Η απέλπιδα προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι μονόδρομος η πορεία προς τα εμπρός για το ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό της μαύρης τρύπας που δημιούργησαν στην κυβερνητική του θητεία οι τρεις από τους υπουργούς του, ο ένας μάλιστα συγκυβερνήτης του, ο Πάνος Καμμένος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Η παρακρατική και παραδικαστική δράση επί της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον αυτή αποδειχθεί, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία είναι ατράνταχτα και ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως, δεν μπορεί παρά να στιγματίσει και την περαιτέρω πορεία του.

Με την προφορική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του κ. Παππά, τίποτα δεν άλλαξε, ούτε στο γεγονός της συγκρουσιακής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εσωκομματικών μαχών, ούτε στο ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιστέκεται στην κατηφόρα που τον συμπαρασύρουν οι υπουργοί του, είτε επειδή δεν είναι σε θέση να αντισταθεί, είτε επειδή γνωρίζει την συνέχεια των αποκαλύψεων και συγκρατεί την κορύφωση των κινήσεών του για το άμεσο μέλλον. Το ομολόγησε, άλλωστε,  και ο όψιμος αριστερός κατ’ ανάγκη, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ότι οι αριστεροί δεν προδίδουν τους συντρόφους τους. 

Η συντροφική προστασία που παρέχει ο Τσίπρας μέσω του ΣΥΡΙΖΑ  στον Νίκο Παππά, δεν είναι μόνο θέμα ενός κόμματος. Οι ενέργειες του κ. Παππά, έχουν αντίκτυπο στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία. Υπήρξε άλλωστε ένα από τα κύρια πρόσωπα που μαζί με τον κ. Τσίπρα συνδιαμόρφωσαν τόσο την κομματική γραμμή, όσο και το ρεσάλτο στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εξουσίας, δέχεται από Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά, χτυπήματα ηθικής απαξίωσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή του, που μετά από λιγότερο από ένα χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχασε άνω του 30% της δύναμης του. Ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται στο ίδιο κάδρο με τους υπουργούς της κυβέρνησής του που πρωταγωνιστούν, έστω ως εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, που ουδείς γνωρίζει τις διαστάσεις που μπορούν να λάβουν, και αφήνεται σαν ένας αδύναμος ηγέτης, να συμπαρασύρεται στην εσωκομματική αμφισβήτηση, για τις πολιτικές του επιλογές. 

Παλαιότερα, ζητούσε ο ίδιος να «θυματοποιηθεί» και να μπει στο ίδιο κάδρο των ευθυνών για τo σκάνδαλο Novartis, προκειμένου να συσπειρώσει με αυτό τον τρόπο το κόμμα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαφώς δεν του έκανε αυτό το χατίρι. Αποδείχθηκε σοφή κίνηση καθώς σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας με την στάση, μπορεί να μην είναι ένας διωκόμενος αρχηγός, αλλά είναι ένας αρχηγός υπό αμφισβήτηση.

 Σόου Τσίπρα-Παππά

Δεν ήταν θυελλώδης, αλλά ήταν εξαιρετικά επώδυνη η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, για την ταυτότητα της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα χθες πέρασε στην… αστικοποίησή του, υποστέλλοντας την σημαία της διαφάνειας και το λάβαρο κατά της διαφθοράς και οτιδήποτε θεωρούσε και πρόβαλε «ως ηθικό πλεονέκτημα» το οποίο είχε δανειστεί από την αυθεντική αριστερά. 

Ένα ακόμη σόου Τσίπρα – Παππά, από αυτά που δεν ταιριάσουν αισθητικά στην αριστερά, μπορεί να ολοκληρώθηκε ενώπιον αριστερού ακροατηρίου, όμως δεν κατάφερε να κλείσει την δυσώδη υπόθεση με οσμή παραδικαστικού, στην οποία πρωταγωνιστεί και ο Νίκος Παππάς. 

Εν μέσω έντονου σκεπτικισμού, τόσο για τα μέλη του συμβουλίου, όσο και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καταλήξαμε στην αποδοκιμασία του στενότερου και έμπιστου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Νίκου Παππά.  Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε μπροστά στους… προοδευτικούς συμμάχους του, να φανεί δειλός, αλλά παράλληλα δεν έδειξε και την τόλμη που πολλοί θα περίμεναν τώρα που το κόμμα του ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα. 

Λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και αφέλεια. Αυτά ήταν τα «αμαρτήματα» που «είδε» ο κ. Τσίπρας στον κ. Παππά, τον οποίο χωρίς να κατονομάσει κάλεσε να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να ήταν μεγάλη η ανακούφιση του κ. Παππά, καθώς για άλλη μια φορά η «ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» ήρθε να τον σώσει γιατί πέρα από το να την επικαλεστεί… δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περαιτέρω.

Την ώρα που η πολιτική επικαιρότητα της χώρας βάλλεται από αποκαλύψεις με ισχυρές ενδείξεις κολοσσιαίων σκανδάλων, τόσο για το παρακρατικό, όσο και το παραδικαστικό κύκλωμα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέφερε τον πρωταγωνιστή των ημερών, στο Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να του τραβήξει το αυτί, να του χρεώσει αφέλεια και να εκτονωθεί η ένταση τοποθετώντας ανάμεσα στο κοινό του κάποιες φωνές που ζήτησαν παραίτηση, μόνο και μόνο για να καεί ως ενδεχόμενο.

Η χθεσινή «παράσταση Τσίπρα – Παππά» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ως προς το πρώτο μέρος, με  το χλιαρό χειροκρότημα που ακολούθησε, να είναι κι αυτό προσυμφωνημένο.

Η επιστροφή στο αφήγημα ότι όλα γίνονται από την κυβέρνηση γι αντιπερισπασμό, θα εξαρτηθεί από τα όσα τους επιφυλάσσει ο Μιωνής για την συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες ή όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας από την πλευρά του, είναι πολλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τις σκιές από την Κουμουνδούρου, αποφάσισε να τις… κρύψει κάτω από το χαλί, προκειμένου να αποφύγει τον αλληλοσπαραγμό στο κόμμα του, χωρίς να εξετάζει την βαρύτητα των γεγονότων και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν και στον ίδιο, όσο παραμένει στο ίδιο κάδρο με τον Νίκο Παππά.

Ο Τσίπρας, σε αντίθεση με τον Τσακαλώτο και τον Φίλη, έδειξε να δικαιολογεί τα καμώματα Παππά, και τις πρακτικές του, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά την ουσία, και επιλέγοντας επικοινωνιακούς τακτικισμούς στην πιο δύσκολη συγκυρία για το κόμμα του.