Νέα, συγκλονιστικά στοιχεία φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από τη συμπληρωματική κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ενός εκ των βασικών μαρτύρων της Προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό, ο κ. Αγγελής ενώπιον του αντεισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή είχε καταγγείλει σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών, παραμονές των εκλογών, για την υπόθεση Novartis, γεγονός που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.
Στην παρούσα πλέον φάση και με συμπληρωματική κατάθεση 16 σελίδων, στις 31/1/2020, ο κ. Αγγελής περιγράφει ανάγλυφα την εμπλοκή του «Ρασπούτιν». Αν και συνεχίζει να μην κατονομάζει, είναι προφανές από τα συμφραζόμενα ότι «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αγγελής κάνει ει-δική μνεία στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ημητρίου, τη συμπεριφορά της οποίας καταγγέλλει. Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι η κ. ∆ημητρίου είχε πλήρη εικόνα για τη δράση του «Ρασπούτιν», ενώ μάλιστα της αποδίδει τη φράση: «Τον σατανά μπορείς να τον πολεμήσεις και να τον νικήσεις, τον “Ρασπούτιν” όχι».
Ταυτόχρονα, όμως, και για πρώτη φορά από την έναρξη της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο κ. Αγγελής βάζει στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς καταθέτει ότι για το σχέδιο προφυλάκισης των τριών πολιτικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει γνώση και ήταν απολύτως ενήμερος διά του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης Μ. Καλογήρου.
Αναφέρεται, μάλιστα, και στην περίφημη επίσκεψη στη Βιέννη και στα όσα ακολούθησαν, ενώ κάνει ειδική αναφορά στον ρόλο φιλικών – όπως αναφέρει ΜΜΕ προς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και συγκεκριμένα στον εκδότη της εφημερίδας «∆ημοκρατία», Γ. Φιλιππάκη, ξετυλίγοντας για άλλη μία φορά το κουβάρι των στενών σχέσεων του «Ρασπούτιν» με συγκεκριμένα ΜΜΕ, που πρωτοστάτησαν στις «αποκαλύψεις», αλλά και στον ρόλο που είχαν για να «συμμορφώσουν» όσους δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς δεν πειθαρχούσαν.
Υπενθυμίζεται ότι στον ρόλο του εκδότη κ. Φιλιππάκη είχε αναφερθεί, επίσης, στην κατάθεσή του ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο μακροβιό-τερος μέχρι σήμερα οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος διατηρούσε και προσωπική σχέση και γνωριμία με τον ∆. Παπαγγελόπουλο επί 30 χρόνια. Ο κ. Αθανασίου στην κατάθεσή του αυτή έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη στοι-χειοθέτηση της ύπαρξης ενός «μηχανισμού», ο οποίος επιχειρούσε να στήσει διώξεις σε βά-ρος πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνη- σης, αλλά και μη αρεστών επιχειρηματιών.
Ο κ. Αθανασίου, μάλιστα προσδιόρισε ως σημείο εκκίνησης για την «απαρχή του μηχανισμού Ρασπούτιν» την επιστολή του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη προς τον κ. Παπαγγελόπουλο 24 ώρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με την οποία ενημέρωνε τον πρώην υπουργό πως πίσω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται μια εγκληματική οργάνωση, με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΓΓΕΛΗ
Τα όσα αναφέρει στα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Αγγελής στη συμπληρωματική του κατάθεση, η οποία διαβιβάζεται αμελητί στη Βουλή, είναι συγκλονιστικά και φωτίζουν το παρασκήνιο μιας δυσώδους υπόθεσης, που, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Αγγελής, είχε φτάσει, μέσω σχετικών καταγγελιών, και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής: «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, παρότι η κ. ∆ημητρίου ήταν αυτή που με επόπτευε και ουσιαστικώς μου έλεγε τι να κάνω και εκτελούσα πιστά τις παραγγελίες της, δεν έχει κληθεί ως μάρτυρας, παρότι δήλωσα ρητά ότι το όνομα του “Ρασπούτιν” μού το έχει πει αυτή. Μαζί, επίσης, είχαμε επισκεφθεί τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, προκειμένου να απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη από τα καθήκοντά της “ανώδυνα”, χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής αποδίδει στην κυρία ∆ημητρίου μια φράση που αποδεικνύει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου είχαν πλήρη γνώση για τη δράση του «Ρασπούτιν». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την 5η/1/2019, αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία, η εφημερίδα “∆ημοκρατία” δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα ότι εγώ αρνήθηκα να πάρω αποδεικτικά στοιχεία (ένα στικάκι) που μας προσέφεραν οι Αμερικανοί. Της εξήγησα της κ. ∆ημητρίου ότι το γεγονός αυτό είναι ψευδές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι δημιουργήματα του ονομαζόμενου ως “Ρασπούτιν”, ο οποίος ήταν μέλος της τότε κυβέρνησης, λέγοντάς μου, μάλιστα, ότι “τον σατανά μπορείς να τον πολεμήσεις και να τον νικήσεις, τον ‘Ρασπούτιν’ όχι”».
