Οι έμπειροι αναλυτές των πολιτικών πραγμάτων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μουρμούρα σε ένα κόμμα κορυφώνεται όταν οι βουλευτές διαβλέπουν ότι δεν θα επανεκλεγούν. Τότε αρχίζουν να μιλούν για τα λάθη στη στρατηγική κατεύθυνση, για την αδυναμία στην προβολή των θέσεων και, όταν η κατάσταση φτάνει σε οριακά σημεία, αρχίζει να τίθεται θέμα ηγεσίας.

Οι σχετικές συζητήσεις είναι πλέον απολύτως υπαρκτές στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών ανησυχεί ότι στην περίπτωση που γίνουν εκλογές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Ο κίνδυνος αυτός αφορά τουλάχιστον δέκα βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που εκλέγονται στις τριεδρικές περιφέρειες της χώρας. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό το Κίνημα Αλλαγής να μην εκλέξει βουλευτή σε Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Βοιωτία, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη και Χαλκιδική. Και αυτό γιατί, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να συντηρήσει τα υψηλά ποσοστά που έχει πετύχει στους νομούς αυτούς. Κάτι που σημαίνει ότι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Απόστολος Πάνας, ο Γιώργος Φραγκίδης, ο Δημήτρης Μπιάγκης, ο Γιώργος Μουλκιώτης ή ο Ανδρέας Πουλάς.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Τα προαναφερθέντα θέτουν επί τάπητος μια συζήτηση για το τι φταίει, αλλά και για το τι μπορεί να γίνει ώστε να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του κόμματος. Πρώτος άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της ηγεσίας ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Το ενδιαφέρον με την περίπτωσή του είναι ότι η δήλωση αυτή δεν ήταν απόρροια της στενής σχέσης που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντιθέτως, ο κ. Γρηγοράκος μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενος πλήρως με τις θέσεις που έχει εκφράσει ένας άλλος πρώην βουλευτής, ο Δημήτρης Ρέππας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Γρηγοράκος φέρεται να προτείνει για τη θέση του προέδρου του κόμματος τον 29χρονο γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι και η επιλογή της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, στην περίπτωση που αποφασίσει να αποσυρθεί από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Τα δεδομένα για εσωκομματικές εκλογές, η στάση της Γεννηματά, η περίπτωση Χριστοδουλάκη και οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Το θέμα αυτό, όπως συμβαίνει πάντα στα κόμματα, αποτελεί ταμπού, ωστόσο η κυρία Γεννηματά γνωρίζει ότι η συζήτηση και για τον δικό της ρόλο από το φθινόπωρο θα ανοίξει για τα καλά. Ιδίως αν οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Κίνημα Αλλαγής κοντά στο 5% χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα, πάντως, με το καταστατικό του κόμματος, η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για το 2021, όμως αν η ίδια η Φώφη Γεννηματά το θελήσει μπορεί να εξελιχθεί και νωρίτερα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο σχετικός προβληματισμός είναι πολύ έντονος στη Χαριλάου Τρικούπη, με τα επιτελικά στελέχη του κόμματος να έχουν διακρίνει τον αναβρασμό που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι βουλευτές είναι πλέον σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Και μάλιστα του ζητούν να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και να παίξει ενεργότερο ρόλο στα εσωκομματικά δρώμενα. Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, έχει πυκνώσει τις επαφές του και έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το δίκτυο στελεχών και επαφών που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε διαδικασία σύγκρουσης με τη Φ. Γεννηματά, περιμένοντας από την ίδια να αντιληφθεί το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

Ξεχωριστή είναι και η παράμετρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είναι αρκετά ανήσυχος για την πορεία του κόμματος. Ο κ. Λοβέρδος αναμένεται από το φθινόπωρο να κάνει κάποιες κινήσεις που μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μαζί με τον έμπειρο Κώστα Σκανδαλίδη αποτελούν σημείο αναφοράς για τους περισσότερους βουλευτές. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και η σιωπή που επιδεικνύει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Κάποιοι εκτιμούν ότι «μιλά» μέσω των παρεμβάσεων που κάνουν ο Χάρης Καστανίδης και ο Δημήτρης Ρέππας.