Με αποκαλύψεις που προκαλούν σεισμό τόσο στον πολιτικό όσο και στον χώρο της δικαιοσύνης ξεκίνησε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης Novartis , Κωνσταντίνου Φρουζή, στην  Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

 Ο Κωνσταντίνος Φρουζής  που κλήθηκε ως μάρτυρας για να καταθέσει για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, «έδειξε» την Εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη ως τον άνθρωπο που τον πίεσε προκειμένου να αναφέρει στις καταθέσεις του ονόματα πολιτικών.

 Ειδικότερα, ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε σε μυστική συνάντηση με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την οποία ζήτησε μάλιστα η ίδια, τον Μάιο του 2018. Οπως υποστήριξε, εκείνη ήθελε να συναντηθούν άτυπα. Κατά την περιγραφή του, η συνάντηση έγινε στη οδό Λουκάρεως στο κτίριο της Εισαγγελίας. Ηταν συνάντηση ενός τετάρτου με παρόντα έξι άτομα. Επίμονα, όπως υποστήριξε κατά πληροφορίες ο κ. Φρουζής, η κ. Τουλουπάκη του πρότεινε να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας του ποινικού κώδικα, αρκεί να μιλήσει για πολιτικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή η κ. Τουλουπάκη διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε να μιλήσει απλά και ο ίδιος απάντησε «δηλαδή να μην καταθέσω όσα ξέρω; Να μην πω τη αλήθεια; Κάτι άλλο;».

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas από την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του ρίχνει «βόμβες» με τους ισχυρισμούς του γύρω από το θέμα της υπόθεσης Novartis, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα πρώτα του λόγια στην Επιτροπή: 

"Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρια μισή χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα τη δημοσιότητα . Ταλαιπωρήθηκε και υφίσταμαι bullying.", ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες αναφορές του βασικού μάρτυρα για την υπόθεση Νovartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, κατά την εξέτασή του από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ.  

 Μετά την απόρριψη της ανάκλησης για την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη, αλλά και του αιτήματος  για την εξαίρεση από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής του Κ. Κυρανάκη, του Θ. Πλεύρη και του Β. Κεγκέρογλου, συνεχίστηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, με την κατάθεση του βασικού μάρτυρα, Κωνσταντίνου Φρουζή. 

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε αρχικά με την… μονοπρόσωπη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Λάππα, καθώς οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαν  κατά την εξέταση του κ. Φρουζή. 

Ο κ. Φρουζής κατα πληροφορίες  έκανε σημαντικές αποκαλύψεις, σχετικά με την κ. Τουλουπάκη, μιλώντας για πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να εμπλέξει ονόματα πολιτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής μιλώντας στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Συναντηθήκαμε στη Λουκάρεως στην Εισαγγελία. Συνάντηση με έξι άτομα. Επίμονα μου πρότεινε να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίαςτου  ποινικού κώδικα αρκεί να μιλήσω για πολιτικούς.  Δηλαδή να μην καταθέσω όσα ξέρω, την αλήθεια, αλλά κάτι άλλο».

 Συνεχίζοντας ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, που επί δύο χρόνια δεν κλήθηκε για να εξεταστεί,  αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα από μέσα φίλα προσκείμενα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ΕφΣυν και Ντοκουμέντο) που τον στοχοποιούσαν  και τον χαρακτήριζαν σαν τον «τεχνοκράτη που είχε ως στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου».  Αναφέρθηκε σε περιστατικά όπως τον Φεβρουάριο του 2017, όταν έγινε έλεγχος στο σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει από ποιούς, καθώς δεν υπήρξε ποτέ έκθεση και κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του γιού του.

Απόρριψη του αιτήματος Παπαγγελόπουλου

 Παρά την προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου να υπάρξουν νέα «αναχώματα» στο διαδικαστικό της λειτουργίας της Επιτροπής, τελικά απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα. Τόσο της ανάκλησης της εξαίρεσης Τζανακόπουλου-Πολάκη, αλλά και του αιτήματος Παπαγγελόπουλου για να εξαίρεση των βουλευτών της ΝΔ, Κυρανάκη και Πλεύρη, και του ΚΙΝΑΛ, κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κόμματα ψήφησαν κατά του αιτήματος, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης μάλιστα επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσής του από συμμετοχή στην Προανακριτική και επεσήμανε πως «η εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου έγινε με τη λογική του ασυμβίβαστου του μάρτυρα και Εισαγγελέα».

