Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει υπουργός που να μην έχει κάνει ηχογράφηση
«Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην έχει ηχογραφήσει το Eurogroup, δεν το πιστεύω αυτό. Θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα. Εσείς πιστεύετε ότι ο Σόϊμπλε δεν μπορεί να αποδείξει τι είπε και τι δεν είπε σε ένα Eurogroup;», αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα του μεταναστευτικού –προσφυγικού, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «όταν δεν έχεις πρόγραμμα και δεν έχεις και ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσεις μια πραγματική κρίση τότε καταφεύγεις στη βία». «Η βία δεν βοηθάει βέβαια απλά χειροτερεύει το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «εδώ και πέντε χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι βάλαμε την υπογραφή μας, του κ. Τσίπρα τότε, σε μια συμφωνία μεταξύ της κας Μέρκελ και του κ. Ερντογάν που καταδίκαζε από τη μια μεριά τους ανθρώπους μας στα νησιά στο να μετατραπούν τα νησιά σε ‘’κιβωτούς απελπισίας’’ και από την άλλη μεριά τους μετανάστες να στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».
«Αυτό ήταν η αρχή του κακού», υπογράμμισε και σημειώνοντας πως «Δεν επιλέξαμε εμείς ως Ελλάδα να μην υπάρχει ΕΕ, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει ΕΕ όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο καθένας σπρώχνει το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, λειτουργούμε σαν μια μη Ένωση». «Ούτε επιλέξαμε εμείς να είμαστε σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή όπου έρχονται όλοι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι για να βρουν διέξοδο προς Σουηδία, προς Γερμανία, προς Καναδά», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Όμως για παράδειγμα αν είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και έχουμε διάφορα δωμάτια στο σπίτι μας και ξαφνικά κάποιοι απελπισμένοι που είναι στο ένα δωμάτιο από αυτά, δεν θα πρέπει να πούμε και οι υπόλοιποι «ελάτε να τους μοιραστούμε μέχρι να βρούμε τι θα κάνουμε;» Είναι δυνατόν να αφήνουμε τους ανθρώπους στη Χίο, στη Λέσβο να σηκώνουν όλο αυτό το βάρος μόνοι τους. Η μισή Ελλάδα είναι άδεια, τα χωριά μας είναι άδεια».
Παράλληλα ανέφερε πως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι «αντί να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τη Λαμία, έξω από την Καλαμάτα, έξω από τα Τρίκαλα να βρούμε τρόπους αποτελεσματικούς να μοιραστούν αυτές οι οικογένειες σε διαφορετικές πόλεις και χωριά».
«Όταν δεν έχεις πολιτική τελικά θερίζεις θύελλες, αυτό παθαίνεις όταν δεν έχεις πολιτική σε οποιοδήποτε τομέα δεν είναι μόνο στο θέμα του προσφυγικού...», είπε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα χωριά, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως «αν οικογένειες αυτές πηγαίνανε εκεί θα δίνανε μια πνοή στα χωριά». «Ξέρετε πόσα σχολεία θα ξαναζούσανε που τώρα έχουν ένα μαθητή και κλείνουν, θα μπορούσαμε αυτό να το μετατρέψουμε από κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι λύση η μονομερής καταγγελία της συνθήκης του Δουβλίνου και να δοθούν άδειες σε αυτούς που θέλουν να φύγουν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «δεν μπορείς να καταγγείλεις μονομερώς τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να δώσεις χαρτιά γιατί τότε θα βγεις από τη Συνθήκη Σέγκεν αλλά όμως μπορείς να πεις ως πρωθυπουργός της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής ‘’η χώρα μου βουλιάζει’’.
«Μας βουλιάξατε με τα μνημόνια 10 χρόνια, από τη μια αστοχία στην άλλη έχετε πέσει, τώρα μας βουλιάζετε και με το μεταναστευτικό. Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας κάνω χρήση όλων των δικαιωμάτων που μου δίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πολύ συγκεκριμένα θα ασκήσω βέτο σε κάθε απόφαση που θα παίρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα μέχρι να αλλάξετε ρότα», αυτό έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις, δεν μπορεί να σε βγάλουν από την Σέγκεν επειδή ασκείς το δικαίωμα στο βέτο επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Επιπρόσθετα τόνισε πως «όσο λέμε ‘’ναι σε όλα’’, είτε είναι τα μνημόνια είτε είναι το προσφυγικό, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα οικόπεδο περιφερειακό στο οποίο μπορούν να πετάνε όλα τους τα σκουπίδια». «Και δεν μιλάω για ανθρώπους, μιλάω για πολιτικές, μιλάω για μια κατάφορη παραβίαση των αρχών της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα», διευκρίνισε εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει γίνει πλέον δεδομένη μετά από αυτά έχουνε καταφέρει να επιβάλλουν στο λαό μας εδώ και δέκα χρόνια».
