Την εθνική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων έχει καταφέρει να ανορθώσει όλο τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το αφήγημα περί ανάκτησης της εθνικής αυτοπεποίθησης τίθεται σε αντιδιαστολή με τις κρίσεις που διήλθε η ελληνική κοινωνία και τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί όλο το τελευταίο διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο κατόρθωσε να ανταπεξέλθει και να διαχειριστεί τις κρίσεις που ταλάνισαν την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά, παράλληλα, να βγει αλώβητη χάρη στους λεπτούς χειρισμούς  και τις κινήσεις – κλειδί που πραγματοποίησε σε υψηλό επίπεδο και υπό την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώσεις και εξειδικευμένες σπουδές πάνω στο ζήτημα.

Οι τρεις κρίσεις που θεμελιώνεται το αφήγημα και η ανάγκη περί εθνικής αυτοπεποίθησης είναι η υγειονομική κρίση (covid-19), τα μεταναστευτικά κύματα στον Έβρο και η ένταση στις διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις, κυρίως με την ένταση στο Αιγαίο τον Μάρτιο.

«Αν κάτι μάθαμε από αυτήν την κρίση είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά» είχε σχολιάσει ο πρωθυπουργός αφήνοντας και ανοιχτά τα σενάρια περί αναδιάταξης τομών μέσω και του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι, μέσα από τις περιπέτειες, καταφέραμε να χτίσουμε εκ νέου την εθνική μας αυτοπεποίθηση στο πλαίσιο και της επετείου από τον έναν χρόνο διακυβέρνησης.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Η πρώτη επιτυχής διαχείριση κρίσης ήταν αυτή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να αναδείξει σε ευρωτουρκική υπόθεση, για τα σύνορα στον Έβρο και την προσπάθεια διέλευσης παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να αναζωπυρωθεί στο επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η Τουρκία επειδή ακόμη δεν έχει «χωνέψει» ότι ηττήθηκε πριν από λίγους μήνες από την Ελλάδα στον Έβρο, τώρα θέλει να επανέλθει και με διάφορα τερτίπια ίσως και «τσαμπουκάδες» θα προσπαθήσει να προκαλέσει ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο και για αυτό το λόγο συνεχίζει να προκαλεί, κλιμακώνοντας τις προσπάθειές της.

Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντά με ήρεμο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν τι κάνει στο εσωτερικό της χώρας: «Δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους, για αυτό και επιδώσαμε τη διακοίνωση στην Άγκυρα, ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας». Η Άγκυρα, μετά το «χαστούκι» που έφαγε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, επιχειρεί τώρα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα παραβιάζει δικά της σύνορα για να λάβει την αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάση της Λωζάννης και του πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναφορικά με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την επιτυχή διαχείριση και αντιμετώπισή της από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δε θα είναι μόνο από τη χώρα μας. Αλλά, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δει κάποιος τον χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας... Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλά, είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί», συμπλήρωσε.

Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τέλος, σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού (covid-19), η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη στάση που διατήρησαν οι Έλληνες πολίτες απέναντι στις απαιτήσεις της κυβέρνησης τηρώντας πλήρως όλα τα μέτρα. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορά της για την άφιξη των τουριστών, η κυβέρνηση επενδύει τα μέγιστα στη διατήρηση των ίδιων μέτρων ασφαλείας και από τους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας.

Το σημαντικότερο για την Αθήνα είναι να μην υπάρξει μία ραγδαία ανατροπή στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη διαμόρφωση μίας έκρυθμης ή και ανεξέλεγκτης κατάστασης στο εσωτερικό. Οι αριθμοί στην παρούσα φάση δείχνουν ότι η Ελλάδα  όχι μόνο κατάφερε να «γλιτώσει» από όσα έζησαν τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη με τους χιλιάδες νεκρούς αλλά πολύ περισσότερο πως αποτέλεσε ένα διεθνές πρότυπο και παράδειγμα για τη διαχείριση της κρίσης.

Ακόμη και σήμερα, όπως είναι αυτονόητο, η χώρα επενδύει τα μέγιστα στη διατήρηση των αναγκαίων προδιαγραφών προκειμένου να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα μέτρα σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας ενώ έχει λάβει αυστηρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για τη διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και των τοπικών κρίσεων στις διάφορες κοινότητες ανά την επικράτεια.