Σε λύσεις ανάγκης με αποτυχημένους και «κομμένους» υπουργούς φαίνεται ότι κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι θα προσέλθουν στις επόμενες εκλογές προκειμένου να χάσουν με διαφορά που ενδέχεται να φτάσει και διψήφια ποσοστά ενώ ελπίζουν σε αποχή του κόσμου ως ύστατη λύση για την αποφυγή της εκλογικής συντριβής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν κατάφερε ούτε με την ανακοίνωση των υποψηφίων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη να κλέψει τις εντυπώσεις και να γυρίσει το κακό μομέντουμ για την κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στελέχη που πολιτεύτηκαν και απέτυχαν σε θέσεις ευθύνης ή χαρακτηρίστικαν με τον χειρότερο τρόπο τον ελληνικό λαό λόγω της εμπλοκής τους σε διάφορα σκάνδαλα ή της αδυναμίας τους να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους.

Βερναρδάκης: Ο εμπλεκόμενος στις δημοσκοπήσεις

Από το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του exit poll άρχισαν να φθάνουν στην Κουμουνδούρου, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και στο στόχαστρο της κριτικής πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε ένας κυρίως υπουργός, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Που μέχρι τέλους επέμενε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι και έδινε λάθος ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το κλίμα και να τις κερδίσει.

Οσοι παρακολούθησαν την εξέλιξη της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία κυρίως εβδομάδα, επιμένουν οτι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, διατηρούσε μέχρι τέλους την αισιοδοξία, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ακόμα και σε περίπτωση ήττας, θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Μάλιστα υπήρχαν και ορισμένοι που δεν απέκλειαν και την πλήρη ανατροπή των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων, αν και όλες οι έρευνες- με εξαίρεση τις δημοσκοπήσεις από εταιρείες όπως η Rass και η Vox Pop- έδιναν στην Νέα Δημοκρατία μεγάλη διαφορά από 5 έως 8,5 μονάδες. Η Rass έκανε την πιο επιτυχημένη πρόβλεψη, καθώς είχε υπολογίσει την διαφορά στις 8,5 μονάδες, είχε «προβλέψει» ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι τρίτο κόμμα και την πτώση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λάθος εικόνα για τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις του εκλογικού σώματος, οφείλεται στην ενημέρωση που έκανε στην ηγεσία του κόμματος ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο θεωρούμενος ως ειδικός, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Λόγω φυσικά της προηγούμενης ιδιότητάς του ως πρώην δημοσκόπος, συνεργάτης για πολλά χρόνια του επικεφαλής της VPRC, Γιάννη Μαυρή, που έκανε και την πιο επιτυχημένη πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

vernardakis-stohastro-2019-05-27


Τόσκας: Ο υπουργός που «κάηκε» στο Μάτι

Ο Νίκος Τόσκας ήταν ο υπουργός που δεν κατάφερε να βάλει εμπόδιο στην καταστροφή στο Μάτι. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι κάηκαν στις φλόγες εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες. Ο τότε αρμόδιος προϊστάμενος της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος αποφάσισε να μην ενημερώσει -επί ώρες- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Προσέθεσε πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

Η έρευνα του Σκάι αποκύλυψε πως πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στο συντονιστικό κέντρο, στο Χαλάνδρι, άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν αναφορές για τουλάχιστον 13 νεκρούς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες κάνουν λόγο γα απανθρακωμένα πτώματα, όμως ο κ. Τόσκας σημείωσε πως χωρίς επίσημη πιστοποίηση του θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό.

«Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» ακούγεται να δηλώνει ένας εκ των υπευθύνων. Επισημαίνεται βέβαια ότι το βράδυ εκείνο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ολόκληρο το πανελλήνιο παρακολουθούσε ζωντανά το κυβερνητικό «σόου» με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς -μεταξύ των οποίων και ο κ. Τόσκας- και τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να υποκρίνονται ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα για νεκρούς.
toskas_pyrosv

Θεοχαρόπουλος: Ο πάλαι πότε υβριστής του Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που είχε κάνει παλαιότερα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ όταν ο Τσίπρας ξεκινούσε να παίζει το χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας: ««Κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει στον κ. Τσίπρα να γίνει σοσιαλδημοκράτης. Το ζήτημα είναι αν θέλει και αν μπορεί, και επίσης αν ξέρει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία. Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο, μήπως δεν ήταν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προδοτική; Τι είναι τελικά η σοσιαλδημοκρατία προδοτική ή προοδευτική δύναμη;

Όμως, επειδή ήδη ακούγονται φωνές οργής από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την «τελειωμένη» ΔΗΜΑΡ για την κριτική που ακούγεται περί πολιτικών γυρολόγων και «ρεταλιών» της κεντροαριστεράς, έχει σημασία να θυμηθούμε τι έλεγε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μέχρι πρόσφατα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

19 Σεπτεμβρίου 2016 και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του τονίζει:

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς αναποτελεσματική και δημιουργεί αδιέξοδα συνεχώς. Αυτό το οποίο τονίζω όμως είναι ότι στη χώρα μας επιτέλους, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε βουλευτικές εκλογές για 3η φορά μέσα σε 20 μήνες. Για αυτό λέω ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα, έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα μόνο μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα. Η χώρα είναι λίγο πριν βουλιάξει, πρέπει να το κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε φύγει από την κρίση, το αντίθετο, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, με φόρους πάνω στους φόρους, σε λίγο θα είμαστε σε νέα μεγάλα αδιέξοδα».

Μάλιστα, στις 22 Ιανουαρίου 2017 και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ορισμένοι δανειστές συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Tο τρίγωνο Σόιμπλε, Τσίπρας και ΔΝΤ βυθίζει την χώρα σε πιο βαθιά κρίση… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει».

Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2018, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή λέγοντας: «Πράγματι η πολιτική σας είναι ταξική, διότι βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους. Το κυριότερο πρόβλημα όλων είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική με τακτικισμούς σε κρίσιμα ζητήματα, με μια προεκλογική στόχευση».

tsipras_theoxaropoulos_vouli-768x512


Ραγκούσης: Ο «γυρολόγος» που... έφτασε και στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον ανακάλυψε ο ΓΑΠ σε μια ακτή της Πάρου και τον φύτεψε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Επικρατείας. Φοβούμενος- και δικαίως- πως δεν θα μπορούσε να εκλεγεί με σταυρό, διεκδίκησε και πέτυχε να είναι ο πρώτος Έλληνας που διορίστηκε για δεύτερη θητεία βουλευτής επικρατείας. Ως έμπιστος του ΓΑΠ ορίστηκε μεγαλοϋπουργός και συντονιστής του κυβερνητικού έργου τις εποχές του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.

Όταν κατέρρευσε ο ΓΑΠ, ο Ραγκούσης συνέχισε να κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο επί ΣαμαροΒενιζέλων- ως αναπληρωτής υπουργός του Βορίδη. Η γοητεία του υπουργείου τον έκανε να μην ακολουθήσει τον ΓΑΠ στο ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και να μην αρέσκεται στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ βρίσκοντάς το να κρυφοφλερτάρει με τον ανερχόμενο τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη συνέπτυξαν νέο πολιτικό σχήμα για να εκπροσωπήσει τον χώρο της κεντροδεξιάς- ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κεντροαριστερά.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι η κίνησή τους δεν βρήκε την προσδοκώμενη απήχηση, εγκατέλειψε στο άψε σβήσε την…τρόικα και εμφανίστηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας «απλός στρατιώτης» υπό την Φώφη Γεννηματά.

Δυο τρεις μήνες μετά, έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ όπου και συνετρίβη με ποσοστό της τάξης του 5%.