Για το ΝΑΤΟ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δήλωσε πως «έχει ξεκινήσει μια νέα φάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η οποία βλέπει το ΝΑΤΟ ως πρόβλημα, ως κάτι το οποίο θα ήθελε ο ίδιος ο κ. Τράμπ να το παραμερίσει».
Και όλο αυτό σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη προκύπτει «όταν ακούς τους αμερικανούς να λένε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταργηθεί και όταν ακούς τον πρόεδρο της Αμερικής να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι βασικός εχθρός των ΗΠΑ».
«Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την ΕΕ ίσως και μεγαλύτερο εχθρό για τις ΗΠΑ από ότι θεωρεί την Κίνα και για αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα στο Brexit και την αποδόμηση της ΕΕ», σημείωσε ο ίδιος.
Ακόμη υπογράμμισε πως αυτό που παρατηρείται είναι ότι «η υπερδύναμη που έχει στήσει το ΝΑΤΟ κάνει τα αδύνατα δυνατά να διαιρέσει την ΕΕ και αν μπορεί να την καταργήσει».
Μία συζήτηση που δεν έχει ξεκινήσει σοβαρά, και δεν τολμάνε να την κάνουν σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη είναι ότι η ΕΕ δεν έχει θέσει στον εαυτό της το ερώτημα «τι θα κάνουμε τώρα που μέχρι τώρα είχαμε βασιστεί στο ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ευρώπης , πως μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όταν η βασική υπερδύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ θέλει τη διάλυση της Ευρώπης».
Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη του για τη προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Χάγης, απάντησε πως «σύμφωνα με ότι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε μια ανερμάτιστη ελληνική εξωτερική πολιτική, ελληνική διπλωματία η οποία παραπαίει».
«Έχουμε έναν συνδυασμό μαξιμαλισμού από τη μια μεριά και υποχωρητικότητας από την άλλη, δηλαδή ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο λόγος των ελλήνων εκπροσώπων δεν είναι πειστικός», αναφέροντας για παράδειγμα πως «όταν λέμε ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, ναι αυτό προκύπτει από το δίκαιο της θάλασσας όμως δεν έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας».
«Αυτό δεν το λαμβάνουμε εμείς υπόψη και δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν ακούγεται καλά στα αυτιά ενός Γερμανού , ενός Καναδού ή Κινέζου διπλωμάτη το να λες εσύ σε κάποιον που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο θάλασσας, «πήγαινε να το υπογράψεις» ιδίως όταν οι ΗΠΑ δεν το έχουν υπογράψει», εξήγησε μετέπειτα.
Χαρακτηρίζοντας «αλόγιστες» τις συμφωνίες με το Ισραήλ του κ.Νετανιάχου, με την Exxon Mobil, με την TOTAL, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «υποτίθεται ότι εμείς θα δημιουργούσαμε απέραντες εξορύξεις και αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας περνώντας από Καστελόριζο, Ρόδο, Κρήτη και Πειραιά».
«Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό δίνει πεδίον δόξης λαμπρό στον Ερντογάν για να δημιουργεί γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν κάνεις μια τέτοια κίνηση πρέπει να σκεφτείς δύο κινήσεις μετά», συμπλήρωσε.
«Εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε τη Χάγη αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να επιμένουμε στην πραγματικότητα για τη Χάγη», ξεκαθάρισε εξηγώντας ταυτόχρονα πως «η Χάγη είναι ένας διαμεσολαβητής, πρέπει για να πας στη Χάγη να συμφωνήσεις στον ορισμό του προβλήματος».
«Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με την Τουρκία. Εμείς είμαστε πολύ θετικοί να οριοθετήσουμε τις διαφορές μας», υπογράμμισε. «Αυτό το ‘’μόνο η υφαλοκρηπίδα είναι η διαφορά μας’’ δεν μπορεί να στέκει γιατί από τη στιγμή που καταρχάς μιλάνε για χάραξη ΑΟΖ, την ΑΟΖ μπορείς να τη δηλώσεις ότι θέλεις αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί μονομερώς», τόνισε διευκρινίζοντας πως «τότε θα τρέχουμε με τις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Για παράδειγμα είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε διαφορετικό εναέριο χώρο από χωρικά ύδατα, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό», επισήμανε.
