Τα μεσάνυχτα της 26ης Ιουνίου του 2015 και ενώ ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε τι του «ξημερώνει» έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει ο Αλ. Τσίπρας για προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, ο μόνος που έδειχνε να αψηφά την επικινδυνότητα της κατάστασης και να το διασκεδάζει ήταν ο «καθιερωμένος «Νούμερο 2» του Μεγάρου Μαξίμου και παντοδύναμος υπουργός Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς.

«Είναι μια πολύ καλή νύχτα, θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα», δήλωνε με σιγουριά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακριβώς πέντε χρόνια μετά, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος παράγοντας της αριστερής κυβέρνησης, ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να προβλέψει το «ξημέρωμα» της πολιτικής του καριέρας.

Από την άλλη, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην αναλαμβάνει το ρίσκο να του το «εγγυηθεί», με αποτέλεσμα στην Κουμουνδούρου να έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο παιχνίδι εξουσίας, που οδηγεί στον ανασχεδιασμό της ιεραρχικής δομής του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα και σε διορθωτικές αλλαγές με ανταγωνιστικό πρόσημο στο παρασκήνιο απ’ όσους επιδίδονται σε ασκήσεις κυριαρχίας και επιρροής, για να κερδίσουν την προεδρική εύνοια και να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του Παππά».

Άλλωστε, με το πρώτο δυνατό φως που έπεσε από τις τελευταίες αποκαλύψεις στην αθέατη πλευρά της κυβερνητικής δραστηριότητας και ενασχόλησης του Ν. Παππά με τα κοινά, στήθηκε ο μηχανισμός «αποδόμησής» του.
Οι σκέψεις του Τσίπρα, ο ξάδελφος-σκιά και οι Ραγκούσης - Σπίρτζης, που θέλουν την προεδρική εύνοια
Ελάχιστοι ήταν εκείνοι από τον «κύκλο των εμπίστων» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέλεξαν να υιοθετήσουν αβασάνιστα ως πειστικές τις εξηγήσεις που έδωσε για τις μυστικές συζητήσεις που είχε με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Σημαντικά στελέχη του κλειστού προεδρικού περιβάλλοντος, στα οποία μέχρι πρότινος ο Ν. Παππάς «κουνούσε το δάχτυλο» στις συσκέψεις του «πρωινού καφέ» της Κουμουνδούρου, όπως οι ∆. Τζανακόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Αλ. Φλαμπουράρης και Μ. Καλογήρου, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο κατέστησαν σαφές στον Αλ. Τσίπρα πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να «κουβαλά στην πλάτη του τον Ν. Παππά».

Αυτή η αντίδραση δείχνει πως οι διενέξεις και οι αντιπαλότητες του πρώην πανίσχυρου υπουργού δεν εκδηλώνονταν μόνο στις συνεδριάσεις των πολυπληθών οργάνων του κόμματος. ∆ηλαδή, με τους κλασικούς εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως την ιστορική τριανδρία της Κουμουνδούρου, Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση και Ν. Φίλη, ή την ομάδα των «53+» του Ευκλ. Τσακαλώτου, που έδιναν ομηρικές μάχες μαζί του είτε για να μην κυριαρχήσει το κυνικό σχέδιό του για «απόλυτη» ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να τον επιβάλει για γραμματέα της Κ.Ε. στο συνέδριο ο Αλ. Τσίπρας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι θέμα χρόνου πότε ο Αλ. Τσίπρας θα βρει έναν εύσχημο τρόπο για «εκπαραθύρωση» του Ν. Παππά από την ηγετική ομάδα. Ενδεχομένως κάνοντας και ανασχηματισμό στη «σκιώδη» κυβέρνηση της Κουμουνδούρου, για να του αφαιρέσει το «χαρτοφυλάκιο» του τομεάρχη Ανάπτυξης και Οικονομίας, ιδιότητας που τον «νομιμοποιεί» να κινείται θεσμικά στους αντίστοιχους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ήδη, για τους καλά γνωρίζοντες τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τον είχε κατά μία έννοια υπό παρακολούθηση, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα είχε τοποθετήσει ως αναπληρωτή του τον πρώτο του εξάδελφο, Γ. Τσίπρα. Ο τελευταίος επίσης είναι γνώστης πολλών εμπιστευτικών υποθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο που θήτευσε διευθυντής στο οικονομικό του γραφείο στο πρωθυπουργικού γραφείου.

Η ΠΙΕΣΗ

Είναι, όμως, και άλλα πρόσωπα που στη μετα-Παππά εποχή θα ήθελαν να βρεθούν σε προνομιακή θέση στην ηγετική ομάδα. Ένας από αυτούς είναι ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος σε διάφορους πολιτικούς και μη κύκλους υπενθυμίζει πως υπήρξε Νο 2 στην πορεία προς την εξουσία του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος διατηρεί ταυτόχρονα άριστες σχέσεις με τον Ν. Παππά.

Ασφαλώς, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί μερίδιο ευθύνης και συμμετοχής στη λήψη των κομματικών αποφάσεων, θεωρώντας πως η εν λευκώ εξουσιοδότηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας να κυβερνά εν κρυπτώ και εν αγνοία των οργάνων με τους «Παππά-δες» στο Μαξίμου ήταν μια επιλογή που ζημίωσε την Αριστερά και το πλήρωσε αρκετές φορές την τελευταία πενταετία.

Ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρούσε πως ο Ν. Παππάς εποφθαλμιούσε και τη θέση του όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε στον Αλ. Τσίπρα πως δεν μπορεί να είναι μαζί του σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά ούτε να πηγαίνει και σήμερα στη Βουλή με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για να υπερασπίζεται τα «κακώς κείμενα» της κυβερνητικής του δραστηριότητας, τα οποία μάλιστα δεν ξέρει πόσα ακόμα μπορεί να είναι.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Ιουλίου