«Ή αυτοί ή κανένας άλλος» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας «μέσω» της απαντητικής του επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεών του για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να λειτουργήσει ομαλά η Προανακριτική Επιτροπή που εξετάζει το πώς διαχειρίστηκε την υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος γι αυτό και επιχειρεί να την απαξιώσει.

Επιμένει να χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση των δύο βουλευτών (Πολάκη – Τζανακόπουλου) επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποδοχή της απόφασης της Επιτροπής στον κ. Τασούλα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι εν λόγω βουλευτές .

Είναι αναμενόμενο ότι οι δύο βουλευτές, θα προσέλθουν στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Προανακριτικής  παρά το γεγονός ότι η εξαίρεσή τους είναι απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, διαδικασία που φαίνεται ότι δεν θέλει να σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποβαθμίζοντας τόσο την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αν και πρόκειται για μια τακτική της Κουμουνδούρου που δεν ξαφνιάζει πια κανέναν, όσο και το σώμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου να εμφανίζονται ως… αναντικατάστατοι.

Πολλοί μάλιστα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο να ταυτίζεται στην συνείδηση του κόσμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πρόσωπα τόσο του κ. Πολάκη όσο και του κ. Τζανακόπουλου που όχι μόνο δεν αποτελούν προσωπικότητες με ιδιαίτερη δημοφιλία, αντίθετα έχουν επικεντρώσει αρκετές φορές την κοινωνική δυσαρέσκεια. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, αυτό του αποπροσανατολισμού για την συγκεκριμένη υπόθεση της Νovartis, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι μπορεί πολύ εύκολα να εγκλωβιστεί σε ένα «φιάσκο» που κατασκευάστηκε εν μέσω αυταπατών, αλλά και ασφυκτικής πίεσης απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογικής συντριβής.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Αλέξη Τσίπρας φαίνεται εγκλωβισμένος ο ίδιος, αλλά δυστυχώς επιχειρεί να εγκλωβίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν απόλυτα αντιθεσμικό Πολακισμό, κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς θα διαλύσει κάθε προσπάθειά του να προσεγγίσει τον κεντρώο χώρο.

Πηγές της Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν στα parapolitika.gr, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει ως κόμμα από την Προανακριτική Επιτροπή, ενώ δεν κρύβεται η προσπάθεια να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών για το μπάχαλο που πολλοί αναμένουν στην συνεδρίαση τη Πέμπτης, στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά της η κυβερνώσα παράταξη ακόμη και να κάνει πως ξέχασε τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ για «Κούγκι» είναι αποφασισμένη μεν να συνεχίσει τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά δεν θα κάνει την χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, να προκαλέσει ένα σόου, οδηγώντας σε γραφικότητες όπως υπολογίζει ο κ. Πολάκης να συμβεί.

Ο ίδιος ο κ. Τασούλας πάντως ξεκαθάρισε πως το εάν θα κληθεί η φρουρά να απομακρύνει τους δύο βουλευτές από την προανακριτική, είναι κάτι που  του φαντάζει μακρινό ως  ενδεχόμενο.

 

Πολακισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαναγκάζει τους πάντες στο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν σε γραμμή Πολάκη. Προβάλει τον Πολακισμό ως το νέο στάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «αναντικατάστατος» κ. Πολάκης ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρότυπο του Συριζαίου, που οι ίδιοι οι συριζαίοι θέλουν να προτάξουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει φροντίσει να μην ξεκινήσει ακόμη στην Βουλή η έρευνα για την σκευωρία της Novartis θέλει τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο στην προανακριτική επιτροπή προκειμένου εν μέσω ενός διαγωνισμού αψάδας, πέρα από κάθε μέτρο και λογική και με αντιθεσμική συμπεριφορά να εξετάζουν μάρτυρες, ενώ δεν νομιμοποιούνται γιατί εκτός από το ρόλο του «εισαγγελέα» έχουν και το ρόλο του «μάρτυρα».

Για μεγάλο χρονικό διάστημα άλλωστε η κυβέρνηση Τσίπρα είχε «δουλέψει» την προσπάθεια εκφυλισμού ενός φαρμακευτικού σκανδάλου σε ένα πολιτικό σκάνδαλο και δεν θα εγκαταλείψει τώρα την προσπάθεια, ιδιαίτερα από την στιγμή που άρχισαν να βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι καταγγελίες για τα πολιτικά πρόσωπα.