Αντί να ανοίξει η γη να τον καταπιεί και να πάει σπίτι του ή έστω να βολευτεί σε ρόλο ανάλογο του πραγματικού του επιπέδου αποχώρησε θορυβωδώς, καταγγέλλοντας…συμπόρευση της Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οσμιζόμενος ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία προς τις επικείμενες εκλογές επέλεξε την στρατηγική του «προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά του Μητσοτάκη», δήλωσε… απλός στρατιώτης δηλαδή υποψήφιος υπουργός στον κυοφορούμενο ανασχηματισμό και γιατί όχι για τρίτη φορά διορισμένος βουλευτής επικρατείας.

ragousis_fofi



Παπαχριστόπουλος: Ο άνδρας με τις... σέλφι

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος συνηθίζει να χτυπά συχνά αλλά όχι με κάποια πολιτική πρωτοβουλία ή παρέμβαση, αλλά με φωτογραφίες του μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Η παρακάτω φωτογραφία, από παλαιότερη συνεδρίαση της Βουλής, είχε γίνει viral καθώς έβγαζε σέλφι με το μαλλί ανακατεμένο.

pap1

Στη συνέχεια, όμως, ο φωτογραφικός φακός τον σνυέλαβε σε δύο ακόμη πιο επικές στιγμές.

Ο βουλευτής έβγαλε... καθρεφτάκι από την τσέπη του και κοιταζόταν για να δει πώς έχει γίνει το μαλλί του. Ως γνωστόν κυκλοφορεί με μοτοσικλέτα και το κράνος όσο να' ναι προκαλεί... αναταράξεις. Εξάλλου, εμφανίστηκε χτενισμένος σε εκδήλωση για τα 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, στο Αιγάλεω, όπου πήγε να κάνει μάλιστα παρέμβαση και ο Ρουβίκωνας.

pap2

Ρεπούση: Η πολιτικός που αποκαλούσε «μύθο» τις σφαγές σε Πόντο και Σμύρνη

Η Μαρία Ρεπούση «χτύπησε» με συνέντευξη που παραχώρησε, το 2017, στην εφημερίδα των ομογενών της Αυστραλίας «Ελλήνων Λόγος» και χαρακτήρισε «μύθο» τη σφαγή της Σμύρνης, τη γενοκτονία των Ποντίων και το χορό του Ζαλόγγου. Το θράσος και ο ανθελληνισμός της περισσεύουν. Απέδωσε σε εθνικισμό την άποψη για τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες και έχουν καταγραφεί στην ιστορία με αίμα. Είναι αυτά που προκάλεσαν και την πρόσφατη οργή του Μίκη Θεοδωράκη, που της είπε «είναι προσόν να ζεις στην Ελλάδα και να είσαι Έλληνας. Αν δεν το καταλαβαίνεις πήγαινε αλλού, πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία».

«Οι μύθοι είναι πιο βολικοί από την αλήθεια. Και οι Έλληνες πολίτες έχουν εθιστεί στα βολικά πράγματα και δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με αμφιβολίες ή με αλήθειες», δήλωσε στην εφημερίδα «Ελλήνων Λόγος». Σε μία ερώτηση στημένη που προκαλεί ερωτήματα και για τη σκοπιμότητα της συνέντευξης.

Πέραν του «μύθου» η κ. Ρεπούση κατηγορούσε τους Έλληνες και για εθνικισμό. Οι χιλιάδες άνθρωποι που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους και οι περισσότερες που έχασαν τις οικογένειες τους κατηγορούνται ως «εθνικιστές». «Κατά την άποψη μου, αυτός ο εθνικισμός ευθύνεται για πολλά κακά, ανάμεσα τους και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε στη συνέντευξη της.

repousi_parelasi


Νοτοπούλου: Διορισμένη υπουργός αλλά... τέταρτη στη μάχη για τη Θεσσαλονίκη

Όταν διορίστηκε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, της έλεγαν ότι ήταν «φυτευτή» από το κόμμα. Για να αποδείξει, ωστόσο, ότι μπορεί από τα 30 της χρόνια να κατέβει και να δώσει τη μάχη του σταυρού, αποφάσισε (ή πιο σωστά, αναγκάστηκε να αποφασίσει) να κατέβει για δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Παρά τη βεβαιότητά της ότι θα περάσει στον β' γύρο και θα κατακτήσει τον δημαρχιακό θώκο, κατέληξε στην 4η θέση. Ακόμη χειρότερο για την πορεία της Κατερίνας Νοτοπούλου ήταν ότι και οι τρεις υποψήφιοι που την πέρασαν στις εκλογές προέρχονταν από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. 