«Εμείς στο ΜέΡΑ 25 δεν έχουμε ολοκληρώσει τις σκέψεις μας για αυτό, είμαστε σε προσυνεδριακό διάλογο μεταξύ μας. Την τελική μας θέση για το θέμα της Χάγης θα τη διαμορφώσουμε στο συνέδριό μας 22-24 Μαΐου», ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ως ΜέΡΑ252 θεωρούν ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία. Το πρώτο σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει να κάνει με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, το δεύτερο είναι η υφαλοκρηπίδα και το τρίτο έχει να κάνει με ΑΟΖ και ποιος θα είναι ο στόχος των ΑΟΖ». «Εμείς ως ΜέΡΑ 25 θεωρούμε ότι οι εξορύξεις είναι καταστροφικές» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Καταρχάς έχει τελειώσει η ιστορία με τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια, ο πλούτος δεν θα έρθει από εκεί, ο πλούτος θα έρθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «οι εξορύξεις και να βρούμε πετρέλαια και φυσικά αέρια δεν είναι οικονομικές και δεν πρόκειται εμείς ως χώρα να πάρουμε τίποτα». «Υπάρχει λόγος λοιπόν να δημιουργούμε εντάσεις με την Τουρκία για έναν θησαυρό που είναι άνθρακας», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν ο κ.Τσίπρας και το υπουργικό συμβούλιο γνώριζαν για τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup, απάντησε «προφανώς και γνωρίζαν».
«Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην έχει ηχογραφήσει το Eurogroup, δεν το πιστεύω αυτό. Θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης εκφράζοντας παράλληλα την απορία για το αν «εσείς πιστεύετε ότι ο Σόϊμπλε δεν μπορεί να αποδείξει τι είπε και τι δεν είπε σε ένα Eurogroup;»
«Εγώ τα πρώτα τρία Eurogroups δεν τα ηχογράφησα γιατί δεν μου πέρασε από το μυαλό να τα ηχογραφήσω. Άρχισε να μου περνάει από το μυαλό όταν μετά το πρώτο που διήρκησε πάνω από 10 ώρες βγήκα έξω και ζήτησα από τη γραμματέα μου να ζητήσει από τη γραμματεία της ΕΕ τα πρακτικά γιατί την επόμενη μέρα έπρεπε να γυρίσω στην Αθήνα και να πληροφορήσω τους δημοσιογράφους, έπρεπε να απαντήσω ερωτήματα στο κοινοβούλιο, έπρεπε να απαντήσω στο υπουργικό συμβούλιο, έπρεπε να κάνω briefing στον πρωθυπουργό», δήλωσε.
«Χωρίς πρακτικά επικρατεί ο κανόνας ‘’το δίκιο του ισχυρού’’», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ξεκαθάρισε πως δεν άρχισε να ηχογραφεί στο δεύτερο Eurogroup, αλλά όταν όπως είπε ο ίδιος «όταν είπαν ψέματα για πράγματα που είχαμε συμφωνήσει εκεί μέσα».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Πήγα στο πρώτο Eurogroup με ένα non-paper το οποίο είχε τη δική μας άποψη για το μνημόνιο, πως πηγαίνει, το θέμα του χρέους, το θέμα των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια κλπ και πήγα να το μοιράσω στους συναδέλφους μου, ήταν οι προτάσεις μας και η ανάλυση η δική μας, μιας νέας κυβέρνησης μου απαγόρευσαν να το κάνω. Και παράλληλα την ίδια στιγμή διέρρεαν έξω ότι ο Βαρουφάκης ερχόταν με άδεια χέρια. Καταλαβαίνετε ότι είναι ιερή υποχρέωση να σταματήσει αυτό το πράγμα και αν μέσα από αυτή τη δημοσιοποίηση ταρακουνηθούν κάπως και αρχίσουν να κρατάνε πρακτικά θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη δημοκρατική ΕΕ».
Ερωτηθείς γιατί από «asset» έγινε αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «όταν κάποια στιγμή το βράδυ του δημοψηφίσματος ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά υπογράφει το μνημόνιο έπρεπε να δικαιολογήσει αυτή την αντίφαση, γεγονός που κάποιοι το λένε κωλοτούμπα». «Προφανώς σε κάποιον έπρεπε να το φορτώσει. Όταν πεις «ναι σε όλα» τι να αποδείξεις ότι σε εκβίασαν; ...Ο παραδομένος δεν μιλάει για εκβιασμό», συμπλήρωσε.
