1980-1984.

Ο Πιερ Τριντό γνωρίστηκε με τον Καραμανλή στο Παρίσι τη δεκαετία του '60 και οι δυο άνδρες ανέπτυξαν μεγάλη φιλία μεταξύ τους. Μάλιστα την περίοδο της χούντας ο Τριντό ήταν μεταξύ των ηγετών που συνέδραμαν σε όλα τα επίπεδα στη στήριξη του αγώνα των Ελληνων και ο Καναδάς είχε υποδεχθεί πολλούς διωκόμενους αγωνιστές. Ο δε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισης φίλος του Τριντό είχε αναλάβει σε συνεννόηση με τον Καραμανλή ρόλο διατήρησης των επαφών με την καναδική ηγεσία και με τους ομογενείς. Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία επι δεκαετίες διατηρεί κομματικούς πυρήνες στο Μόντρεαλ, το Κεμπέκ και την Οττάβα.