 Ο κ. Πλεύρης στην τοποθέτηση του, αρνήθηκε ότι ήταν νομικός εκπρόσωπος του Α. Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis καθώς όπως είπε τον υπουργό έχει αναλάβει ο κ. Δημητρακοπουλος. Να σημειωθεί ότι το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη, στήριξε μόνο ο κ. Λάππας. 

Θρίλερ με την κατάθεση Φρουζή 

Παρά το γεγονός ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, τα διαδικαστικά θέματα που είχαν συσσωρευτεί και απασχολήσουν και την σημερινή συνεδρίαση, ήταν πολύ πιθανό να μην επέτρεπαν και σήμερα την εξέταση του κ. Φρουζή, η οποία ωστόσο, ξεκίνησε. 

Υπαναχώρηση ΣΥΡΙΖΑ 

Υπαναχώρηση και μάλιστα ηχηρή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν εμφανίστηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή για την Novartis οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης, παρά τις απειλές τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά  εισήλθε στην αίθουσα μόνο ο Σπύρος Λάππας γιατί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το αίτημα που κατέθεσε η πλευρά Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  αποφάσισε να «συμμορφωθεί» με τις συνταγματικές επιταγές και να απαλλάξει από την ιδιότυπη ομηρία την Προανακριτική Επιτροπή αποδεχόμενος την εξαίρεση των δύο βουλευτών από την Επιτροπή.

Όπως είχαν γράψει το parapolitika.gr και σε προηγούμενη ανάρτηση με πρόσχημα την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούνταν στην κωλοτούμπα και στην υπαναχώρηση καθώς  αντιλήφθηκε ότι ο «πολακισμός» που ως συνιστώσα υιοθετήθηκε και εκφράστηκε δυναμικά, ηχηρά και καθολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε πουθενά και, αντίθετα, εξέθεσε το ίδιο το κόμμα και κορυφαία στελέχη.

Η τακτική υπαναχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι υπάρχει διάχυτος ο φόβος της αποκάλυψης… μη σκανδάλου με πολιτικές διαστάσεις, όπως θέλησε να οραματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Novartis,  αλλά και μιας υπόθεσης σκευωρίας που εύκολα θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

 Παρ’ ότι ο Παύλος Πολάκης που εκτελεί πιστά το «καθήκον» του ακόμη και την τελευταία στιγμή καλούσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκλητικά «να τον βγάλει ο ίδιος από την αίθουσα», η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αποδείξει και την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, ενώπιον και των εξελίξεων στην Προανακριτική Επιτροπή, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να  «συμμορφωθεί» με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη- Τζανακόπουλου.

 Το φρένο στο… μπλόκο των συνεδριάσεων της Επιτροπής βάζει η ανάγκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, να μην εκτεθεί περαιτέρω στις συνειδήσεις του κόσμου ότι είναι το κόμμα και η πλευρά που φοβάται τις εξελίξεις γι’ αυτό και γραμμή του κόμματος είναι να προτάξει την κατάθεση Φρουζή, προκειμένου να κάνει την κλασική κωλοτούμπα του.

 

Στον Παπαγγελόπουλο η σκυτάλη της… παράτασης

 Τη σκυτάλη στο παιχνίδι της παράτασης στην υπόθεση Novartis πήρε ο Παπαγγελόπουλος ζητώντας τις εξαιρέσεις βουλευτών της ΝΔ από την Επιτροπή.

 Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η Επιτροπή συζητήθηκε και το αίτημα εξαίρεσης του Θάνου Πλεύρη και Βασίλη Κεγκέρογλου που ζήτησε ο Δημήτρης Τσοβόλας ως εκπρόσωπος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εκτιμά, ότι υπάρχει αμεροληψία των συγκεκριμένων βουλευτών και ειδικότερα του κ. Πλεύρη ως νομικός του κ. Άδωνι  Γεωργιάδη.

 Από την πλευρά της ΝΔ δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης, καθώς ο κ. Πλεύρης δεν είχε ως νομικός του Α. Γεωργιάδη καμία σχέση με την υπόθεση της Novartis, αφού την υπόθεση που απασχόλησε την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη δικηγόρος του ήταν ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος κι όχι ο Θανάσης Πλεύρης.