«Να σας θυμίσω ότι όχι μόνο δεν μίλησαν για εκβιασμό αλλά είχαν και τον κ. Νταισελμπλουμ στο Μαξίμου, ο οποίος δεν ήταν ο βασικός παίκτης ήταν ουσιαστικά ‘’κουβαλητής’’ του κ. Σόϊμπλε», σημείωσε λέγοντας ταυτόχρονα πως «είχε ένα τηλέφωνο δίπλα του και αν δεν έπαιρνε το Σόιμπλε να τον ρωτήσει τη γνώμη του, δεν σου μίλαγε καν, δεν σου έδινε καμία απάντηση».
«Ερχόταν ως εντολοδόχος είτε του κ. Σόιμπλε είτε της κας Μέρκελ και τον είχανε στο Μαξίμου το 2016 υψηλό προσκεκλημένο», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Τον κύριο αυτόν που την τρίτη ημέρα που ήμουν στο υπουργείο ήρθε να με επισκεφτεί και έκανε κάτι που ήταν ανάρμοστο. Δεν έχει σημασία αν ήμουνα εγώ υπουργός, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν το κάνεις αυτό σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Ήρθε και μου είπε ξεκάθαρα- χωρίς να συζητήσουμε- εάν δεν υπογράψεις αυτό το μνημόνιο το οποίο είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση θα κλείσουν οι τράπεζες. Αυτό δεν συνάδει με την αρχή της δημοκρατικής Ευρώπης», ανέφερε.
Αναφορικά με την κανονικότητα που έχει μπει η χώρα, δήλωσε ότι «τον Αύγουστο του 2018 μπήκαμε στο χειρότερο μνημόνιο το οποίο δεν το ονομάζουν μνημόνιο».
«Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε δύο μνημόνια, είναι ο μόνος μνημονιακός πρωθυπουργός που υπέγραψε δυο», υπογράμμισε.
«Το πρώτο ήτανε το καλοκαίρι του 2015 και το δεύτερο ήταν το καλοκαίρι του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια που ήταν το τέταρτο, που τέταρτο μνημόνιο σημαίνει μαξιλαράκι 30 δις, σημαίνει 100 δις αποπληρωμών που ήταν να κάνουμε –σιγά που θα τις κάναμε, πτωχευμένοι στο βαθμό που είμαστε – μεταξύ του 2021-2032», εξήγησε.
«Αυτά τα 100 δις τα σπρώξανε για μετά το 2032, είτε μας δίναν άλλα 100 δις είτε μας τα σπρώχναν για μετά το ’32 δεν έχει καμιά διαφορά. Οπότε το τέταρτο μνημόνιο είναι 130 δις, τα 30 του μαξιλαριού και τα 100 που τα σπρώξαν για μετά το ’32 και το κάναν υπό όρους μονιμοποιημένης λιτότητας μέχρι το 2060», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Δηλαδή τα πρώτα μνημόνια κρατούσαν κατά δύο χρόνια κατά μέσο όρο, το τέταρτο κρατάει δεκαετίες και θέλουν να το ονομάσουνε έξοδο από τα μνημόνια και θέλουν να τους χειροκροτάμε. Εγώ δεν θα τους χειροκροτήσω για αυτό», είπε.
Τέλος όσον αφορά στα επιτόκια δανεισμού, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι είναι «αλήθεια ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι εντυπωσιακά χαμηλά, ποτέ δεν είχαμε τόσο χαμηλά επιτόκια δανεισμού και εδώ είναι το μέγα παράδοξο».
Ωστόσο υπογράμμισε πως «από τη μια μεριά αυτά τα επιτόκια αφορούν πολύ μικρά ποσά, 2-3 δις ομολόγων τα οποία εκδίδονται σήμερα, όμως συνολικά το επιτόκιο το οποίο πληρώνουμε κατά μέσο όρο για την αποπληρωμή του γιγαντιαίου μας χρέους είναι γύρω στα 2,68-2,7% όταν ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων μας είναι γύρω στο 2».
