Σε επικίνδυνη δοκιµασία για τη συνοχή και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα να ποδηγετήσει τις εσωκοµµατικές εξελίξεις, µε πρόσχηµα την περίφηµη προοδευτική διεύρυνση της Κουµουνδούρου προς τον χώρο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς.

Έχοντας ως απώτερο στόχο ενόψει του συνεδρίου την αλλοίωση της οργανωτικής φυσιογνωµίας του κόµµατος, δηλαδή την αποδυνάµωση της αριστερής πτέρυγας, κάτι που θα τον διευκολύνει να στήσει ένα αρχηγικό µοντέλο λειτουργίας στο κόµµα, µε σηµείο αναφοράς τον ίδιο και όσους τον περιτριγυρίζουν µε την ιδιότητα των εκλεκτών και των εµπίστων. Ουσιαστικά µε τον τρόπο αυτόν παίζει «κορώνα-γράµµατα» το µέλλον της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί στον χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Απώτερος στόχος του τέως πρωθυπουργού ενόψει του συνεδρίου είναι η αποδυνάμωση της αριστερής πτέρυγας, κάτι που θα τον διευκολύνει να στήσει ένα αρχηγικό μοντέλο λειτουργίας


Τα φαινόµενα της εσωστρέφειας και των παρασκηνιακών εχθροπραξιών εκδηλώνονται µε τάση επιδείνωσης ακόµη και στους κόλπους του αποκαλούµενου «προεδρικού µπλοκ», το οποίο παρουσιάζει σηµαντικές «ρηγµατώσεις» και «διαιρέσεις» σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τον ιδεολογικό προσανατολισµό της Κουµουνδούρου, τον επαναπροσδιορισµό της πολιτικής ταυτότητας του κόµµατος, καθώς επίσης και τις αλλαγές σε επίπεδο εκπροσώπησης. Ταυτόχρονα σηµαντικά είναι τα ζητήµατα της ανανέωσης των οργάνων, της περίπτωσης µετονοµασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ανακαίνισης της «µαρκίζας» του µε την προσθήκη νέων συµβόλων και λέξεων στο τελικό «παρουσιαστικό» του προς τον ελληνικό λαό.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Στον ευρύτερο χώρο του προεδρικού περιβάλλοντος, δηλαδή της εσωκοµµατικής πλειοψηφίας, αυτή την περίοδο ανταγωνίζονται µε γνώµονα την αναβάθµιση της προσυνεδριακής τους επιρροής για το µέλλον του κόµµατος, καθώς και την εξάπλωση της κυριαρχίας τους σε οργανωτικό επίπεδο δύο στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα. Ο Ν. Παππάς, που εµφανίζεται ως άτυπος ηγέτης της οµάδας «Κίνηση µελών», η οποία περιλαµβάνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µε προσήλωση στο εγχείρηµα της κεντροαριστερής διεύρυνσης, καθώς επίσης και τους «πράσινους» µουσαφίρηδες στο κόµµα τα τελευταία χρόνια, µε προεξάρχοντα τον Χρ. Σπίρτζη.

Σε αντίπαλο δέος, απέναντι στη λογική του Ν. Παππά για «συστηµική» κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ µέσα από την τεχνογνωσία που συνεισφέρει η «ΠΑΣΟΚική» σχολή σκέψης, αναδεικνύεται ο ∆. Τζανακόπουλος. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, µαζί µε τον πρώην γραµµατέα του κόµµατος ∆. Βίτσα και την υπεύθυνη του τοµέα οργανωτικού της Κουµουνδούρου, Ε. Καλαµαρά, εδώ και καιρό κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Υποστηρίζουν την εκ νέου επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά πράγµατα όχι σε όσους είδαν φως και µπήκαν από το ΠΑΣΟΚ στο κόµµα για να επωφεληθούν από αυτό ως «κακοµαθηµένοι» παράγοντες της παλαιάς εξουσίας, αλλά πρώτιστα στην ανάδειξη των προγραµµατικών του θέσεων και των ιδεολογικών του αναφορών στον χώρο των αριστερών κινηµάτων.

ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Με βάση αυτό το σκεπτικό προχώρησαν στη συγκρότηση µιας νέας εσωκοµµατικής τάσης µε την επωνυµία «Αριστερό ∆ίκτυο», που ενόψει του συνεδρίου ασκεί πιέσεις, µεταξύ άλλων, προς τον Αλ. Τσίπρα να µην οδηγήσει το κόµµα σε «µεταλλαγµένη» παράταξη, στην οποία θα µπορούν να αποκτήσουν ισότιµο ρόλο συµµετοχής στη διαδικασία διεύρυνσης ακόµα και τα «ορφανά» των ΑΝ.ΕΛ. και του Π. Καµµένου. ∆ηλαδή, τα αποµεινάρια ενός διαλυµένου κόµµατος, όπως οι ΑΝ.ΕΛ., που φιλοδοξούν µε την παρασκηνιακή ενθάρρυνση του Αλ. Τσίπρα να αναδειχθούν ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε «κεντροδεξιά» συνιστώσα, µε πρωταγωνιστές τους Β. Κόκκαλη, Ε. Κουντουρά, Τ. Κουίκ και Μ. Χρυσοβελώνη.

