Κοινοβουλευτική «επίθεση» ξεκινά η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού, με συνολικά 26 νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Επειτα από δύο μήνες αναγκαστικής νομοθετικής αδράνειας, η στρατηγική του πρωθυπουργού, όπως την ξεδίπλωσε τις προάλλες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να πατήσει γκάζι στο νομοθετικό έργο, ώστε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και στην τελευταία Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Eκθεση», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περσινή ΔΕΘ. «Από φέτος και για τα επόμενα χρόνια το βήμα της Διεθνούς Eκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού», είχε τονίσει στη συνέχεια.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τον Μάιο είναι το περιβαλλοντικό, του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, και ακολουθούν οι αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση, αλλά και στα πανεπιστήμια, που φέρνει το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, το οποίο είναι ακόμη σε δημόσια διαβούλευση. Αμέσως μετά παίρνουν σειρά οκτώ νομοθετήματα. Αρχικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου (λαθρεμπορίου), με το οποίο συστήνεται Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο. Η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αναδεικνύεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Αδ. Γεωργιάδη, αφενός ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ως αναπτυξιακή πολιτική. Στο ίδιο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ετοιμάζει δεύτερο νομοσχέδιο στη συνέχεια, για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Στόχος είναι η απλούστευση της εν λόγω νομοθεσίας, οι αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση, η μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης, η ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και η επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας εντός 6 ετών, με εισαγωγή του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών.

Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Μαΐου από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, που φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτόν να κωδικοποιήσει όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική, αλλά και να εισαγάγει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές και τα ψηφιακά έγγραφα.

Δύο νομοσχέδια έχει στα σκαριά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, για την ενσωμάτωση Οδηγιών της Ε.Ε. και την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Με την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι κατηγορούμενα ή ύποπτα σε ποινικές δίκες ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μιας και τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η οργάνωση ή με οποιονδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και η κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα. Με το δεύτερο νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο και συστήνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης νέα, αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη.

«ΑΚΡΟΠΟΛ»

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ». Το «Ακροπόλ» είναι νέος φορέας, στον οποίο παραχωρείται το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ Palace», επί της οδού Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής σε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο που στοχεύει στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες και ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες. Η απλοποίηση αφορά κυρίως την αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης και την αντικατάστασή της με γνωστοποίηση μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Τέλος, στο πρώτο κύμα των νομοθετικών παρεμβάσεων συγκαταλέγεται η υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην ειδική διαδικασία του Αρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, που εισηγήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 02 Μαΐου