«Άρα ακόμα και σήμερα το βουνό του χρέους μεγαλώνει πιο γρήγορα από ότι το βουνό των εισοδημάτων, με άλλα λόγια η πτώχευση βαθαίνει. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι χρηματιστές οι οποίοι παίζουν με ομόλογα τα οποία εκδίδονται τώρα», κατέληξε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα του μεταναστευτικού –προσφυγικού, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «όταν δεν έχεις πρόγραμμα και δεν έχεις και ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσεις μια πραγματική κρίση τότε καταφεύγεις στη βία». «Η βία δεν βοηθάει βέβαια απλά χειροτερεύει το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «εδώ και πέντε χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι βάλαμε την υπογραφή μας, του κ. Τσίπρα τότε, σε μια συμφωνία μεταξύ της κας Μέρκελ και του κ. Ερντογάν που καταδίκαζε από τη μια μεριά τους ανθρώπους μας στα νησιά στο να μετατραπούν τα νησιά σε ‘’κιβωτούς απελπισίας’’ και από την άλλη μεριά τους μετανάστες να στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».
«Αυτό ήταν η αρχή του κακού», υπογράμμισε και σημειώνοντας πως «Δεν επιλέξαμε εμείς ως Ελλάδα να μην υπάρχει ΕΕ, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει ΕΕ όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο καθένας σπρώχνει το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, λειτουργούμε σαν μια μη Ένωση». «Ούτε επιλέξαμε εμείς να είμαστε σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή όπου έρχονται όλοι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι για να βρουν διέξοδο προς Σουηδία, προς Γερμανία, προς Καναδά», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Όμως για παράδειγμα αν είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και έχουμε διάφορα δωμάτια στο σπίτι μας και ξαφνικά κάποιοι απελπισμένοι που είναι στο ένα δωμάτιο από αυτά, δεν θα πρέπει να πούμε και οι υπόλοιποι «ελάτε να τους μοιραστούμε μέχρι να βρούμε τι θα κάνουμε;» Είναι δυνατόν να αφήνουμε τους ανθρώπους στη Χίο, στη Λέσβο να σηκώνουν όλο αυτό το βάρος μόνοι τους. Η μισή Ελλάδα είναι άδεια, τα χωριά μας είναι άδεια».
Παράλληλα ανέφερε πως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι «αντί να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τη Λαμία, έξω από την Καλαμάτα, έξω από τα Τρίκαλα να βρούμε τρόπους αποτελεσματικούς να μοιραστούν αυτές οι οικογένειες σε διαφορετικές πόλεις και χωριά».
«Όταν δεν έχεις πολιτική τελικά θερίζεις θύελλες, αυτό παθαίνεις όταν δεν έχεις πολιτική σε οποιοδήποτε τομέα δεν είναι μόνο στο θέμα του προσφυγικού...», είπε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα χωριά, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως «αν οικογένειες αυτές πηγαίνανε εκεί θα δίνανε μια πνοή στα χωριά». «Ξέρετε πόσα σχολεία θα ξαναζούσανε που τώρα έχουν ένα μαθητή και κλείνουν, θα μπορούσαμε αυτό να το μετατρέψουμε από κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι λύση η μονομερής καταγγελία της συνθήκης του Δουβλίνου και να δοθούν άδειες σε αυτούς που θέλουν να φύγουν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «δεν μπορείς να καταγγείλεις μονομερώς τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να δώσεις χαρτιά γιατί τότε θα βγεις από τη Συνθήκη Σέγκεν αλλά όμως μπορείς να πεις ως πρωθυπουργός της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής ‘’η χώρα μου βουλιάζει’’.
«Μας βουλιάξατε με τα μνημόνια 10 χρόνια, από τη μια αστοχία στην άλλη έχετε πέσει, τώρα μας βουλιάζετε και με το μεταναστευτικό. Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας κάνω χρήση όλων των δικαιωμάτων που μου δίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πολύ συγκεκριμένα θα ασκήσω βέτο σε κάθε απόφαση που θα παίρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα μέχρι να αλλάξετε ρότα», αυτό έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις, δεν μπορεί να σε βγάλουν από την Σέγκεν επειδή ασκείς το δικαίωμα στο βέτο επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Επιπρόσθετα τόνισε πως «όσο λέμε ‘’ναι σε όλα’’, είτε είναι τα μνημόνια είτε είναι το προσφυγικό, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα οικόπεδο περιφερειακό στο οποίο μπορούν να πετάνε όλα τους τα σκουπίδια». «Και δεν μιλάω για ανθρώπους, μιλάω για πολιτικές, μιλάω για μια κατάφορη παραβίαση των αρχών της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα», διευκρίνισε εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει γίνει πλέον δεδομένη μετά από αυτά έχουνε καταφέρει να επιβάλλουν στο λαό μας εδώ και δέκα χρόνια».
