«Θα πρέπει να περιμένουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα από τη δημιουργία του Μεγάλου Περίπατου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος εκτίμησε πως «οι ειδικοί θα είναι σε θέση να δώσουν κάποιες απαντήσεις τις επόμενες 10 έως 15 ημέρες».

Σε ότι αφορά πολεοδομικά θέματα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε πως «η πολιτεία θα πρέπει να επιβάλει αυστηρές ποινές, να ελέγχει και να μην κάνει τα στραβά μάτια στα αυθαίρετα».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο βουλευτής του ΝΔ σημείωσε πως «αυτός δεν γίνεται για εντυπώσεις» ενώ υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός καταγράφει τις δράσεις του κάθε
υπουργείου και τον υπουργών του».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις πορείες, δήλωσε πως θα κατατεθεί όπως και άλλα στη Βουλή.

Σε ερώτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Ροσούπολος ανέφερε πως «θέλει συζήτηση για να γίνει σαφές τι είναι το διαφορετικό».

Παράλληλα σημείωσε πως «δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης αλλά κοινωνικών διεργασιών».

Ακόμη είπε δε ότι «θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με το μεγάλο περίπατο της Αθήνας και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προέκυψαν, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Χωρίς να είμαι ειδικός θα έλεγα ότι το καλύτερο θα είναι να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αφού δώσουμε ένα μικρό χρονικό περιθώριο σε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν ξέρω αν αυτό το μοντέλο θα το εξάρουμε σε λίγο καιρό και θα λέμε «τι καταπληκτικό που είναι» αυτή τη στιγμή ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλη φασαρία και γενικότερα γκρίνια».

«Φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτό, οι συγκοινωνιολόγοι του ΕΜΠ και όποιος άλλος συμβουλεύτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και ο δήμαρχος, θα είναι σε θέση να δώσουν κάποιες απαντήσεις αν στις επόμενες 10-15 μέρες. Εγώ θα έδινα ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον δύο εβδομάδων ακόμη για να γίνει συνήθεια αυτό το οποίο έχουν αποπειραθεί ή να μη γίνει συνήθεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Θα το πω παραστατικά με τον τομέα των ΜΜΕ τον οποίο ξέρω καλύτερα από την πολεοδομία. Όταν το 2007 εισήγαγα ένα νόμο στη Βουλή που έλεγε ότι ορίζεται η συγκέντρωση ισχύος και η αδειοδότηση στα τηλεοπτικά κανάλια είχα πει τότε ότι θα πρέπει να δώσω μόρια παλαιότητας. Αυτό δεν το έκανα για να βοηθήσω κάποιον ισχυρό επιχειρηματία αλλά σκέφτηκα ότι όταν κάποιος έχει επί 20-30 χρόνια εργαζόμενους τους οποίους πληρώνει, ταμεία τα οποία πληρώνει, φορολογία την οποία πληρώνει δεν μπορεί να είναι στην ίδια μοίρα με κάποιον την ίδια στιγμή να ζητήσει μια άδεια τώρα. Άρα είπα ότι αφού η αβελτηρία και τα λάθη της πολιτείας επί δεκαετιών δεν γίνεται να διορθωθούν με το σπαθί του Μεγαλέξανδρου που κόβει το γόρδιο δεσμό θα δώσω τη δυνατότητα να μην συμβεί κάτι από εδώ και πέρα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πολεοδομημένα, έτσι όπως είναι άναρχα πολεοδομημένα συγκροτήματα πόλεων».

«Η τραγωδία στο Μάτι πρέπει να μας παραδειγματίσει ως προς την αυστηρότητα των ποινών που πρέπει η πολιτεία να επιβάλει ή του ελέγχου. Η πολιτεία μέχρι τώρα έκανε τα στραβά μάτια για τα αυθαίρετα», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό το σχέδιο στο Μάτι, απάντησε: «Το Μάτι είναι μια περιοχή 8 χιλιάδων στρεμμάτων και πολεοδομούνται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παρανομιών τα 2.600. Δηλαδή σχεδόν το 1/3 πολεοδομείται για πρώτη φορά. Υπάρχουν περιοχές που προστατεύονται με την δασική νομοθεσία και άλλες διατάξεις οι οποίες φτάνουν περίπου τα 4.500 στρέμματα δηλαδή είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει υπό τις συνθήκες που παρέλαβε κάποιος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, δήλωσε: «Αν κάποιος νομίζει ότι σήμερα ο ανασχηματισμός γίνεται για εντυπώσεις κάνει λάθος. Αυτό το οποίο βλέπω να κάνει ο Μητσοτάκης σήμερα, και αναφέρομαι στην πολιτική που ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο, είναι ότι καταγράφει με κάποιο τρόπο ο οποίος είναι πιο συστηματικός πλέον, τις δράσεις εκείνες που κάθε υπουργείο άρα και κάθε υπουργός έχει αναλάβει και πάνω σε αυτά θα υπάρχει και η κρίση».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις πορείες, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Είναι συνολικά 19 τα νομοσχέδια που θα έρθουν από τώρα μέχρι το καλοκαίρι από τις ανακοινώσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση θα είναι μέσα σε αυτά».

Ερωτηθεις αν εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε: « Όταν λεω ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει στα σύνορα της στην απειλή την οποία έρχεται από την Ανατολή ή από όποιον άλλο εννοώ ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια εν συνόλω μπορεί να παίρνει αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα τα οποία είναι και κοινωνικά ζητήματα... Άρα στο ερώτημα αν είναι ώριμη ή όχι η ελληνική κοινωνία εγώ νομίζω ότι το αντίστροφο μπορεί να ισχύει ότι η κοινωνία μπορεί να ωριμάζει από μια συνθήκη που επιβάλλεται ή η κοινωνία μπορεί να ενοχλείται από μια συνθήκη που επιβάλλεται».

«Αν δούμε αυτή τη στιγμή πόσο ώριμα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα θα σας έλεγα ότι θέλει ακόμα πολύ συζήτηση για να γίνει κατανοητό τι είναι εκείνο το διαφορετικό . Γιατί η συζήτηση θα μπει σε θέματα που αφορούν υιοθεσίες παιδιών, θα μπει σε άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν κοινωνικές δομές οι οποίες επί χιλιάδες χρόνια έχουν ταυτιστεί με τα δύο φύλα και εννοώ το γάμο. Άρα δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης μόνο, εδώ είναι θέμα κοινωνικών διεργασιών και που πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκβιάζονται είτε από τη μια είτε από την άλλη κατεύθυνση. Νομίζω ότι μια ανοιχτή συζήτηση θα βοηθούσε στην κατεύθυνση στο να βρεθούν λύσεις σε θέματα που δημιουργούνται. Πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού, και το υποστηρίζω είτε για τα εθνικά θέματα είτε για τα κοινωνικά ζητήματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.