Άγρια κόντρα είχαν σήμερα στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την οικονομία, τις δημόσιες συναθροίσεις και τη Συν-εργασία.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Ο δρόμος που ακολουθείτε οδηγεί σε λουκέτα, φτώχεια και ύφεση

«Ο δρόμος που ακολουθείτε οδηγεί σε λουκέτα, φτώχεια και ύφεση», τόνισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Όπως είπε «η εικόνα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε δεν έχει σχέση με την πραγματική ζωή είναι πλαστή. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που περνά ο κόσμος και είναι δύσκολη. Δεν είπαμε ότι υπάρχει λεφτόδεντρο. Παρουσιάσαμε πρόγραμμα κοστολογημένο για να σταθεί όρθια η οικονομία. Δυστυχώς δεν μας ακούσατε. Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε τα προβλήματα».

«Οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι «θα μου πείτε ότι υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα».

«Τα μέτρα που πήρατε δεν επαρκούν», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας, «τα πήρατε με καθυστέρηση και τα υλοποιείται με μεγαλύτερη καθυστέρηση. Στον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία, η ύφεση θα εξαρτηθεί από το αν θα σώσουμε κάτι στον τουρισμό. Σας προτείναμε να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να εργαστούν οι υπάλληλοι. Σας είπαμε να μειώσετε το ΦΠΑ στην διαμονή και εστίαση στο 6%. Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή έως τα 3 δισ ευρώ. Παράλληλα αυξήστε τα κινητά υγειονομικά συνεργεία για ελέγχους κορωνοϊού. Όλα αυτά δεν τα κάνατε. Μειώσατε μόνο το ΦΠΑ στο καφέ και πορτοκαλάδα».

«Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να κάνουν κουμάντο»

Η κυρία Γεννηματά όπως είπε «παρουσιάστηκε τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ασύλληπτοι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής με ξενοδοχεία καραντίνας ή για υγειονομικές ζώνες. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε. Δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται στο αεροδρόμιο ο στρατός. Οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων κυρίως μικρομεσαίων με βασικό κριτήριο την βιωσιμότητά του. Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να κάνουν κουμάντο. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν δυσάρεστη εμπειρία καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις. Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί. Προτείναμε βιώσιμη λύση και εσείς την αρνείστε. 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και 1 στις 3 φοβάται ότι θα βάλει λουκέτο. 6 στις 10 θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα κυβέρνησης. Αλλάξτε ρώτα και αντιμετωπίστε τις ανάγκες. Καμία απολύτως στήριξη αγροτών και παραγωγής. Να καταργηθεί για τους αγρότες το τέλος επιτηδεύματος».

Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στη Γεννηματά και το «καρφί» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να βρούν πεδίο συνεννόησης  όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, κάνοντας «άνοιγμα» στο ΚΙΝΑΛ, σε ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ: «Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο. Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης».

«Προϋποθέτει ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια», πρόσθεσε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «με εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση».

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε έκπληξη που το ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί ανέλαβε το κόστος της εργασίας, λέγοντας πως:

«Αυτό είναι φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης όμως ήρθαν να το κάνει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν οι λύσεις είναι δεξιές ή αριστερές. Υπενθύμισε επίσης εκ νέου στο ΚΙΝΑΛ ότι προγράμματα τύπου ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά απο τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Απαντώντας, επίσης, στην κριτική για το πρόγραμμα Συν-Εργασία ότι ο εργαζόμενους θα χάσει 20% ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θα χάσει το 8% για να δουλέψει το μισό χρόνο. Αυτό που κάνουμε είναι να επιμεριστούμε το βάρος. Πρώτη ευθύνη το κράτος, μετά ο επιχειρηματίας και τελευταίος ο εργαζόμενος. Αν νομίζεται ότι με μαγικό ραβδί θα κρατήσουμε όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη».

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια»

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε τη δευτερολογία της απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην δική του πρωτολογία λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει.

Είπαμε να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε κριτική για «αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια», δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη. Γιατί, εσείς ξεκινήσατε το αντιμνημόνιο. Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια». Τα δικά σας στελέχη ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Κάποτε, σ’ αυτή την αίθουσα πρέπει να λέγονται αλήθειες για την ιστορία και πώς φτάσαμε ως εδώ».

Μητσοτάκης σε Γεννηματά: Ήμασταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, αλλά και το σχόλιο ότι προγράμματα όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν πρώτη φορά από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, προκάλεσε την αντίδραση της κ.Γεννηματά με αποτέλεσμα ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του να της απαντήσει αιχμηρά.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τα λέγατε τότε αυτά. Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχολίασε μάλιστα: «Θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε το μεταρρυθμιστικό έργο στο Άμυνας» ενώ της είπε ότι εάν πίστευε αυτά που λέει τώρα, θα μπορούσε να μη συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε δε ότι το καρφί του για μαγκάλια και συσσίτια δεν αφορούσε το ΚΙΝΑΛ, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας με νόημα: «Το θέμα είναι να μη γίνετε κι εσέις σαν τους άλλους».