Για το ΝΑΤΟ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δήλωσε πως «έχει ξεκινήσει μια νέα φάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η οποία βλέπει το ΝΑΤΟ ως πρόβλημα, ως κάτι το οποίο θα ήθελε ο ίδιος ο κ. Τράμπ να το παραμερίσει».
Και όλο αυτό σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη προκύπτει «όταν ακούς τους αμερικανούς να λένε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταργηθεί και όταν ακούς τον πρόεδρο της Αμερικής να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι βασικός εχθρός των ΗΠΑ».
«Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την ΕΕ ίσως και μεγαλύτερο εχθρό για τις ΗΠΑ από ότι θεωρεί την Κίνα και για αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα στο Brexit και την αποδόμηση της ΕΕ», σημείωσε ο ίδιος.
Ακόμη υπογράμμισε πως αυτό που παρατηρείται είναι ότι «η υπερδύναμη που έχει στήσει το ΝΑΤΟ κάνει τα αδύνατα δυνατά να διαιρέσει την ΕΕ και αν μπορεί να την καταργήσει».
Μία συζήτηση που δεν έχει ξεκινήσει σοβαρά, και δεν τολμάνε να την κάνουν σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη είναι ότι η ΕΕ δεν έχει θέσει στον εαυτό της το ερώτημα «τι θα κάνουμε τώρα που μέχρι τώρα είχαμε βασιστεί στο ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ευρώπης , πως μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όταν η βασική υπερδύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ θέλει τη διάλυση της Ευρώπης».
Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη του για τη προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Χάγης, απάντησε πως «σύμφωνα με ότι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε μια ανερμάτιστη ελληνική εξωτερική πολιτική, ελληνική διπλωματία η οποία παραπαίει».
«Έχουμε έναν συνδυασμό μαξιμαλισμού από τη μια μεριά και υποχωρητικότητας από την άλλη, δηλαδή ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο λόγος των ελλήνων εκπροσώπων δεν είναι πειστικός», αναφέροντας για παράδειγμα πως «όταν λέμε ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, ναι αυτό προκύπτει από το δίκαιο της θάλασσας όμως δεν έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας».
«Αυτό δεν το λαμβάνουμε εμείς υπόψη και δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν ακούγεται καλά στα αυτιά ενός Γερμανού , ενός Καναδού ή Κινέζου διπλωμάτη το να λες εσύ σε κάποιον που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο θάλασσας, «πήγαινε να το υπογράψεις» ιδίως όταν οι ΗΠΑ δεν το έχουν υπογράψει», εξήγησε μετέπειτα.
Χαρακτηρίζοντας «αλόγιστες» τις συμφωνίες με το Ισραήλ του κ.Νετανιάχου, με την Exxon Mobil, με την TOTAL, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «υποτίθεται ότι εμείς θα δημιουργούσαμε απέραντες εξορύξεις και αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας περνώντας από Καστελόριζο, Ρόδο, Κρήτη και Πειραιά».
«Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό δίνει πεδίον δόξης λαμπρό στον Ερντογάν για να δημιουργεί γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν κάνεις μια τέτοια κίνηση πρέπει να σκεφτείς δύο κινήσεις μετά», συμπλήρωσε.
«Εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε τη Χάγη αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να επιμένουμε στην πραγματικότητα για τη Χάγη», ξεκαθάρισε εξηγώντας ταυτόχρονα πως «η Χάγη είναι ένας διαμεσολαβητής, πρέπει για να πας στη Χάγη να συμφωνήσεις στον ορισμό του προβλήματος».
«Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με την Τουρκία. Εμείς είμαστε πολύ θετικοί να οριοθετήσουμε τις διαφορές μας», υπογράμμισε. «Αυτό το ‘’μόνο η υφαλοκρηπίδα είναι η διαφορά μας’’ δεν μπορεί να στέκει γιατί από τη στιγμή που καταρχάς μιλάνε για χάραξη ΑΟΖ, την ΑΟΖ μπορείς να τη δηλώσεις ότι θέλεις αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί μονομερώς», τόνισε διευκρινίζοντας πως «τότε θα τρέχουμε με τις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Για παράδειγμα είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε διαφορετικό εναέριο χώρο από χωρικά ύδατα, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό», επισήμανε.
