Θέματα, που αφορούν τη στήριξη της ακτοπλοΐας, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι θα κινηθεί καθοδικά, αγγίζοντας τα επίπεδα του 85% με 90%, συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της ελεύθερης μετακίνησης προς όλα τα νησιά και πιστοποιήθηκε η απολύτως θετική, μέχρι σήμερα, εμπειρία της εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τα ταξίδια με πλοία.

Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε επίσης το θέμα της πρόσθετης ενίσχυσης του κλάδου, ο οποίος έχει έντονα πληγεί από την πανδημία, με τον κ. Πλακιωτάκη να αναφέρει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ο κ. Πλακιωτάκης, αφού αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία των μελών της Συνδέσμου στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, τόνισε τη σημασία της επιβατηγού ναυτιλίας για τη χώρα μας, αφού διασφαλίζει την επικοινωνία του 15% του πληθυσμού που ζει στα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 15 εκ. ευρώ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών, στη μείωση από 1ης Ιουνίου του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων από 24% σε 13%, αλλά και στην κάλυψη ναυτικών με επιδότηση του καθεστώτος αναστολής εργασίας, καθώς και στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Για το θέμα της επανεξέτασης του πρωτοκόλλου επιβατών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ακτοπλόων, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στις 15 Ιουνίου, και αφού υπάρξει ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ εκ μέρους του ΣΕΕΝ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Σακέλλης, ο Αντιπρόεδρος Ακτοπλοίας κ. Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης και ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Γραμμών κ. Σπύρος Πασχάλης.