Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Αναφερόμενος στην απειλή άσκησης βέτο από ελληνικής πλευράς, ο κ Ρουσόπυλος τόνισε ότι «πολλές φορές είναι ισχυρότερη η απειλή του βέτο» και υπογράμμισε πως «η αίσθηση της ισχύος είναι ισχυρότερη από την ίδια την ισχύ, κάτι που έχει αποδειχθεί και ιστορικά».

«Δεν αποκλειστήκαμε, δεν προσκληθήκαμε. Δεν παίζω με τις λέξεις αλλά όλα έχουν σημασία στη διεθνή διπλωματία. Από το ’15 μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις αντίστοιχες συναντήσεις ουδέποτε η χώρα μας προσκλήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη χώρα και δεν πρέπει να είναι», καθώς όπως ο ίδιος εξήγησε «η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτή η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι που χειμάζεται και πλήττεται όταν κινήσεις μεμονωμένων χωρών, όσο ισχυρές και να είναι, ξεφεύγουν από τα όρια της κοινότητας και αντί να μπαίνουν ως ζήτημα για τους 28, είναι ζητήματα της Γερμανίας ή της Γαλλίας ή κάποιων ισχυρών».

«Η Ευρώπη για να έχει λόγο στον πλανήτη, με την τεράστια ισχυροποίηση της Κίνας, με την ισχύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, θα πρέπει να είναι ενωμένη. Η Ευρώπη πρέπει ενιαία να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και όχι μια χώρα μόνη της», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανάγκη του να συνεχίσει η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, να κεντρίζει την ΕΕ συνολικά για πολιτικές κοινές.

Για το προσφυγικό ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Χθες ακούσαμε τον έλληνα επίτροπο, τον κ.Σχοινά, παραδέχτηκε τα λάθη της ΕΕ σε ότι αφορά το προσφυγικό. Είπε ότι όσοι νομίζουν ότι δεν θα εχουμε μετανάστες ή πρόσφυγες στο μέλλον κάνουν λάθος διότι αυτό είναι ένα πρόβλημα της εποχής το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει. Άρα λεει ότι χρειαζόμαστε πολιτικές συνολικά της ΕΕ. Πριν από 2 μήνες ήμουν στο Παρίσι στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τον συνάδελφο Σωκράτη Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε απόλυτα κοινή θέση στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει 10 εκ. κατοίκους να προσφέρεται δια του πρωθυπουργού της να φιλοξενήσει τα μισά από τα ασυνόδευτα παιδιά και τα υπόλοιπα μισά να μοιραστούν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και να μην δέχεται κανένας! Δηλαδή 92 παιδιά σε κάθε χώρα, και να μη δέχεται κανείς ή να κλείνουν τα αυτιά τους ή να κάνουν πως δεν ακούνε και ορισμένοι εξ αυτών των συναδέλφων στην επιτροπή να θέτουν θέματα όπως «να βουλιάξουμε τα πλοία». Πράγματα αδιανόητα για το σύγχρονο πολιτισμό μας».

Όσον αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, ο ίδιος σημείωσε πως «η δομή πρέπει να είναι συγκεκριμένη, εμείς φτιάξαμε μια δομή συγκεκριμένη με το υπουργείο αλλά πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματική η δομή». Επιπρόσθετα εξήγησε ότι «για να είναι αποτελεσματική δεν αρκεί η βούληση των υπουργών χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία».

«Την έκανε η κυβέρνηση, πήραμε μια πρωτοβουλία και φέραμε ένα νόμο που λεει ότι σε 2 μήνες θα αποδίδεται ή όχι το άσυλο και εν συνεχεία χρειάζεται το πιο δύσκολο πράγμα που είναι η επαναπροώθηση. Και η επαναπροώθηση δεν μπορεί να γίνει με τα φτερά της Ολυμπιακής ή της Aegean θα πρέπει να γίνει με τα φτερά της ΕΕ. Δηλαδή η ομπρέλα της ΕΕ είναι εκείνη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς που πρέπει, από εκεί που ήρθαν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ρόλο του κ. Παυλόπουλου, επισήμανε πως ο ίδιος είναι προσωπικός του φίλος από το 1984 και πως τους φίλους του δεν τους πουλάει. «Αυτό σημαίνει ότι σέβομαι τον φίλο μου, τον αγαπώ , τον εκτιμώ και εκτιμώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πάλι δημοσίως ότι «ο κάθε πρωθυπουργός όταν πέφτει στη θητεία του να επιλέξει πρόσωπο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ο ίδιος την ιστορική αναγκαιότητα να ορίσει τη δική του ταυτότητα ή την ταυτότητα της δικής του διακυβέρνησης».

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του και ακριβώς αυτό είπε, ότι αυτός ορίζει τη νέα εποχή με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, στο πρόσωπο και κας Σακελλαροπούλου. Πέτυχε ο κ. Μητσοτακης τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κάτι το ποίο πριν από μια εβδομάδα φαινόταν αδιανόητο ή αδύνατο. Αυτό είναι μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και του ιδίου του κ.Μητσοτάκη η οποία έρχεται σε συνέχεια των επιτυχιών συναίνεσης και για τη ψήφο των αποδήμων και μια σειρά άλλων νομοσχεδίων στα οποία η κυβέρνηση για να δεχτεί την αντιπολίτευση υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις προκειμένου να βρεθεί το νόημα ή το κλίμα της συναίνεσης».

Εν κατακλείδι, δήλωσε ότι εμμένει στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη ότι «ο κ. Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος» αλλά από την άλλη πλευρά δήλωσε πως «θα πρέπει να δεχτούμε ότι η κίνηση Μητσοτάκη είναι μια κίνηση, σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κίνηση ματ».
«Κρίνονται όμως όλοι από το αποτέλεσμα. Και η νέα πρόεδρος δεν είναι διακοσμητική, έχει πράγματα να κάνει, έχει δουλειά εντός και εκτός Ελλάδος άρα θα κριθεί και η ίδια από τη δουλειά της», κατέληξε.