Με νέες βολές εκατέρωθεν συνεχίστηκε σήμερα η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το ηχητικό ντοκουμέντο «φωτιά» από τη συνομιλία που είχε ο Σάμπυ Μιωνή με τον τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

H κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα ζήτησε τη διαγραφή του Νίκου Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μεσολλόγι να κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας».  

Πέτσας: Ο Τσίπρας έχει δύο επιλογές -Είτε θα διαγράψει τον Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους

Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ας μην έχει όμως αυταπάτες», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή: Κατηγορίες για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ

Το ηχητικό ντοκουμέντο «φωτιά» που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis και στο οποίο αποκαλύπτεται ο διάλογος που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει φέρει μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. 

Η δήλωση του κ. Παππά πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά» και η ενόχλησή του πως αυτό δεν γίνεται «για το μαγαζί» – δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ – αξιολογείται ασφαλώς από στελέχη της ΝΔ ως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνομιλίας.

Όπως λένε τα εν λόγω στελέχη, αποκαλύπτεται αφενός πως δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Παππάς-Παπαγγελόπουλος) συνομιλούσαν με επιχειρηματία (Μιωνή) για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Αφετέρου, το «αίτημα» Παππά προς τον επιχειρηματία να προτρέψει τον δικηγόρο, Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αποδεικνύει, σύμφωνα με τη ΝΔ, πως το παρακράτος που είχε στηθεί ήθελε να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο κ. Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντικρούσουν τα νέα στοιχεία με σπασμωδικές αντιδράσεις που εκπέμπουν πανικό.

Με αλλεπάλληλες διαρροές αποφεύγουν να μιλήσουν για την «ταμπακιέρα» και να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται και επιλέγουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς εμποδίζει τα σχέδια ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε αρχικά ότι το ηχητικό ντοκουμέντο είναι προϊόν εγκλήματος παράνομης ηχογράφησης και αποτέλεσμα «κοπτορακτικής» για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι όντως μετείχε στο διάλογο ωστόσο, οι καταγγελίες περί »χρημάτων» και «ατζέντας» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά τους Σαμαρά, Μιωνή και Παπασταύρου.

Πάντως, στελέχη της προανακριτικής αναφέρουν ότι η πρώτη έρευνα δείχνει ότι το υλικό δεν έχει υποστεί επεξεργασία εξηγώντας ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε χώρο ξενοδοχείου «υπό το αδιάλειπτο άκουσμα μουσικής».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από περίπου 6 μήνες καθιστά νομικά αξιοποιήσιμο υλικό ακόμα και αν έχει αποκτηθεί με παράνομο τρόπο. Εκτός αυτού, προσθέτουν πως από το φιλικό κλίμα που επικρατεί κατά την διάρκεια της συνομιλία καθίσταται σαφές ότι οι καταγγελίες του κ. Παππά περί χρηματισμού δεν αφορούν τον συνομιλητή του όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, μετά την κατάθεση του στην προανακριτική και τις αποκαλύψεις με το ηχητικό ντοκουμέντο, πήρε αποστάσεις από τον κ. Παππά, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ίδιο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνομιλία με τον Σάμπυ Μιωνή.

Αντιφάσεις

Τα «γαλάζια» στελέχη στο μεταξύ διαπιστώνουν αντιφάσεις και κενά στα όσα υποστήριξε ο Παππάς.

-Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Όμως, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στις 5.3.2020, ο κ. Παππάς είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία των περιπτώσεων.

-Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον κ. Παπασταύρου να μιλήσει αρνητικά κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του, όμως, πάλι είχε αρνηθεί πως ζήτησε κάτι τέτοιο.

-Ο κ. Παππάς εμφανίζεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, είχε πει πως αδυνατεί να διανοηθεί πως αυτή η συνάντηση (σ.σ.: Μιωνή-Παππά) ήταν μια συνάντηση στην οποίο ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το ηχητικό Μιωνή - Παππά

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη διαβιβάστηκαν σήμερα η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και άλλα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση.

Ειδικότερα στον κ. Ιωαννίδη στάλθηκαν επίσης το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της 2ήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Πιθανότατα και αύριο, Τετάρτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε έρευνα για τα καταγγελλόμενα και σε θετική περίπτωση, προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί αυτή.

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαβίβασε το φάκελο στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.»