«Εμείς στο ΜέΡΑ 25 δεν έχουμε ολοκληρώσει τις σκέψεις μας για αυτό, είμαστε σε προσυνεδριακό διάλογο μεταξύ μας. Την τελική μας θέση για το θέμα της Χάγης θα τη διαμορφώσουμε στο συνέδριό μας 22-24 Μαΐου», ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ως ΜέΡΑ252 θεωρούν ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία. Το πρώτο σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει να κάνει με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, το δεύτερο είναι η υφαλοκρηπίδα και το τρίτο έχει να κάνει με ΑΟΖ και ποιος θα είναι ο στόχος των ΑΟΖ». «Εμείς ως ΜέΡΑ 25 θεωρούμε ότι οι εξορύξεις είναι καταστροφικές» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Καταρχάς έχει τελειώσει η ιστορία με τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια, ο πλούτος δεν θα έρθει από εκεί, ο πλούτος θα έρθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «οι εξορύξεις και να βρούμε πετρέλαια και φυσικά αέρια δεν είναι οικονομικές και δεν πρόκειται εμείς ως χώρα να πάρουμε τίποτα». «Υπάρχει λόγος λοιπόν να δημιουργούμε εντάσεις με την Τουρκία για έναν θησαυρό που είναι άνθρακας», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν ο κ.Τσίπρας και το υπουργικό συμβούλιο γνώριζαν για τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup, απάντησε «προφανώς και γνωρίζαν».
«Δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην έχει ηχογραφήσει το Eurogroup, δεν το πιστεύω αυτό. Θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης εκφράζοντας παράλληλα την απορία για το αν «εσείς πιστεύετε ότι ο Σόϊμπλε δεν μπορεί να αποδείξει τι είπε και τι δεν είπε σε ένα Eurogroup;»
«Εγώ τα πρώτα τρία Eurogroups δεν τα ηχογράφησα γιατί δεν μου πέρασε από το μυαλό να τα ηχογραφήσω. Άρχισε να μου περνάει από το μυαλό όταν μετά το πρώτο που διήρκησε πάνω από 10 ώρες βγήκα έξω και ζήτησα από τη γραμματέα μου να ζητήσει από τη γραμματεία της ΕΕ τα πρακτικά γιατί την επόμενη μέρα έπρεπε να γυρίσω στην Αθήνα και να πληροφορήσω τους δημοσιογράφους, έπρεπε να απαντήσω ερωτήματα στο κοινοβούλιο, έπρεπε να απαντήσω στο υπουργικό συμβούλιο, έπρεπε να κάνω briefing στον πρωθυπουργό», δήλωσε.
«Χωρίς πρακτικά επικρατεί ο κανόνας ‘’το δίκιο του ισχυρού’’», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ξεκαθάρισε πως δεν άρχισε να ηχογραφεί στο δεύτερο Eurogroup, αλλά όταν όπως είπε ο ίδιος «όταν είπαν ψέματα για πράγματα που είχαμε συμφωνήσει εκεί μέσα».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Πήγα στο πρώτο Eurogroup με ένα non-paper το οποίο είχε τη δική μας άποψη για το μνημόνιο, πως πηγαίνει, το θέμα του χρέους, το θέμα των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια κλπ και πήγα να το μοιράσω στους συναδέλφους μου, ήταν οι προτάσεις μας και η ανάλυση η δική μας, μιας νέας κυβέρνησης μου απαγόρευσαν να το κάνω. Και παράλληλα την ίδια στιγμή διέρρεαν έξω ότι ο Βαρουφάκης ερχόταν με άδεια χέρια. Καταλαβαίνετε ότι είναι ιερή υποχρέωση να σταματήσει αυτό το πράγμα και αν μέσα από αυτή τη δημοσιοποίηση ταρακουνηθούν κάπως και αρχίσουν να κρατάνε πρακτικά θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη δημοκρατική ΕΕ».
Ερωτηθείς γιατί από «asset» έγινε αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «όταν κάποια στιγμή το βράδυ του δημοψηφίσματος ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά υπογράφει το μνημόνιο έπρεπε να δικαιολογήσει αυτή την αντίφαση, γεγονός που κάποιοι το λένε κωλοτούμπα». «Προφανώς σε κάποιον έπρεπε να το φορτώσει. Όταν πεις «ναι σε όλα» τι να αποδείξεις ότι σε εκβίασαν; ...Ο παραδομένος δεν μιλάει για εκβιασμό», συμπλήρωσε.
