Με επικαιροποιημένες και αναβαθμισμένες σε ιστορικό επίπεδο τις σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ενισχυμένη την διπλωματική και στρατηγική τακτική της χώρας σε κάθε επίπεδο, ετοιμάζεται για την καθοριστικής σημασίας Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στην Σύνοδο με θέμα την επιβολή ή μη κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η επίσκεψη Πομπέο και η θερμή υποστήριξη μέσω της ξεκάθαρης θέσης που παίρνουν ΗΠΑ υπέρ της χώρας μας, δρομολογούν εξελίξεις και βγάζουν σε μονόδρομο αποφάσεων την Ευρώπη. Η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί μετά από τις τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδος, να εκδήλωσε μια θετική στάση ωστόσο οι πιο επιβλητικές δυνάμεις της Ένωσης δεν έδωσαν το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατά της Τουρκίας.

Η αναβολή της Συνόδου εκ των πραγμάτων και των συνθηκών, ευνόησε την χώρα μας και το δεδομένο των νέων διερευνητικών επαφών έδωσε νέα επιχειρήματα στην Ελλάδα, αν συγκρίνει κανείς και την στάση της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι στη Σύνοδο της Πέμπτης υπάρχει κάποια τροποποίηση στις στρατηγικές επιδιώξεις ή στην τακτική των δύο κρατών.

 Απομονωμένος ο Ερτογάν

 Μετά τα ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις που εστάλησαν από την επίσκεψη Πομπέο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τη Σύνοδο συνεχίζει να αθροίζει σημαντικές συμμαχίες  προκειμένου να η διπλωματική και επικοινωνιακή του φαρέτρα να είναι γεμάτη όταν βρεθεί στο τραπέζι με την Άγκυρα. Δεν είναι μόνο η απομόνωση του Ερντογάν, που δεν χρειάζεται κανείς να παλέψει πολύ για να το πετύχει, είναι κάτι που προσδιορίζει την τακτική του, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο πριν από τη Σύνοδο, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών και συνομιλιών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με ευρωπαίους αξιωματούχους 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα την Τουρκία. Όπως είναι αναμενόμενο το θέμα συζήτησης θα είναι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για διάλογο.

 Ο ίδιος εξάλλου κατά τις κοινές δηλώσεις με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Κρήτη, έστειλε για μια φορά ακόμη το μήνυμα ότι η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. «Όχι σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε. «Σε μία στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας» συνέχισε. «Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δε συμφέρει κανέναν».

Θέση που αναμένεται να υπερασπιστεί σθεναρά και στην Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας τη σημασία μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Ο ίδιος εξάλλου διαμηνύει συνεχώς την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία να οδηγηθούν οι δύο χώρες στο Δικαστήριο τη Χάγης.

 Νευρικότητα στην Τουρκία

Οι συμμαχίες της Ελλάδος με Ευρώπη και Τουρκία, μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας, του ΥΠΕΞ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε… παραφροσύνη.

Ο Ερντογάν  δεν σταμάτησε να παίζει το παιχνίδι των προκλήσεων, αλλά και των καθυστερήσεων  προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις. Επιχειρεί με επιστολές από την μία πλευρά να δείξει καλή θέληση και ότι επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και από την άλλη να αυτοακυρώνεται με προκλητικές δηλώσεις όπως η πρόσφατη περί ιδιοκτησίας της Μεσογείου.

 «Δεν είμαστε μουσαφήρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της», τόνισε ό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους και είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σήμερα το πρωί, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ερντογάν έστειλε νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» υπογραμμίζει ο Ερντογάν και προσθέτει: «Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» είχε φέρει στο «φως» την επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος στους 25 Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Στην επιστολή εκείνη, ο Ερντογάν προέβαλε λίστα αξιώσεων, μιλούσε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσίαζε το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.