Στο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προς τις νεότερες γενιές φαίνεται να θέλει να ρίξει το βάρος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαίες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του brain drain και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη «γαλάζια» Νεολαία, να έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα. Σημαντική είναι η βοήθεια στο project «Νεολαία» και του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργου Στεργίου, αλλά και του γενικού διευθυντή, Γιάννη Μπρατάκου.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, είναι αυτός που «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς το «γαλάζιο» project προσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας με τους νέους. Με συνεχείς προτάσεις προς την κυβέρνηση, αποκορύφωμα των οποίων έως τώρα έχει αποτελέσει η καμπάνια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τίτλο «Το σχολείο που θες», με διαρκείς παρεμβάσεις και δράσεις, το εγχείρημα της νέας ΟΝΝΕΔ φαίνεται πως ήδη δικαιώνεται.

Το πρώτο βήμα για την ΟΝΝΕΔ της καινούργιας εποχής μετά το Συνέδριο ήταν ο ορισμός του νέου αντιπροέδρου, Κώστα Μαμουλή, και η στελέχωση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης, με την εκλογή των Νίκου Σιαδήμα και Γιάννη Αναστασόπουλου στη θέση του γραμματέα και β’ γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αντίστοιχα. Το πολιτικό και επικοινωνιακό σκέλος έχουν αναλάβει οι Βασίλης Γακόπουλος, Δημήτρης Γκουλής, Κωνσταντίνα Κόλλια, Στέλιος Λεριός και Γιάννης Φυτόπουλος, ενώ το οργανωτικό κομμάτι οι Ορφέας Γεωργίου, Νίκος Παπουτσής και Μιχάλης Νίκας. Πρόσφατα, η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε ένα ακόμη «στοίχημα», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη αναδιοργάνωση των νομαρχιακών και τοπικών της οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Η όλη διαδικασία των εγγραφών μελών, υποβολής υποψηφιοτήτων και διεξαγωγής των εκλογών διήρκεσε έναν μήνα, υπό την εποπτεία των Μένιου Κορομηλά, Απόστολου Γούτα και Χρυσόστομου Τσατσούλη.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Ειδικότερα, ως πρόεδροι των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών της ΟΝΝΕΔ εξελέγησαν: στην Αττική οι Βασίλης Ασλανίδης (Α1), Τζώρτζια Βαχαρίδη (Α2), Χρήστος Σεκαράς (Β1), Θανάσης Κατακουζηνός (Β2), Παναγιώτης Αναγνώστου (Β3), Μηνάς Χαμπαρτσουμιάν (Β4), Νίκος Μελέας (Β5), Γιάννης Σωτηρίου (Δυτική Αττική), Ολγα Μαγγανά (Ανατολική Αττική), Κατερίνα Ακριτίδη (Βόρεια Αττική), Αντώνης Μοραντζής (Α’ Πειραιά), Νίκος Παραγυιός (Β’ Πειραιά). Στη Θεσσαλονίκη οι Γιάννης Λαμπρακάκης (Ανατολικός Τομέας), Αντώνης Κατσάρας (Δυτικός Τομέας), Θανάσης Δεληγιαννίδης (Κεντρικός Τομέας), Γιάννης Ζεχερλής (Β’ Θεσσαλονίκης), ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι Μάκης Χατζηλιάδης (Πέλλα), Αλέξανδρος Αλαγκιοζίδης (Ημαθία), Γιώργος Δουλδούρας (Πιερία), Φωτεινή Βαδικόλιου (Σέρρες), Γιάννης Βασιλειάδης (Κιλκίς) και Φένια Παράσχου (Χαλκιδική). Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι Λευτέρης Σαμαράς (Δράμα), Βασίλης Εμμανουηλίδης (Καβάλα), Σταυρούλα Μούρκα (Ξάνθη), Κωνσταντίνα Λεοντίδου (Ροδόπη), Ευαγγελία Κοσμίδου (Εβρος). Στη Δυτική Μακεδονία οι Βασίλης Σούκης (Κοζάνη), Κωνσταντίνος Ηλιάδης (Φλώρινα), Θανάσης Ντόνας (Γρεβενά), Χαρίλαος Ράπης (Καστοριά). Στην Ηπειρο οι Νεόφυτος Καλαϊτζίδης (Ιωάννινα), Προκόπης Τσαρκοβίστας (Θεσπρωτία), Κωνσταντίνος Γιοβάρθης (Αρτα), Νίκος Αθανασόπουλος (Πρέβεζα). Στη Δυτική Ελλάδα οι Γιώργος Σταράμος (Αιτωλοακαρνανία), Βασίλης Παναγόπουλος (Αχαΐα), ενώ στην Πελοπόννησο οι Αναστάσης Σκοπετέας (Μεσσηνία), Βαγγέλης Χαμπηλομάτης (Αρκαδία), Ανδρέας Χρόνης (Αργολίδα), Δήμητρα Μαριόλη (Λακωνία) και Μυρτώ Μαντζώρου (Κορινθία). Στη Θεσσαλία εξελέγησαν οι Χρήστος Μαϊμουλιώτης (Λάρισα), Απόστολος Κουταρέλος (Μαγνησία), Χρήστος Χιώλος (Καρδίτσα), Θανάσης Δερμίσης (Τρίκαλα) και στη Στερεά Ελλάδα οι Γιώργος Μανόπουλος (Βοιωτία), Χρήστος Τσοκάνης (Εύβοια), Αθανασία Οικονόμου (Ευρυτανία), Ανδρέας Κουτσούκος (Φθιώτιδα), Θανάσης Γκίκας (Φωκίδα). Στην Κρήτη οι Γιώργος Αλεβυζάκης (Ηράκλειο), Αντώνης Παπαδάκης (Χανιά), Ευστράτιος Ψυχαράκης (Ρέθυμνο), στα νησιά του Αιγαίου οι Γιώργος Στρατηγέλλης (Λέσβος), Νίκος Αναγνωστόπουλος (Λήμνος), Παναγιώτης Κάππος (Σάμος), Βασίλης Κίτσος (Χίος), Βιβή Παπαδοπούλου (Δωδεκάνησα), Στάθης Πολυκρέτης (Κυκλάδες) και στο Ιόνιο οι Αλέξανδρος Σαμοΐλης (Κέρκυρα), Διονύσης Καρδιανός (Ζάκυνθος) και Νικηφόρος Κουλουμπής (Κεφαλλονιά).

Ως τα επόμενά της μεγάλα projects, η ΟΝΝΕΔ ξεκινάει αυτές τις ημέρες «σαφάρι» προσέλκυσης νέων που κατοικούν στο εξωτερικό, μετά και την πρόσφατη καθιέρωση της ψήφου των αποδήμων, σε μια προσπάθεια που σύντομα αναμένεται να καταλήξει στη δημιουργία δεκάδων νέων οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ σε όλο τον κόσμο, υπό τον συντονισμό του Νίκου Θεοδωρόπουλου. Παράλληλα, η ΔΑΠΝΔΦΚ, με γραμματέα τον Κώστα Τσιαγκλιώτη, βάζει ως στόχο το άνοιγμα σε όλους τους φοιτητές. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στη συμμετοχή των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συντονιστή τον Ανέστη Φίσκα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2