Διήμερο έντονων ενδοκυβερνητικών διεργασιών είναι αυτό που ξεκίνησε από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της δίδυμης παρουσίας του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ, ήτοι την καθιερωμένη ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι αύριο κατά πάσα πιθανότητα, σε μία τελική κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες -εκτός από ορισμένες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής- της παρέμβασής του.

Έχουν, εξάλλου, προηγηθεί αλλεπάλληλες συνεργασίες του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ιδίως στο μέτωπο της ακρίβειας, που εξακολουθεί να δοκιμάζει τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Και μπορεί ο γενικός κανόνας να θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει σαφείς οδηγίες για οικονομικές παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι θα σταθούν δίπλα στους πλέον αδύναμους μέσω σειράς παρεμβάσεων, όσο διαρκεί αυτό το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο υφυπουργός Επικρατείας, Θανάσης Κοντογεώργης, έχουν ομαδοποιήσει τις προτάσεις των υπουργείων και ήδη δουλεύουν με τον συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Βλαστάρη, το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές, που γνωρίζουν το περιεχόμενο των κλειστών συσκέψεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, επιμένουν ότι η έμφαση δίδεται αφενός στην υλοποίηση επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και τα ευρωπαϊκά στάνταρ, αφετέρου στην επιβολή της νομιμότητας.

Η οικονομία θα εξακολουθήσει να κινείται στις ράγες μιας βιώσιμης και ρωμαλέας ανάπτυξης

Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ότι μεταρρυθμίσεις και νομιμότητα παντού εγγυώνται μεταξύ άλλων ότι η οικονομία θα εξακολουθήσει να κινείται στις ράγες μιας βιώσιμης και ρωμαλέας ανάπτυξης.

Ακόμη και η χθεσινή τακτική πλέον συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εντάσσεται στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου ότι επείγουν σημαντικές παρεμβάσεις-διαρθρωτικές τομές στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Ιδίως στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ικανότητάς της να αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για συνολική αλλαγή κουλτούρας μέσω και της ενεργότερης εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών, εξού και η χθεσινή έκκληση του ίδιου του πρωθυπουργού: «Απευθύνω και από εδώ έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ξέρετε, να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέτοια ακραία φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών και αν η Πολιτική Προστασία ενθαρρύνει τους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους αυτό θα πρέπει να κάνουν, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ακραία φαινόμενα».

Δέσμη παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε τη μετάβασή του στις πληγείσες περιοχές του Έβρου την ερχόμενη Παρασκευή, προτού φτάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και θα ανακοινώσει δέσμη συγκεκριμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των πληγέντων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι στην περίπτωση του Έβρου θα ακολουθηθεί το μοντέλο Ρόδου. «Την Παρασκευή θα βρεθώ και στον Έβρο, ώστε να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς. Και ταυτόχρονα, βέβαια, να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέμεινε στην ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ικανού να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Όλα όσα ξέραμε, όπως πολύ σωστά λέτε, έχουν αλλάξει δραματικά. Είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, γιατί ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και τρόπο ζωής. Αλλά αυτό που προηγείται βέβαια είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στρατηγικός σχεδιασμός και για την αποκατάσταση των περιοχών, σχεδιασμός για το μέλλον. Είναι πολύ βαρύ το έργο, αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6/9