Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον Νίκο Παππά, καθώς, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π», ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να τον «τελειώσει». Ο πρώην πρωθυπουργός απλώς αναζητά τον χρόνο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα θέσει εκτός κάδρου τον στενότερο και διαχρονικότερο συνεργάτη του.

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο αυτό θα πραγματοποιηθεί με έναν τρόπο που να μη φαίνεται προς τα έξω ότι γίνεται λόγω των αποκαλύψεων και, πολύ περισσότερο, υπό το βάρος της πίεσης της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής. Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει, όσο αυτό είναι εφικτό, να καταδείξει ότι ο κ. Παππάς τίθεται εκτός ηγετικής ομάδας στο πλαίσιο γενικότερων ανακατατάξεων που υλοποιούνται στην πορεία προς το συνέδριο του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, ο ενδεδειγμένος τρόπος εκπαραθύρωσης του κ. Παππά είναι μέσω των αλλαγών στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο τελευταίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Aνάπτυξης.

Σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, λένε, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του Νίκου Παππά, όπως και άλλων στελεχών που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει σε πλήρη συνεννόηση με τον πρώην υπουργό, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μια λογική αντιπαράθεσης με τον κ. Παππά και, πολύ περισσότερο, να μπει σε μια διαδικασία σύγκρουσης που δεν συμφέρει στην παρούσα φάση κανέναν από τους δυο. Είναι κοινός τόπος, άλλωστε, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Παππάς λειτουργούσε ως αντ’ αυτού και πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα. Ηταν κατά πολλούς το «αλεξικέραυνό του», που σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επιπροσθέτως, οι πιο μυημένοι θυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καρατομήσει ούτε ένα πολιτικό στέλεχος, ούτε έχει διαγράψει κανέναν βουλευτή ή πολιτικό πρόσωπο. Αφήνει, όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου, τον χρόνο να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Τα παραπάνω κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ανά πάσα στιγμή τις προσεχείς εβδομάδες και με συντονισμένο τρόπο θα μεθοδευτεί η έξοδος του κ. Παππά από το ηγετικό σχήμα.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ

Από την άλλη, η επιλογή αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κομματική γεωγραφία, δεδομένου ότι ο κ. Παππάς ήταν επί χρόνια ο άτυπος Νο 2 στην προεδρική ομάδα. Τα γεγονότα, όμως, των τελευταίων εβδομάδων έχουν «σπάσει» σε διάφορα κομμάτια την προεδρική φρουρά, ενώ αναζητείται και το πρόσωπο που θα παίξει τον διττό ρόλο που είχε όλα τα χρόνια ο κ. Παππάς. Αφενός ποιος θα είναι άνθρωπος των μυστικών αποστολών και η ασπίδα του κ. Τσίπρα, αφετέρου ποιος θα ηγηθεί της ομάδας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο και θα παίξει το συνθετικό ρόλο που έπαιζε ο κ. Παππάς ανάμεσα στις υποτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα συσπειρώνονται αυτήν την ώρα, εκτός από τη σκληρή ομάδα Παππά (Χρ. Σπίρτζης, Π. Πολάκης, Ρ. Δούρου, Γ. Τσίπρας κ.ά.) οι ανανεωτικοί (Γ. Μπαλάφας, Κ. Ζαχαριάδης, Π. Ρήγας, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρ. Στάικος κ.ά.), οι ΠΑΣΟΚογενείς (Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Αντ. Κοτσακάς, Ν. Μαδεμλής, Δ. Σακελλάρης κ.ά.) και οι «γεφυροποιοί» (Ν. Μπίστης, Αντ. Λιάκος, Θ. Θεοχαρόπουλος, Π. Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση κ.ά.). Το ενδιαφέρον είναι ότι με το πολυσυζητημένο πρόσφατο άρθρο τους οι «γεφυροποιοί» έπαιρναν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον κ. Παππά, θέτοντας ευθέως σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως, και μάλιστα ο κ. Λιάκος, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την παραίτησή του.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, και όπως προαναφέραμε, ο κ. Παππάς από εδώ και στο εξής θα κινείται σχεδόν αποκλειστικά στο παρασκήνιο και, ως εκ τούτου, αναζητείται μετ’ επιτάσεως ο άτυπος διάδοχός του. Πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον αναφέρουν ότι αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει η Ολγα Γεροβασίλη, που είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης και συνομιλεί με όλες τις υποτάσεις της πλευράς Τσίπρα. Ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος είναι από λίγα στελέχη της νεότερης γενιάς με πολιτική συγκρότηση και κομματική συνέπεια. Εξαιρετικά ανεβασμένες είναι και οι μετοχές της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, το όνομα της οποίας παίζει και για τη θέση γραμματέως του κόμματος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Στον αντίποδα, στην εσωκομματική αντιπολίτευση επικρατεί μεγάλη κινητικότητα, καθώς κατευθύνονται πλέον στην ίδια πολιτική θάλασσα τρία «ρυάκια». Η ομάδα των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα ιστορικά στελέχη Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης και η νέα τάση των Δημήτρη Βίτσα, Κώστα Πουλάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Εφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Γιάννη Μπουρνού, στους οποίους έχει προσκολληθεί εσχάτως και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Κοινός τόπος όλων αυτών είναι το μέτωπο απέναντι στον Νίκο Παππά και βασικός στόχος η εκλογή γραμματέα της αρεσκείας τους στο προσεχές συνέδριο. Θεωρούν ότι μέσω της εκλογής ενός ισχυρού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούν να συγκροτήσουν μια άτυπη δυαρχία που θα βάζει φρένο στις επιλογές του κ. Τσίπρα και ιδιαίτερα στη λεγόμενη ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι οι συσχετισμοί του συνεδρίου θα είναι τέτοιοι που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τον / τη γραμματέα της επιλογής τους.

*Δημοσιεύθκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 18/7