Ο κ. Αγγελής τονίζει ότι η κ. ∆ημητρίου όχι μόνο είχε πλήρη γνώση για τη δράση του «Ρασπούτιν», αλλά και ότι απειλούσε -όπως αναφέρει- την κυρία Παπασπύρου (σ.σ.: τότε γενική επιθεωρήτρια ∆ημόσιας ∆ιοίκησης), να πάει σε ανακριτή σε χρόνο που θα προσέγγιζε τις εκλογές, προκειμένου να γίνουν οι προφυλακίσεις των πολιτικών προσώπων.
Στο σημείο αυτό της κατάθεσής του, μάλιστα, ο κ. Αγγελής προχωρά σε τρεις σημαντικές αποκαλύψεις, που ξετυλίγουν το κουβάρι της δράσης του κυκλώματος. Πρώτον, «φωτογραφίζει» τον «Ρασπούτιν» ως τον κ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας ότι «πατούσε με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο στη Ν.∆.». ∆εύτερον, αναφέρει ότι για όλα αυτά ήταν ενήμερος ο κ. Τσίπρας και, τρίτον, βάζει στο κάδρο και τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη, τον οποίο αποκαλεί φίλο του κ. Παπαγγελόπουλου, τονίζοντας ότι το επίμαχο δημοσίευμα ήταν αυτό που τον εξώθησε να διαχωρίσει τη θέση του και να προχωρήσει σε αποκαλύψεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής: «...ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων το ταχύτερο δυνατόν, γι’ αυτό και απειλούσε (σ.σ.: ο “Ρασπούτιν”) την κ. Παπασπύρου, με την οποία επίσης είχα-με άμεση συνεργασία στο θέμα της έρευνας της υπόθεσης Novartis, να πάει σε ανακριτή και σε χρόνο που θα προσέγγιζε τις εκλογές - υπολογιζόταν περίπου τον Σεπτέμβριο του 2019 να γίνουν προφυλακίσεις του κ. Γεωργιάδη, του κ. Λοβέρδου και του κ. Σαμαρά. Θα κέρδιζε τουλάχιστον 3% σε ψήφους, ενώ ταυτόχρονα θα γινόταν και ένα “ξεκαθάρισμα” στα εσωτερικά της Νέας ∆ημοκρατίας, αφού ο “Ρασπούτιν” είχε το ένα του πόδι στον ΣΥ-ΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα ∆ημοκρατία. Ολα αυτά έγιναν γνωστά στον τότε υπουργό ∆ικαιοσύνης, τον κ. Καλογήρου, ο οποίος δεν συμφώνησε με το σχέδιο του “Ρασπούτιν”, διαβίβασε τα σχετικά στον πάνω από αυτόν, δηλαδή στον τότε πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και περιμέναμε την απάντηση του κ. Τσίπρα, προκειμένου να γίνουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και να απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη “ανώδυνα” (...) Το δημοσίευμα της εφημερίδας “∆ημοκρατία”, ο εκδότης του οποίου έχει φιλικές σχέσεις με τον φερόμενο ως “Ρασπούτιν”, όπως μου είπε η κ. ∆ημητρίου και η κ. Παπασπύρου, ήταν η αιτία να καταλάβω πόσο σοβαρή είναι η υπόθεση, να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του επόπτη εισαγγελέα ∆ιαφθοράς και να φωνάξω ακόμα και δημοσίως ότι “εγώ δεν πρόκειται να πάω φυλακή για την υπόθεση Novartis”».
ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ
Μετά και την κατάθεση του κ. Αγγελή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η κατάθε-ση του κ. Αθανασίου -που, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό ∆ικαστήριο -σε σχέση με την ύπαρξη ενός «μηχανισμού» ο οποίος μέσω δημοσιευμάτων «έστηνε» διώξεις. Πρόκειται για έναν «μηχανισμό» ο οποίος έκανε πρεμιέρα το 2015 (αφορούσε την επιστολή Φιλιππάκη για την υπόθεση Παπασταύρου), σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Αθανασίου, και στη συνέχεια, όπως έχουν τεκμηριώσει τα «ΠΑΡΑΠΟ-ΛΙΤΙΚΑ» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από τον Οκτώβριο του 2019 (12/10/2019), λειτούργη-σε και στην υπόθεση της Novartis.