«Να σας θυμίσω ότι όχι μόνο δεν μίλησαν για εκβιασμό αλλά είχαν και τον κ. Νταισελμπλουμ στο Μαξίμου, ο οποίος δεν ήταν ο βασικός παίκτης ήταν ουσιαστικά ‘’κουβαλητής’’ του κ. Σόϊμπλε», σημείωσε λέγοντας ταυτόχρονα πως «είχε ένα τηλέφωνο δίπλα του και αν δεν έπαιρνε το Σόιμπλε να τον ρωτήσει τη γνώμη του, δεν σου μίλαγε καν, δεν σου έδινε καμία απάντηση».
«Ερχόταν ως εντολοδόχος είτε του κ. Σόιμπλε είτε της κας Μέρκελ και τον είχανε στο Μαξίμου το 2016 υψηλό προσκεκλημένο», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Τον κύριο αυτόν που την τρίτη ημέρα που ήμουν στο υπουργείο ήρθε να με επισκεφτεί και έκανε κάτι που ήταν ανάρμοστο. Δεν έχει σημασία αν ήμουνα εγώ υπουργός, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν το κάνεις αυτό σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Ήρθε και μου είπε ξεκάθαρα- χωρίς να συζητήσουμε- εάν δεν υπογράψεις αυτό το μνημόνιο το οποίο είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση θα κλείσουν οι τράπεζες. Αυτό δεν συνάδει με την αρχή της δημοκρατικής Ευρώπης», ανέφερε.
Αναφορικά με την κανονικότητα που έχει μπει η χώρα, δήλωσε ότι «τον Αύγουστο του 2018 μπήκαμε στο χειρότερο μνημόνιο το οποίο δεν το ονομάζουν μνημόνιο».
«Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε δύο μνημόνια, είναι ο μόνος μνημονιακός πρωθυπουργός που υπέγραψε δυο», υπογράμμισε.
«Το πρώτο ήτανε το καλοκαίρι του 2015 και το δεύτερο ήταν το καλοκαίρι του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια που ήταν το τέταρτο, που τέταρτο μνημόνιο σημαίνει μαξιλαράκι 30 δις, σημαίνει 100 δις αποπληρωμών που ήταν να κάνουμε –σιγά που θα τις κάναμε, πτωχευμένοι στο βαθμό που είμαστε – μεταξύ του 2021-2032», εξήγησε.
«Αυτά τα 100 δις τα σπρώξανε για μετά το 2032, είτε μας δίναν άλλα 100 δις είτε μας τα σπρώχναν για μετά το ’32 δεν έχει καμιά διαφορά. Οπότε το τέταρτο μνημόνιο είναι 130 δις, τα 30 του μαξιλαριού και τα 100 που τα σπρώξαν για μετά το ’32 και το κάναν υπό όρους μονιμοποιημένης λιτότητας μέχρι το 2060», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Δηλαδή τα πρώτα μνημόνια κρατούσαν κατά δύο χρόνια κατά μέσο όρο, το τέταρτο κρατάει δεκαετίες και θέλουν να το ονομάσουνε έξοδο από τα μνημόνια και θέλουν να τους χειροκροτάμε. Εγώ δεν θα τους χειροκροτήσω για αυτό», είπε.
Τέλος όσον αφορά στα επιτόκια δανεισμού, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι είναι «αλήθεια ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι εντυπωσιακά χαμηλά, ποτέ δεν είχαμε τόσο χαμηλά επιτόκια δανεισμού και εδώ είναι το μέγα παράδοξο».
Ωστόσο υπογράμμισε πως «από τη μια μεριά αυτά τα επιτόκια αφορούν πολύ μικρά ποσά, 2-3 δις ομολόγων τα οποία εκδίδονται σήμερα, όμως συνολικά το επιτόκιο το οποίο πληρώνουμε κατά μέσο όρο για την αποπληρωμή του γιγαντιαίου μας χρέους είναι γύρω στα 2,68-2,7% όταν ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων μας είναι γύρω στο 2».
«Άρα ακόμα και σήμερα το βουνό του χρέους μεγαλώνει πιο γρήγορα από ότι το βουνό των εισοδημάτων, με άλλα λόγια η πτώχευση βαθαίνει. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι χρηματιστές οι οποίοι παίζουν με ομόλογα τα οποία εκδίδονται τώρα», κατέληξε.