Όταν ηττήθηκε, όμως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, φρόντισε να βρει και τα κατάλληλα αίτια. Συγκεκριμένα, μιλώντας για το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που είχε αναλάβει για ένα διάστημα, είπε: «Το ΥΜΑΘ ήταν μια μεγάλη πρόκληση: πως ένα άχρηστο υπουργείο μετατρέπεται σε χρήσιμο υπουργείο». Όλοι οι προκάτοχοι της κας Νοτοπούλου δηλαδή στο Υπουργείο ήταν άχρηστοι κι εκείνη ήταν η μόνη ικανή που έκανε κάτι χρήσιμο στο Υπουργείο…

Δεν σταμάτησε όμως εκεί η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Όταν ρωτήθηκε αν έκανε η ίδια κάποια λάθη, απάντησε με φοβερό θράσος και αλαζονεία: «Συνηθίζω να κάνω έντονη αυτοκριτική αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω λάθη από την παράταξή μας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις πράγματι έκαναν λάθη. Αν είναι λάθος ότι κάποια στιγμή έβαλα ροζ γόβες και συζητήθηκε τόσο, αυτό θα το κρίνετε εσείς. Λάθος ίσως ήταν ότι έχασα τόσο χρόνο, προκειμένου να πείσω ανθρώπους να συμπορευτούν μαζί μας, ανθρώπους που ήδη μοίρασαν την εξουσία από άλλες θέσεις.»


Αφού είπε ότι το μόνο λάθος που ίσως έκανε ήταν ότι φόρεσε ροζ γόβες, τα έριξε στον κόσμο και στους παράγοντες της Θεσσαλονίκης που δεν τη στήριξαν: «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να συγκροτήσουμε ένα ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο. Όποιος δεν συνέβαλε, και ο δήμαρχος, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.»

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η Κατερίνα Νοτοπούλου θα έχει μία ακόμη ευκαιρία για να «ρεφάρει» πολιτικά καθώς θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α' Θεσσαλονίκης. 

notopoulou_roz_goves


Γιαννούλης: Κατέκτησε το 11% στη Μακεδονία

Ο Χρήστος Γιαννούλης κατάφερε να κερδίσει οριακά διψήφιο ποσοστό στη μάχη που έδωσε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, το μέγεθος της ήττας του δεν ήταν κάτι που εξέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδόνια. Κι ο λόγος είναι πολύ απλός: μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα, όποιον και να επέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τον... μαύριζαν. 

Το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό είχε συμβεί στην Κατερίνη. «Είστε υπερήφανος που κατεβαίνετε με έναν ψεύτη που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό;» είπε χαρακτηριστικά ένας πολίτης με τον κ. Γιαννούλη να απαντά: «Αυτό που κάνεις είναι show». «Εξοργίζετε τον ελληνικό λαό», συνέχισε ο εξαγριωμένος πολίτης, «ξεπουλάτε την πατρίδα» και συμπλήρωσε «θα κάνουμε τα πάντα για να πατώσετε στις εκλογές».


Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε να λέει «τα όχι τα κάνατε ναι, είπατε θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, μας βάλατε ΕΝΦΙΑ, όλα τα ψέματα τα έχουμε του »ήρωα» του »άγιου» του πρωθυπουργού που στηρίζετε και θα ξεφτιλιστείτε ακόμα περισσότερο». Την ίδια στιγμή ακούγεται και ένας άλλος πολίτης από μέσα να λέει: «Πώς πουλήθηκε η Μακεδονία;»

Από την άλλη πλευρά σε όλα αυτά το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Γιαννούλης είναι «αν δεν υπήρχε η κάμερα θα τα λέγατε όλα αυτά;» κατηγορώντας τον πολίτη που εξέφραζε τα παράπονά του, ότι κάνει «σόου».