Συγκεκριμένα, ο Π. Αθανασίου φέρεται να ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ως υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου κ.λπ. είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα. Οπως είπε, η επιστολή, αντί να διαβιβαστεί σε εκείνον, ο οποίος χειριζόταν και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στάλθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στον κ. Αθανασίου. Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας αποκάλυψε το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον του «Ρασπούτιν» και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις του το πρώτο εξάμηνο του 2015, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέλθει στην εξουσία με τη βοήθεια του κόμματος του Πάνου Καμμένου, για δικαστικές υποθέσεις που προέκυψαν εκείνη την περίοδο και από τις οποίες -η τότε κυβέρνηση- ευελπιστούσε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με πλήθος δημοσιευμάτων έχουν αναδείξει τον ρόλο συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, τα οποία ως διά μαγείας «προέβλεπαν» διώξεις ή και δημιουργούσαν το υπόβαθρο να ανοίξουν δικογραφίες. Τόσο ο κ. Αθανασίου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όσο και ο κ. Αγγελής, για την υπόθεση Novartis, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη και τη δράση αυτών των «μηχανισμών».
Οι ισχυρισμοί Φιλιππάκη και οι μεθοδεύσεις πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις
Ο κ. Φιλιππάκης, εκδότης της εφημερίδας «∆ημοκρατία», σχολιάζοντας την κατάθεση του κ. Αθανασίου, έκανε λόγο «για παραμύθια της Χαλιμάς», τονίζοντας ότι ουδέποτε έστειλε επιστολή, ότι δεν γνώριζε εκείνη την περίοδο τον κ. Παπαγγελόπουλο και ότι η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Εδώ, όμως, αρχίζουν οι συμπτώσεις και μια αλληλουχία δημοσιευμάτων που κατέληξε σε μια τροπολογία με πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ολο το διάστημα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εφημερίδα «Δημοκρατία» του κ. Φιλιππάκη προέβαλλε συνεχή δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Παπασταύρου και του κ. Μιωνή. Και μάλιστα με πρωτοσέλιδα άρθρα, μεταξύ των οποίων και ρεπορτάζ τα οποία -επίσης όπως στην υπόθεση Novartis- «προφήτευαν» ότι πίσω από τις λίστες Λαγκάρντ υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που προφανώς δικαιολογούσε γιατί η σχετική δικογραφία δεν πήγαινε στα χέρια του κ. Αθανασίου...
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2015, η εφημερίδα επίσης πρωτοστατεί σε μια σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων στα οποία προβάλλεται ο κ. Παπαγγελόπουλος ως ο «εισαγγελέας τιμωρός», ο οποίος πρωτοστατεί ώστε να προστατευτούν οι εισαγγελείς που διενεργούσαν τις έρευνες.
Μάλιστα, δημοσιεύματα της εφημερίδας, το διάστημα Οκτωβρίου - ∆εκεμβρίου του 2015, που έκαναν λόγο για προσπάθειες εκφοβισμού των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση Λαγκάρντ μέσα σε ελάχιστες ημέρες «δικαιώνονταν» και οδηγούσαν σε παρέμβαση στον Άρειο Πάγο του κυρίου Παπαγγελόπουλου, ο οποίος γινόταν όλο και πιο συχνά πρωτοσέλιδο για τη μαχητικότητα και την καθαρή του στάση έναντι των συμφερόντων!
Συμπτωματικά, μέσα σε αυτό το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τα ΜΜΕ που εκείνη την περίοδο πρόσκεινταν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς ή αφανώς, για δήθεν πιέσεις προς τους εισαγγελείς, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρνει τον ∆εκέμβριο του 2015 μια τροπολογία, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως «διάταξη Παπαγγελόπουλου». Η συγκεκριμένη διάταξη του Αρ-θρου 65 του Ν. 4356/2015, η οποία εφαρμόστηκε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και στην Εξεταστική για την Υγεία από τον ΣΥ-ΡΙΖΑ, έδινε τη δυνατότητα στους εισαγγελείς ∆ιαφθοράς και στον οικονομικό εισαγγελέα να λαμβάνουν υπόψη τους και στοιχεία όπως παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες, παρανόμως αποκτηθέντα έγγραφα, μαγνητοφωνήσεις και οπτικό υλικό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς.
Όπως έχουν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η συγκεκριμένη διάταξη καταργήθηκε -βολικά- με την ψήφιση από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής ∆ικονομίας, στις 6 Ιουνίου 2019.
Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες υποθέσεις άνοιξαν, σε ποιες άλλες ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της χρήσης παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων και, κυρίως, πόσα από αυτά κατασκευάστηκαν για να πληγούν όσοι στοχοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας την υποστήριξη ΜΜΕ που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλευρό του κ. Παπαγγελόπουλου. Πόσο τυχαίο είναι ότι συγκεκριμέ-να ΜΜΕ αναφέρονται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών ότι λειτουργούσαν ως οχήματα για πα-ρεμβάσεις και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην υπόθεση Novartis; Είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου που αναφέρουν οι εισαγγελείς γίνονταν μεθοδικά πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και ενόψει των εκλογών του 2019;