Οι μέλισσες μπορούν να «μυρίσουν» τον COVID-19 μέσα σε δευτερόλεπτα! Μέλισσες με την ασυνήθιστα οξεία αίσθηση όσφρησης που διαθέτουν εκπαίδευσαν Ολλανδοί ερευνητές στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen, προκειμένου να αναγνωρίζουν δείγματα μολυσμένα με COVID-19 για να μειώσουν το χρόνο αναμονής για αποτελέσματα τεστ σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τις μέλισσες για να εντοπίσουν τα μολυσμένα με COVID-19 δείγματα με τη μέθοδο Pavlovian:

Όταν μια μέλισσα ανιχνεύει ένα μολυσμένο δείγμα ανταμείβεται με ζαχαρόνερο. Δεν δινόταν ανταμοιβή στο έντομο όταν δεν ανίχνευσε τον ιό. Αφού συνήθισαν το σύστημα, οι μέλισσες μπορούσαν αυθόρμητα να επιμηκύνουν τη γλώσσα τους για να πάρουν μια ανταμοιβή, όταν τους έδειχναν ένα μολυσμένο δείγμα, εξηγεί ο Βιμ φαν ντερ Πόελ, καθηγητής Ιολογίας που συμμετείχε στο πείραμα.

«Συγκεντρώσαμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις τοποθετήσαμε σε ένα μηχάνημα» περιγράφει ο επιστήμονας. «Αμέσως μόλις τους δείχναμε ένα θετικό δείγμα, τους δείχναμε και το ζαχαρόνερο. Αυτό που οι μέλισσες κάνουν είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να πάρουν το γλυκό νερό».

Η απάντηση από τις μέλισσες είναι άμεση, η μέθοδος φθηνή και θα μπορούσαν, επομένως, να τη χρησιμοποιήσουν χώρες όπου τα τεστ είναι ελάχιστα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν, αφού όπως υποστηρίζει ο Ντιρκ ντε Γκράαφ, καθηγητής που εξειδικεύεται σε μέλισσες, έντομα και στην ανοσολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου, καμία τεχνική, ούτε αυτή, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις συμβατικές μορφές ενός τεστ COVID-19 στο εγγύς μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΝ ΤΙΜΕ