«Στη χώρα μας υπάρχει ανάγκη για την ψυχική υγεία καθώς λόγω και της πανδημίας οι πολίτες χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη ενώ πρέπει να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να' χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για την ψυχική υγεία Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη τόνισε ότι «οι στόχοι είναι η ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων δομών και η δυνατότητα χρήσης τους από τους πολίτες».

Σημείωσε ακόμη ότι «θα συμβουλευτεί τους ειδικούς στα θέμα της ψυχικής υγείας και εξέφρασε την ελπίδα να πάρει τις σωστές αποφάσεις».

Για την διαχείριση του κοροναϊού, η κ. Ράπτη επισήμανε πως «ήταν σωστή και αποτελεσματική από την πρώτη στιγμή» ενώ ζήτησε από τους πολίτες να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις».

Ανέφερε τέλος ότι «οι δομές υγείας θα ενισχυθούν από τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωή Ράπτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε για τα θέματα ψυχικής υγείας, η κ. Ράπτη απάντησε: «Εκείνο που χρειάζεται ενίσχυση στη χώρα μας είναι η ψυχική υγεία διότι και λόγω των εκτάκτων συνθηκών που περνάμε την περίοδο του κορονοϊού οι συμπολίτες μας χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη αλλά και για να ενισχυθούν όλες εκείνες οι ειδικές δομές οι οποίες υπάρχουνε ούτως ώστε και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας εσωτερικής αλά και να δίνουν συμβουλές και να στηρίζουνε τους συμπολίτες μας οι οποίοι το χρειάζονται όχι μόνο για τα προβλήματα τα οποία τους επιφέρει στη ζωή τους η κρίση του κορονοϊού αλλά βεβαίως και για όλα τα άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εύρυθμή λειτουργία του βίου τους».

«Οι στόχοι μας αφορούν την ψηφιοποίηση αυτών των δομών και βεβαίως τη δυνατότητα χρήσης της από τους πολίτες. Επίσης υπάρχει η ανάγκη για μια μεταρρύθμιση την οποία θέλουμε να κάνουμε στην υγεία όσον αφορά το ψηφιακό της κομμάτι. Η στήριξη βεβαίως που αφορά όλες τις ενέργειες και τις δράσεις για την πρόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να προλαμβάνουμε δηλαδή τα περιστατικά και να βοηθάμε τους πολίτες προτού χρειαστεί να νοσηλευτούνε. Και βεβαίως πέραν αυτού είναι και η ειδικότερη εκπαίδευση που χρειάζονται και τα στελέχη της υγείας η οποία αφορά ουσιαστικά την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές τις δράσεις, θα επισκεφτώ και τις αντίστοιχες δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα προκειμένου όπως έχει πει ο πρωθυπουργός να στηρίξουμε την ψυχική υγεία. Είναι κάτι στο οποίο δίνει ο ίδιος προτεραιότητα και σε αυτό το δρόμο θα δουλέψω και εγώ», διευκρίνισε η ίδια.

«Εγώ έχω μια διετή εμπειρία στο υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχω μια ειδική εμπειρία καθόσον ήμουνα ως νομική σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, υπηρέτησα στην επιτροπή προμηθειών υγείας άρα γνωρίζω το ΕΣΥ από μέσα. Γνωρίζω δηλαδή πολύ καλά τη λειτουργία των νοσοκομείων και βεβαίως των ψυχιατρικών κλινικών που έχουν τα νοσοκομεία πέραν όμως αυτού γνωρίζω πολύ καλά και τη λειτουργία των υγειονομικών περιφερειών και βεβαίως των εξωτερικών κέντρων ψυχικής υγείας. Νομίζω ότι θα προσφέρω και εγώ από τη δική μου την πλευρά, θα συμβουλευτώ τους ειδικούς στα θέματα της ψυχικής υγείας και ελπίζω να πάρω σωστές αποφάσεις με τη συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για τη διαχείριση του κοροναϊού, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε: «Με την οργάνωση που έγινε εκείνο το οποίο φάνηκε είναι ότι υπήρξε μια σωστή διαχείριση. Οι κλίνες στις ΜΕΘ αυξήθηκαν, από τις 500 σε πάνω από 1000, υπήρξε πολύ καλύτερη οργάνωση με την πρόσληψη πάνω από 8 χιλιάδων υγειονομικών στο ΕΣΥ και πέραν αυτού υπήρξε μια πολύ αποτελεσματική διαχείριση γιατί υπήρξε και το μητρώο για την καταγραφή αυτών των κρουσμάτων και την αξιολόγηση των επόμενων βημάτων. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε, και με τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και στους πολίτες, δηλαδή φορώντας όλοι μάσκα στους κλειστούς χώρους, αποφεύγοντας τις μαζικές συναθροίσεις και να είμαστε πειθαρχημένοι σε αυτές τις συμβουλές που δίνουν, να κρατάμε δηλαδή τις αποστάσεις και σε συνδυασμό με την ενίσχυση η οποία έχει ήδη γίνει του συστήματος υγείας πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά».

«Εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή, επειδή έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας με ειδικούς και με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η άποψη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο και κάθε μέρα γίνεται μια περαιτέρω ενίσχυση τους και με περαιτέρω κονδύλια. Θα υπάρχει στήριξη από την ΕΕ δηλαδή στο πακέτο το οποίο θα λάβει η Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα χρήματα αυτά θα αφορούν τη στήριξη των υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού και όλα αυτά σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα όπου έχουμε και τις δωρεές από το Στ. Νιάρχος που είναι πολύ σημαντικές, ιδρύονται 3 νοσοκομεία μέχρι το ’24 στη χώρα, αλλά και με τη συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει να γίνει μια ανακατασκευή όλων των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων όλα αυτά θα ενισχύσουν τη λειτουργία του συστήματος», επισήμανε η κ. Ράπτη.