Σε τρομερή περιδίνηση έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της προεκλογικής περιόδου ο Παύλος Πολάκης, καθώς με μια ανάρτησή του αργά το βράδυ του Σαββάτου ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να αντιδράσει ακαριαία και τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, ενώ συσπείρωσε όλα τα κόμματα, πιέζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικά.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του κόμματος, για τον «αψύ Κρητικό» βουλευτή δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οι αποφάσεις για τον πρόεδρο του κόμματος, όπως όλα δείχνουν, είναι ειλημμένες. Εκτός απροόπτου, ο Παύλος Πολάκης δεν θα είναι υποψήφιος και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα αποφύγει και τη διαγραφή του. Και όμως, το εσωτερικό του κόμματος είναι διχασμένο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηρίζουν, και μάλιστα με απόλυτο τρόπο, τον Παύλο Πολάκη, αλλά και εκείνοι που ζητούν εδώ και τώρα τη διαγραφή του. Οι υποστηρικτές του με δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν από τον Πολάκη «να τους παρατήσει όλους και να φτιάξει δικό του κόμμα», ασκώντας δριμεία κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα λαμβάνει και διαστάσεις προσωπικής κόντρας ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας.

Κάποιοι λένε να «αναλάβει ο Πολάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», καλώντας τον να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κατηγορώντας τους «κομμουνιστές που θέλουν να πάρουν την εξουσία». Κανείς δεν περίμενε πως η Κυριακή της Αποκριάς θα ισοδυναμούσε με γολγοθά του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι επόμενες σαράντα ημέρες, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, περιλαμβάνουν εκτός των άλλων (…) και εκλογές», επισήμανε ανώτατο στέλεχος του κόμματος, ο οποίος, ερωτηθείς από την «Α» για την επόμενη ημέρα, σχολίασε πως «ο Παύλος Πολάκης θέλησε να επιβάλει τους δικούς του όρους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Σε σχετική ερώτηση αν πρόκειται να διαγραφεί, η απάντηση είναι και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου: «Ουδείς είναι πέρα και πάνω από τις αρχές του κόμματος».

«Ξέφυγε»

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν προχθές με την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάρτηση που στοχοποίησε δικαστές, δημοσιογράφους και τραπεζικά στελέχη. «Δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι πολιτικά και ηθικά τέτοιες αντιλήψεις», έλεγαν με αυστηρό τρόπο ανώτατα στελέχη του κόμματος και «ως προς το ύφος και ως προς το περιεχόμενο».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κυριολεκτικά «πάγωσαν» τόσο με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη όσο και με τη σχεδόν αυτόματη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης», ήταν η πρώτη αντίδραση από την Κουμουνδούρου και κανείς δεν είχε αμφιβολία πως προέρχεται απευθείας από τον 7ο όροφο του προεδρικού γραφείου. Στη συνέχεια, ήρθε ουσιαστικά και η τυπική επιβεβαίωση των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα: «Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε λίγο θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που επήλθε η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, οι βουλευτές, τα στελέχη και οι πρωτοκλασάτοι παράγοντες του κόμματος έγιναν αποδέκτες σειράς αντιδράσεων. Άλλοι υποστηρίζοντας ενθέρμως τον Παύλο Πολάκη και άλλοι επικροτώντας την αντίδραση της ηγεσίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πολλοί εξ αυτών απέφευγαν ακόμη και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως την Κυριακή το βράδυ, και ενώ επικρατούσε παγωμάρα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της «Ομπρέλας» (η αριστερή τάση του κόμματος) διοργάνωσαν την πρώτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να διαμορφώσουν την πρώτη εικόνα. Συμμετείχαν δε όλοι οι υψηλόβαθμοι παράγοντες. Οι προβληματισμοί που επικρατούν τις πρώτες δύο ημέρες εντός του κόμματος, λένε καλά ενημερωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνονται και στην εισαγγελική παρέμβαση. Κάποιοι χαρακτηρίζουν «πολιτικά αντιφατική» την επίσημη αντίδραση της ηγεσίας, καθώς από τη μία πλευρά θεωρούν «προκλητική» και ενδεχομένως και πολιτικά «περίεργη» την αντίδραση της Εισαγγελίας και την ίδια στιγμή υπάρχει κατεύθυνση ακόμη και διαγραφής Πολάκη! Μερικοί, μάλιστα, αφήνουν υπονοούμενα εναντίον της ηγεσίας για τη «χρόνια αποδοχή του Πολάκη», καθώς, όπως λένε, «ο πρόεδρος τον ανέδειξε σε τομεάρχη Διαφάνειας, που κατά γενική ομολογία είχε επιτυχία»!…

Αντιφάσεις

Χαρακτηριστική είναι και η κοινή δήλωση του τομεάρχη, πλέον, Διαφάνειας, Γιάννη Ραγκούση, και του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, «Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο. Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής. Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη ότι “η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή” ή του επίσης υπουργού Μ. Βορίδη “θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία”, δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας. Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για “Δικαιοσύνη Παντού” αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/2