«Ο διεθνής παράγοντας ‘’μετράει’’ τις δηλώσεις που έρχονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «όταν η Τουρκία λέει ότι τα σύνορα της Ευρώπης τελειώνουν στα βάθη της Ανατολίας και αποφασίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί … δείχνει πως δεν βρίσκεται σε αρμονία με τους συμβολισμούς του δυτικού κόσμου».

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «με τις κινήσεις της η Άγκυρα δείχνει πως δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού χώρου».

Παράλληλα σημείωσε πως «η ΕΕ δεν είναι αμυντική, αλλά πολιτική και οικονομική συμμαχία».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και επισήμανε πως «η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την παλαιότερη τοποθέτησή του ότι δεν θα προχωρούσε η Τουρκία σε αυτή την κίνηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Όταν ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, οποιοσδήποτε από εμας κατέχει θέση σε αυτή τη κρίσιμη και νευραλγική θέση στο δημόσιο βίο, δηλαδή να εκφράζει τη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο. Απευθύνεται και στο διεθνές ακροατήριο με τις δηλώσεις του. Και να ξέρετε οτι οι γείτονες αλλά και ο διεθνής παράγοντας πάντα μετράει τις δηλώσεις οι οποίες έρχονται από το εκάστοτε υπουργειο των εξωτερικών. Αυτό το λεω γιατί η δικιά μου τοποθέτηση είχε τον εξής χαρακτήρα, ήταν ο χαρακτήρας που η ίδια η Τουρκία έδινε στον εαυτό της. Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα να πείσει όλους τους ευρωπαίους, να πείσει φίλους και εταίρους ότι είναι ο υπερασπιστής των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολή». 

«Αυτο το οποίο ακούμε συνέχεια να λεει ο κος Τσαβούσογλου και όλοι οι υπόλοιποι τούρκοι αξιωματούχοι είναι οτι τα σύνορα της Ευρώπης δεν τελειώνουν στον Έβρο αλλά τελειώνουν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτό το οποίο εγώ εξέφρασα ήταν ακριβώς τη συνέχεια αυτής της λογικής και της πολιτικής που λεει η Τουρκία, ότι στην περίπτωση που όντως ισχύει αυτό οτι τα σύνορα της Ευρώπης τελειώνουν στα βάθη της Ανατολίας τότε η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή δύναμη η οποία υποστηρίζει και στηρίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τέτοιων μνημείων. Δεν κάνει κινήσεις οι οποίες αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε και βρίσκεται σε αρμόνια με τους συμβολισμούς του δυτικού κόσμου. Γιατί η Ευρώπη δεν ειναι μόνο ένα σύνολο οικονομικό. Δεν είναι μια ένωση μόνο μεταξύ κρατών τα οποία έχουνε κοινά συμφέροντα αλλά είναι και μια ένωση ανάμεσα σε χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αντιλαμβάνονται το κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Αυτο το λεω γιατι η κίνηση να προχωρήσει ο κος Ερντογάν στην ανακήρυξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζάμι δεν ειναι μια κίνηση η οποία συμβαδίζει με αυτόν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τον οποίο θέλει να λεει οτι υπερασπίζεται. Και δεν είναι και μια κίνηση η οποία ενισχύει την αίσθηση οτι η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού χώρου. Χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν αρκετές οι χώρες οι οποίες βγήκαν και είπαν ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για την Τουρκία σαν μια χώρα υποψηφία προς ένταξη στην ΕΕ αλλά για μια χώρα η οποία απέχει πάρα πολυ από αυτο το στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι δύσκολη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μιας και η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: 
«Η Ευρώπη δεν είναι μια αμυντική συμμαχία. Η Ευρώπη ήταν και παραμένει μια πολιτική και οικονομική συμμαχία. Αυτό το λεω γιατί ούτε έχει αναπτύξει, ούτε έχει καλλιεργήσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη. Και για την Ευρώπη παραμένει ακόμα ζητούμενο το θέμα της δημιουργίας ενός κοινού μηχανισμού άμυνας. Δεν έχει καταφέρει να τον υλοποιήσει και με πολυ διστακτικά βήματα προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη έχει ορισμένα χαρακτηριστικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ότι μπαίνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάθε χώρα με την δικιά της εθνική ατζέντα. Δεν μπαίνουμε και δεν έχουμε καταφέρει μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφώσουμε μια κοινή ατζέντα η οποία θα μας κάνει να έχουμε ισχυρή φωνή απέναντι στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτά είναι από τα δομικά ζητηματα και τα δομικά προβλήματα της ίδιας της ΕΕ».

«Εγώ θεωρώ οτι η λογική του ότι θα αφήσουμε την Τουρκία έτσι εύκολα να φύγει από το ευρωπαϊκό άρμα δεν είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας. Ακούμε πολλούς με πολυ χαρά να λένε οτι τώρα ειναι η στιγμή ή να δείξουμε στην Τουρκία το πρόσωπο μας, να πούμε στους τούρκους τελειώσατε με το ευρωπαϊκό σας όνειρο. Ότι είναι η στιγμή να ανακηρύξουμε την Τουρκία ως μια χώρα η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την Ευρώπη και δεν έχει κανένα αλλο ρόλο και λόγο σε αυτή. Εγώ θα σας έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα μακροπρόθεσμα, ούτε τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα μας. Το τανγκό θέλει δυο. Δεν ειναι η Τουρκία αυτή η οποία σήμερα τρέχει και λεει «σας παρακαλώ κάντε με μέλος σας». Το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό όμως η οποιαδήποτε σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία χωρίς η Τουρκία να είναι χώρα προς ένταξη σημαίνει ότι η σχέση θα είναι μόνο οικονομική και δεν θα είναι βαθιά πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών δεν θα είναι στο τραπέζι αλλά θα είναι μόνο τα οικονομικά ζητηματα. Και αυτο σημαίνει οτι εμείς ως μέλος της ΕΕ θα χάσουμε ένα εργαλείο το οποίο σημερα έχει ατονήσει, κι έχει χαλαρώσει, δεν ασκεί την ίδια επιρροή στην Τουρκία αλλά υπάρχει», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθεί αν φοβάται το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι όλα στο τραπέζι και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Το γεγονός οτι ο κος Δένδιας χθες το επικαλέστηκε στο Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και δήλωσε ότι είμαστε διατιθέμενοι να προκαλέσουμε την κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν κι εφόσον επαληθευτούν οι τουρκικές προκλήσεις, είναι κάτι το οποίο είναι σαφές».