Με 158 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά του προγράμματος.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ένα ευέλικτο και λειτουργικό κράτος για όλους τους Έλληνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα κανονικότητα.

Ειδικότερα κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ αφορά την μεσαία τάξη και όχι τους πλουσίους της Εκάλης, προσθέτοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να ελαφρυνθούν όλη «ειδικά η μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε». Ως εκ τούτου ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα επανέλαβε τη δέσμευσή του τονίζοντας ότι η μείωσή τους είναι εφικτή και ότι θα επιτευχθεί μέσα από τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον έναν χρόνο που πέρασε από την εθνική τραγωδία στο Μάτι τονίζοντας πως θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και συμπληρώνοντας ότι καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Τέλος, μιλώντας για τη στρατηγική της διακυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός έκλεισε σημειώνοντας πως η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας.

 

«Νέα κανονικότητα»

 Λιγότεροι φόροι, περισσότερη δουλειά, αξιόπιστη κυβέρνηση, ασφαλείς πολίτες, υγεία και παιδεία για όλους, επενδύσεις και ανάπτυξη.  Αυτό είναι με λίγες μόνο λέξεις το στιβαρό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου  να περάσει η χώρα σε μια «νέα κανονικότητα» και το οποίο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τους άξονες και τις προτεραιότητες στις οποίες θα στηριχθεί η κυβέρνηση  την επόμενη τετραετία, έδωσε και το στίγμα της διακυβέρνησής του, με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Επί τρεις ημέρες  οι υπουργοί εξειδίκευσαν τα όσα ανέφερε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ, λίγο πριν την ψηφοφορία έλαβε τελευταίος το λόγο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το πλάνο του κυβερνητικού του προγράμματος, δίνοντας βάσει στην εργασία, την ανάπτυξη, την οικονομία-φορολογία, την υγεία και την παιδεία.

 Ειδικότερα, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τους πυλώνες διακυβέρνησης της κυβέρνησής του με ορίζοντα τετραετίας, ενώ  κλείνοντας την διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, λίγο πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο, επανέλαβε τους βασικούς και άμεσους στόχους της κυβέρνησής του.

 Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή ήταν, μετά από πολλά χρόνια, μέσα σε απόλυτο κλίμα πολιτικού πολιτισμού, στίγμα που έδωσε και από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ως πρωθυπουργός.

 Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών στη Βουλή και κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

 Οι προγραμματικές δηλώσεις αποτυπώνουν και τις προθέσεις της κυβέρνησης να περάσει η χώρα σε μια νέα κανονικότητα προσαρμόζοντας τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και του κράτους στο πλαίσιο της πραγματικότητας, αλλά και της αξιοπιστίας.

 Η σοβαρότητα και η πολιτική με επιχειρήματα και μακριά από λαϊκισμούς, αλλά και η εμπιστοσύνη είναι στοιχεία που επιχείρησε να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κατάφερε από την πρώτη ημέρα της συζήτησης να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αναδείξει την αξιοπιστία του ως το πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα, το οποίο και επιδιώκει να χαρακτηρίσει  την συνολική πολιτική του.

 Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε, με την μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 κι όχι από το 2020 όπως είχε προαναγγείλει, όχι μόνο ανέδειξε την ακολουθία των προεκλογικών του εξαγγελιών για άμεση υλοποίηση της ρητορικής του σχετικά με τη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη, πολιτών και επιχειρηματιών, αλλά παράλληλα «έσπασε» και την παραδοσιακή γραμμή της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν θέλησε να ακολουθήσει το παραδοσιακό δόγμα κάθε νέας κυβέρνησης «παραλάβαμε καμένη γη», αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα που είχε ετοιμάσει προς αυτή την κατεύθυνση η αντιπολίτευση.

 

Άξονες διακυβέρνησης

Ξεκινώντας με μια κίνηση ματ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την δέσμευσή του ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες, ενώ παράλληλα «μούδιασε» και την αντιπολίτευση, ανακοινώνοντας την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το φετινό Αύγουστο.

 Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση των 5 μεγάλων έργων που θα δώσουν νέα πνοή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε τη μικρότερη φορολογία. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογική ευθύνη και διευρύνεται η φορολογική βάση. Εξάλλου, θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στην Οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές ακινήτων και καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. «Θα αθετήσω μία υπόσχεση. Είχα υποσχεθεί μείωση φόρων το 2020. Η μείωση θα ξεκινήσει το 2019. Πείτε το και κωλοτούμπα. Οι φορολογικές δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:

 Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

 

  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

 

  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

 

  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

 

  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

 Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

 Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

 

Ο δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών:

 - Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

 - Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

 - Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

 - Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

 Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις - η άμεση παρέμβαση στην ΔΕΗ:

 - Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

 - Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 - Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

 

Οι αλλαγές στο κράτος:

 - Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

 - Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

 - Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

 - Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

 - Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντέ και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

  

«Καταιγίδα» νομοσχεδίων

 «Τώρα σηκώνουμε τα μανίκια κι αρχίζουμε δουλειά» ήταν μια από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον θρίαμβο της εκλογικής του νίκης και παραμένει πιστός και σ’ αυτή την προεκλογική του δέσμευση. Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή που έλαβε η κυβέρνηση, έρχεται «τσουνάμι» νομοσχεδίων.

 Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές και στους εταίρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα των αλλαγών στις ταχύτητες διακυβέρνησης, αλλά και παρεμβάσεων στα θέματα οικονομίας, με στόχο πάντα την μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια αναπτυξιακή εξωστρεφή ατζέντα όπου στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής διπλωματίας, η υποστήριξη των εξαγωγών και η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, η προσέλκυση επενδύσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, ο εκσυγχρονισμός των δομών της δημόσιας διοίκησης, για τη διευκόλυνση των επενδυτών και των εξαγωγέων και ο επαναπροσδιορισμός και το χτίσιμο σε διεθνές επίπεδο της εικόνας της εξωστρεφούς Ελλάδας.

 Όπως υπογράμμισε και στις προγραμματικές του δηλώσεις η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει και το πρώτο μήνυμα που σταλεί στους εταίρους για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

 Με στόχο τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών το Μέγαρο Μαξίμου φέρνει «καταιγίδα νομοσχεδίων» στη Βουλή, που θα αφορούν μεταξύ άλλων: Το φορολογικό, ανάπτυξη, επενδύσεις, πτωχευτικό κώδικα, ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού, Δικαιοσύνη, Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση, αγροτική ανάπτυξη, Υγεία.