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Στην ευρύτερη χαρτογράφηση των οµάδων που κινούνται µε παρεµβατικό ρόλο ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, διακριτή θέση κατέχει ο ευρωβουλευτής της «Αριστεράς» Π. Κόκκαλης, ο οποίος φιλοδοξεί να «κατοχυρώσει» τον ρόλο του «πράσινου» ηγέτη, κραδαίνοντας το χαρτί της «οικολογικής» επιρροής του σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Οι διαιρέσεις που καταγράφονται στον χώρο της προεδρικής πλειοψηφίας, µέσα από την αντιπαράθεση του Ν. Παππά µε τον ∆. Τζανακόπουλο, ευνοούν εξ αντανακλάσεως, αν όχι σκοπίµως, τις δυνάµεις που µάχονται για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερό κόµµα, χωρίς τη δοµική συγκυριαρχία µε τον χώρο των κινηµάτων της «ΠΑΣΟΚικής» συνεισφοράς.

Θεματοφύλακες, «βαρονία» και ΜΜΕ


ΤΟΣΟ Η ΟΜΑΔΑ των «53+», που ατύπως εκπροσωπείται από τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ενώ ιδεολογικά στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο δίνουν οι Θ. ∆ρίτσας και Π. Λάµπρου, όσο και οι εµφανιζόµενοι ως «αριστεροί θεµατοφύλακες» της Κουµουνδούρου, δηλαδή η ιστορική «βαρονία» των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη, συµβάλλουν από κοινού στη διαµόρφωση ενός ιδιότυπου αντιπολιτευτικού µετώπου, που στόχο έχει την «κοµµατική γείωση» του Αλ. Τσίπρα και της κατανόησης εκ µέρους του µιας αρχής: αυτή του ορειβάτη. ∆ηλαδή, αν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή δεν θα πας ποτέ µόνος σου. Εµµέσως πλην σαφώς το µήνυµα αυτό συνιστά και έναν «συντροφικό» εκβιασµό, που θέτει εκ προοιµίου υπό εποπτεία τον Αλ. Τσίπρα, προκειµένου ενόψει του συνεδρίου να ζυγίσει ενωτικά και συλλογικά την επόµενη ηµέρα. Χωρίς δηλαδή να επιβάλλει µε όρους αρχηγικής νοοτροπίας τις αλλαγές που σχεδιάζει για το µέλλον του κόµµατος.

Στον χορό της εσωστρέφειας, που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, έχουν εµπλακεί και τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης που λειτουργούν ως φορείς επικοινωνιακής έκφρασης των αντιµαχόµενων πλευρών. Μέχρις ότου έχει θετική κατάληξη η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαµόρφωση ενός συµπαγούς επικοινωνιακού οµίλου, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κουµουνδούρου, το πρόβληµα της αλλοπρόσαλλης στάσης τους απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις θα υφίσταται.

Συγκεκριµένα, η εφηµερίδα «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, στην οποία φέρεται να έχει προνοµιακή πρόσβαση ο Ν. Παππάς, λειτουργεί ως µέσο πολιτικής εξουδετέρωσης και απαξίωσης του ηγέτη της οµάδας των «53+», Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η «Εφηµερίδα των Συντακτών», αν και παίζει το παιχνίδι της προσυνεδριακής ουδετερότητας, εν τούτοις φαίνεται να προβάλλει περισσότερο τις θέσεις του Π. Σκουρλέτη και του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος όταν θέλει να πει κάτι το «δηλώνει» µέσα από τις σελίδες της. Ούτε καν στην «Αυγή», η οποία διατηρεί αποστάσεις σε σχέση µε ότι συνδέεται µε τα εσωκοµµατικά δρώµενα, διότι ο διευθυντής της, Α. Τσέκερης, µπορεί να παριστάνει τον µεταφορέα της φωνής του «προέδρου», Αλ. Τσίπρα, από την άλλη όµως υπολογίζει και την επιρροή που ακόµη ασκεί στη γραµµή του εντύπου ο Ν. Φίλης.

Ξεκάθαρα υπέρ της οµάδας των «53+» και των «βαρόνων» του κόµµατος που επιµένουν αριστερά είναι η εφηµερίδα «Εποχή» και ο διευθυντής της, Κ. Γεωργούλας. Μάλιστα, η συγκεκριµένη εφηµερίδα της Αριστεράς διοργανώνει και προσυνεδριακές εκδηλώσεις ενόψει του συνεδρίου, όπου κεντρικοί οµιλητές είναι οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Ν. Φίλης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2