Σε δύο μέτωπα αµένεται να κινηθούν, σύµφωνα µε πληροφορίες, η παρουσία και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ∆ΕΘ, η οποία ανοίγει τις πύλες της το προσεχές Σάββατο, και είναι η πρώτη του ως πρωθυπουργού. Κοινός παρονοµαστής, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, θα είναι η αποκατάσταση του αισθήµατος εµπιστοσύνης, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς τους Ελληνες πολίτες, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις πρώτες ηµέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, µε τα νοµοθετήµατα που ψηφίστηκαν και όσα έχουν προγραµµατιστεί για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα.

Στόχος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να δείξει στους εταίρους, στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι όσα εξήγγειλε πριν από τις εκλογές τα κάνει πράξη έπειτα από αυτές, έχοντας ως αντιπροσωπευτικό παράδειγµα τα πρώτα νοµοθετήµατα και τον αναπτυξιακό νόµο, µε «σηµαία» την επένδυση στο Ελληνικό. Σκοπεύει να δείξει µε πράξεις ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τόσο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραµµα όσο και τις δεσµεύσεις που απορρέουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Τόνωση 

Στο ίδιο µήκος κύµατος, επιθυµεί να δώσει διάρκεια στο κλίµα τόνωσης της εγχώριας οικονοµίας µέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η οµιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ θα απέχει παρασάγγας από κάθε έννοια παροχολογίας, διατηρώντας το πνεύµα ρεαλισµού που είχε παρατηρηθεί προεκλογικά, αλλά και από τις πρώτες ηµέρες στην κυβέρνηση. Ανάµεσα σε αυτά που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο µείωσης του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020, όπως και η µείωση της φορολογίας για τα µερίσµατα από το 10% στο 5%.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται, επίσης, η µείωση φορολογίας των φυσικών προσώπων, µε στόχο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να διαµορφωθεί στο 9%, από 22% που είναι σήµερα, και ο ανώτατος στο 40%, από 45%. Στην ίδια λογική εντάσσεται και το πακέτο µέτρων για την ανάκαµψη της οικοδοµής, που περιλαµβάνει την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδοµές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια.

Στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν και άλλες µεταρρυθµίσεις, µε θετικό πρόσηµο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για επισκευές στο ακίνητο του ιδιοκτήτη. Το αν θα περιληφθούν στις εξαγγελίες Μητσοτάκη εξαρτάται, όµως, από τους δηµοσιονοµικούς συσχετισµούς.

Στους σχεδιασµούς του πρωθυπουργού και του επιτελείου του αναµένεται να επιδράσουν καθοριστικά δύο επιµέρους παράµετροι. Στις 4 Σεπτεµβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίµηνο του 2019 και συνολικά για το πρώτο εξάµηνο του έτους. Πρόκειται για στοιχεία που επηρεάζουν την πορεία των δηµοσιονοµικών προβλέψεων, την εξέλιξη των εσόδων και τις εκτιµήσεις για τη δυναµική του χρέους. Μία ηµέρα αργότερα είναι προγραµµατισµένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα δείξει και τις διαθέσεις των θεσµών λίγο πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιµακίων στην Αθήνα.

Προετοιμασία 

Στην τελική ευθεία για την οµιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το απόγευµα του Σαββάτου αλλά και τη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης το πρωί της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίµου µελετάται, σχεδιάζεται και ολοκληρώνεται κάθε λεπτοµέρεια. Τον γενικό συντονισµό έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, συνεπικουρούµενοι από τη διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.

Σηµαντική είναι επίσης η συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είναι προετοιµασµένος για κάθε ενδεχόµενο και κάθε πιθανό σενάριο σε επίπεδο οικονοµικών αποτελεσµάτων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχουν λάβει τα ενηµερωτικά σηµειώµατα από τα υπουργεία και τα προσαρµόζουν σε ένα πρώτο σχέδιο οµιλίας, το οποίο θα τελειοποιηθεί µέσα στην εβδοµάδα και αφού έχει ολοκληρωθεί το κοµβικής σηµασίας EuroWorking Group και έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσµατα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 31/8/2019