Λίγο μετά τις 13:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την Φώφη Γεννηματά, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δει και τον Αλέξη  Τσίπρα από το γραφείο του, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων.

Μάλιστα, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να είναι άρρωστη η συνάντησή τους ήταν αβέβαιή. Ακριβώς αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που είπε η κ Γεννηματά μόλις πέρασε τις πόρτες του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, αφού αμέσως μόλις συναντήθηκαν οι δυο τους η κα Γεννηματά είπε στον κ Μητσοτάκη «Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ».

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο.

Λίγο μετά τις 11:00 την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή είχε περάσει ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Η συνάντηση που διήρκησε περίπου 40 λεπτά ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να κοιτάζει το πρώην γραφείο του και να σχολιάζει στον πρωθυπουργό.

«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.
«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.
«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.
«Μεταρρυθμίσεις επίπλων» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας την συζήτηση εκεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε κάμερα της ΕΡΤ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, για να προβεί σε δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τις 11:00 ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτώντας την έναρξη των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων.

Είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την παράδοση-παραλαβή την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης, σε ένα θέμα που ήταν από τα κορυφαία των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δηλαδή την απόδοση του στοιχειώδους δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση για να περάσει και να εφαρμοστεί απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, συνεπώς αν διαφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το νομοσχέδιο απορρίπτεται.

Οι ώρες των ραντεβού

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί (12:15) με την Φώφη Γεννηματά. Θα ακολουθήσει (16:00) ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος (16:45) και τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης (17:30).